Hvis ikke din skattebetaling stemmer fra årets start, begynder du allerede nu at betale for meget eller lidt i skat. Og det kan ses på lønsedlen.
Det er sidste udkald for at rette skattebilletten, hvis ikke man vil lægge året ud med at begynde at betale for lidt eller for meget i skat.
Det fortæller Lone Eriksen, der er privatøkonomisk rådgiver og indehaver af rådgivningsvirksomheden Primaliva i Go' morgen Danmark.
For de oplysninger, der står i din forskudsopgørelse, har en afgørende betydning for din lønudbetaling og skattebetaling i år.
Den er et slags skattebudget for hele året, og er det lagt forkert, vil det resultere i en forkert skattebetaling og i yderste konsekvens et skattesmæk.
Man kan rette forskudsopgørelsen hele året, men mandag er sidste chance for at rette skattebilletten, inden den første løn lander, lyder det fra rådgiveren.
115.000 danskere SKAL tjekke
Især skal de, der har fået mere eller mindre i løn, og de danskere, der har omlagt deres lån i 2016, være opmærksomme, lyder det fra Lone Eriksen.
Ifølge de seneste tal fra Nordea Kredit, så har omkring 115.000 danskere omlagt deres lån i år.
Får de ikke ændret oplysningerne om deres renteudgifter, kan det udløse et skattesmæk - typisk på et par tusinde kroner - for dem, der er gået fra en høj til en lav rente.
- Er man eksempelvis forskudsregistreret med en for høj rente, får man et skattesmæk i 2018. Det kan man undgå ved at gå ind og tjekke nu, siger Lone Eriksen.
SKAL JEG SÆTTE MIN INDKOMST FOR HØJT ELLER FOR LAVT?
Der er mange der kan komme i tvivl, når de skal indberette deres løn i forskudsopgørelsen for 2017.
Får du 342.857 kr. eller mindre i løn, er det bedre at sætte indkomsten lidt for lavt end for højt.
Får du mellem 342.857 kr. og 521.304 kr. i løn, har det ingen betydning, om du rammer lidt over eller lidt under.
Får du over 521.304 kr. i løn, skal du betale topskat. Her er det vigtigt at ramme så tæt på som muligt. Hvis du er i tvivl, om du rammer lige over eller under topskatten, er det bedst at sætte indkomsten lige over.
Kilde: Skat
Hendes råd er, at man gør det til en vane, at man tjekker, om forskudsopgørelsen stemmer, når der sker ændringer i ens liv.
- Generelt kan man sige, at sker der noget i dit liv, så sker der også noget i din økonomi, og så sker der som udgangspunkt også noget med din skat. Så uanset hvad der er sket i i dit liv i 2016, så er det en god idé at få det tjekket ind på forskudsopgørelsen, siger privatrådgiveren.
Her er otte grunde til, at du skal tjekke sin forskudsopgørelse:
8 GRUNDE TIL AT RETTE SKATTEBILLETTEN
Du har fået mere eller mindre i løn
Får du mere eller mindre i løn bør du indberette det til Skat. Især hvis du bevæger dig over eller under topskattegrænsen.
I videoen herover får du en kort gennemgang af de vigtigste ting, du skal holde øje med.
Du er holdt op med at arbejde
Holder du op med at arbejde, går på pension eller efterløn, bør du rette din forskudsopgørelse, så du får betalt den rigtige skat. I år har Skat hjulpet med genveje øverst på forskudsopgørelsen. Du kan for eksempel klikke på 'Pensioneret' på www.skat.dk, hvis du er gået på pension.
Du er pensionist
Fra 1. januar i år udbetaler Udbetaling Danmark din pension ud fra din forskudsopgørelse. Er der sket ændringer i din indkomst i løbet af året, skal du derfor rette din forskudsopgørelse, så Udbetaling Danmark får besked.
Du har et kørselsfradrag
Du kan få kørselsfradrag for de dage, hvor du kører mellem hjem og arbejdsplads, hvis du har mere end 12 km til arbejde. Hvordan du transporterer dig selv er underordnet, men udgifterne til dertil må ikke være betalt af din arbejdsgiver.
Du har fået nye lån
Renter for lån i bank, sparekasse, forsikringsselskab eller realkreditinstitut er automatisk med på din årsopgørelse, men har du omlagt dine lån, skal du rette dine renteudgifter på din forskudsopgørelse.
Du har købt eller solgt bolig
Hvis du har købt eller solgt bolig skal du huske at indberette det til Skat. Dine renteudgifter skal blandt andet justeres. Skriv også flyttedatoen på din forskudsopgørelse, for du skal kun betale ejendomsværdiskat for den periode, du bor i boligen. Det gælder også, hvis du flytter før overtagelsesdagen. Ret desuden dine renteudgifter på forskudsopgørelsen, hvis dine lån ændrer sig.
Du har startet ny virksomhed
Har du startet ny enkeltmandsvirksomhed skal du skrive virksomhedens forventede overskud eller underskud på forskudsopgørelsen. Gør du ikke det, sætter Skat overskuddet til mellem 50.000 og 100.000 kroner.
Du er blevet skilt
Bliver du separeret eller skilt, ophører din sambeskatning med din ægtefælle. Du bliver betragtet som enlig i hele det år, hvor du bliver separeret eller skilt, uanset hvornår på året, det sker.
Husk: Hvis du retter tallene i din forskudsopgørelse, skal du skrive tallene for hele 2017.