Storbank: Danskerne får 644 kroner ekstra til sig selv – hver måned

Der er flere penge på vej til danske familier i de kommende år, vurderer Danske Bank i en ny prognose. Boligpriserne stiger også.

En typisk dansk familie får et rådighedsbeløb, der er 436 kroner højere i 2017 i forhold til sidste år. I 2018 får danskerne 208 kroner yderligere at bruge af hver måned.

Et hop i rådighedsbeløbet på i alt 644 kroner.

Det spår Danske Bank i en ny prognose.

- Det er helt sikkert noget, folk vil kunne mærke, især her i 2017. Det er jo et beløb, de får ekstra efter de faste udgifter hver måned, så pengene kan bruges til de sjove ting, - de går ikke bare til at betale en elregning, siger privatøkonom i Danske Bank Louise Aggerstrøm Hansen og uddyber:

- Du kan sagtens tage hele familien med i biografen for godt 400 kroner, hvis I er to voksne og to børn, siger hun.

Flere penge når måneden er slut

Årsagen til stigningen i rådighedsbeløbet i de kommende år er, at lønningerne ventes at stige mere end inflationen. Det betyder samtidig, at man ikke i kroner og ører vil opleve at få smidt det ekstra beløb ind på sin lønkonto.

Det er jo et beløb, de får ekstra efter de faste udgifter hver måned, så pengene kan bruges til de sjove ting

Louise Aggerstrøm Hansen

- Mange vil derimod opleve, at de har lidt flere penge i pungen, når måneden er slut, end man har haft i år, siger Louise Aggerstrøm.

Og de gode nyheder slutter ikke her. Ejer du en bolig, er der nemlig også udsigt til prisstigninger.

Bank: Boligejere vil indkassere 150.000 kroner

Ved udgangen af 2018 vil boligpriserne ifølge bankens prognose være steget 7,9 procent i forhold til, hvad de var værd i slutningen af 2016. Det betyder, at ejerne af en gennemsnitlig bolig står til at indkassere 150.000 kroner i værdistigning.

- Højere huspriser giver ikke i sig selv flere penge mellem hænderne med mindre, man sælger. Men det er noget, der bidrager til, at folk føler sig rigere - det giver en mental effekt. Og så giver det bedre mulighed for at låne i friværdien, siger Louise Aggerstrøm Hansen.

Alt går dog ikke ’den rigtige vej’. I 2016 brugte en typisk familie nemlig 1250 kroner på benzin om måneden. Det beløb vil stige til 1300 kroner i 2017.

Ikke alle er lige heldige

Det er dog ikke alle, der er helt så heldige som de typiske familier i år og næste år. Personer på overførselsindkomster oplever ikke, at deres indkomst stiger i samme tempo som folk, der får løn.

Ligeledes er der mange, der lejer deres bolig, og de får selvsagt ikke en gevinst, når boligpriserne stiger i værdi.

Danske Banks beregninger er foretaget på baggrund af bankens fiktive modelfamilie. Familien består af to voksne og to børn. De bor i parcelhus og begge forældre har fuldtidsarbejde. De ene barn er seks år og går i skoel og fritidsordning, det andet barn er tre år og går i børnehave. Til sammen tjente de to voksne 71.686 kroner om måneden i 2016 før skat og inklusive børnepenge, men eksklusive pension. Det er lidt mere end gennemsnittet for husstande med to voksne, men lidt under gennemsnittet for husstande med to voksne med to børn.