Benzinpris rammer højeste niveau i 16 måneder

Danske bilister tanker nu til de højeste benzin- og dieselpriser siden sommeren 2015. Priserne vil stige yderligere, spår cheføkonom.

Prisen på benzin og diesel rammer nu det højeste niveau i 16 måneder, viser en opgørelse, TV 2 har lavet.

Prisen på en liter benzin er steget 70 øre siden 15. november. Dieselprisen er gået op med 90 øre i samme periode.

I denne situation er både olien og dollaren er steget. Så bilisterne har fået på begge kinder

Jens Nyholm, cheføkonom i Spar Nord

To ’kæmpebegivenheder’ er årsag til de gevaldige prishop, mener olieanalytiker. Prishop, der har sendt prisen på en liter benzin op i det højeste niveau siden 20. august 2015. Dieselpris rammer højeste niveau siden 11. juli sidste år.

- De stigende priser skyldes to kæmpebegivenheder. For det første skyldes det, at den amerikanske dollar er steget efter Donald Trumps valgsejr den 8. november, siger olieanalytiker hos Saxo Bank Ole Sloth Hansen til TV 2 og peger så på den næste hovedårsag til de dyrere brændstofpriser:

- Efterfølgende er der indgået en aftale mellem OPEC-landene (organisation for de olieeksporterende lande, red.) om at skære i olieproduktionen i 2017, så olieprisen er kørt op på den aftale, siger han.

Danske bilister får på begge kinder

Når også prisen på amerikanske dollar har betydning for prisen på brændstof i Danmark skyldes det, at prisen på en tønde olie handles i dollar.

Jeg kan godt forestille mig, at vi skal mere end 50 øre op på benzinprisen i første halvår af 2017

Jens Nyholm, cheføkonom i Spar Nord

Hos banken Spar Nord peger man ligeledes på, at danske bilister lige nu bliver ramt på to fronter. Typisk går prisen på olie og prisen på dollar nemlig i hver sin retning, og typisk opvejer udsvingene derfor til dels hinanden.

- Men i denne situation er både olien og dollaren steget, så bilisterne har fået på begge kinder, siger Jens Nyholm, der er cheføkonom i Spar Nord.

Cheføkonom: Brændstof bliver dyrere i 2017

Udover OPEC-aftalen om mindre produktion af olie i 2017 peger han på, at flere negative scenarier for verdensøkonomien er forsvundet.

- Først kom Brexit, og så troede vi, at alt faldt fra hinanden, men det gjorde det ikke. Så blev Trump valgt, og nu forventer man pludselig mere vækst. Den forventede vækst er også med til at sende prisen på olie op, siger han.

Trods pæne prisstigninger på benzin- og diesel er de dog næppe færdige med at stige, mener cheføkonomen.

- Jeg kan godt forestille mig, at vi skal mere end 50 øre op på benzinprisen i første halvår af 2017, og det samme på diesel på baggrund af yderligere stigninger i både olie- og benzinpris, siger Jens Nyholm.

Hvis du tanker
Oktan 95
Oktan 95Diesel
for 100 kroner, hvor meget tror du så er skatter og afgifter?

ProduktprisSkatter og afgifter
Træk i håndtaget for at give dit bud.Dit bud: 0 procent går til skatter og afgifter.
Se om du ramte rigtigt
Dit bud: procent
Det rigtige svar: procent går til skatter og afgifter.
Produktpris
Energiafgift
Moms
CO2-afgift
Oplysningerne stammer fra Energi- og Olieforums hjemmeside og er senest opdateret 9. marts 2016. Energi og olieforum er en brancheorganisation for primært olieselskaber og tankstationer.
Se fordelingen (5)

​Skifergas kan holde priserne nede

Til gengæld kan en højere oliepris få de amerikanske producenter af skifergas til at skrue op for produktionen, hvilket igen kan bremse stigningerne i olieprisen.

- Stiger oliepriserne, så skruer de amerikanske skifergasproducenter op for hanerne, og det vil være med til at begrænse stigningerne i olieprisen, siger Jens Nyholm.