John finder gigantisk ravklump til 100.000 kroner efter bytur

Han blev tilbudt 4000 kroner for den, da han fandt den. Nu bliver John Rasmussens ravklump vurderet til at være op mod 100.000 kroner værd.

Han var egentlig taget i byen for at feste. På byturen møder han dog nogle af de kolleger, han fisker med på fiskekutteren ’Annette Hjort’. Kollegerne spørger, om han vil med på morgenens fisketur i Skagerrak. Byturen bliver dermed til en arbejdsdag. En dag, hvor John Rasmussen fanger karrierens største fangst.

Den er vanvittigt kostbar. Det er meget sjældent at finde rav i den størrelse

David Utzon-Frank, vurderingsekspert hos Bruun Rasmussen Kunstauktioner

Da fiskenettene er hevet op på båden, er John Rasmussen nemlig den første, der sætter sin hånd på en gigantisk ravklump, der falder ned sammen med de sprællende fisk.

- Og så sagde de andre på besætningen, at den fik jeg, fordi jeg var den første, der havde hånden på den, da den faldt ned sammen med fiskene. Sådan var aftalen, og så var der ikke mere snak om det.

Sådan siger den nordjyske ejer af ravklumpen, den tidligere fisker John Rasmussen, da han fortæller om den tidlige morgen, hvor han finder den gigantiske ravklump, der vejer godt 1,2 kilo.

Vurderet til 100.000 kroner i TV 2-program

By- og fisketuren fandt sted i 1999, og for få dage siden sendte John et billede af ravklumpen ind til TV 2-programmet Auktionshuset Live. Et program, hvor auktionseksperter vurderer seernes egne ting.

Eksperterne, der denne gang var fra Bruun Rasmussen Kunstauktioner, vurderede klumpen til at være op mod 100.000 kroner værd.

- Den er vanvittigt kostbar. Det er meget sjældent at finde rav i den størrelse. Det er usædvanligt, at en ravklump kommer over et halvt kilo. For den her klump skal man forvente et hammerslag på mellem 50.000 og 100.000 kroner. Hvis den kommer på auktion, bliver det årets hammerslag på en ravklump, siger vurderingsekspert David Utzon-Frank i Auktionshuset Live, som du kan se i klippet øverst. I klippet uddyber han, hvorfor Johns ravklump vurderes til at være mange penge værd.

Tilbudt 4000 kroner for ravklumpen

Tilbage i Hjørring sidder ejeren John Rasmussen og glæder sig over den høje vurdering.

Da han kom hjem fra fisketuren i 1999 lagde han sig til at sove, men en af kollegerne på båden kontaktede den efterfølgende formiddag en lokal ravhandler som var meget interesseret.

- Ravhandleren ville give 4000 kroner. Jeg kunne godt mærke, at forhandleren var noget ivrig efter den, og så sagde jeg, at jeg ikke ville sælge den. Siden har jeg aldrig villet af med den, fortæller John, der for længe siden har lovet sin datter, at hun skal arve ravklumpen.

Datter skal have den - sønnerne snydt

Det kan dog have skabt lidt problemer, at den nu er vurderet så højt.

- Nu ved jeg ikke, hvordan jeg skal forklare mine drenge, at hun får en ravklump til 100.000 kroner. Den ældste synes vist, det er lidt snyd, griner John Rasmussen.

Trods den høje vurdering overvejer han ikke det mindste at sælge den.

- Selvom jeg aldrig før har fået så høj en vurdering på den, så har jeg ikke lyst til at sælge den, fordi den er en lille smule unik. Det er sjovt at man lige finder sådan en unik ting ude på havet. Hvis jeg sælger den, tror jeg, jeg kommer til at mangle den på en måde. Jeg er faktisk glad for den, siger han og uddyber:

- og den har aldrig kostet mig en krone at have. Den skal hverken passes eller plejes, siger han, der dog efter den høje vurdering har placeret den i en bankboks.

Hvis den kommer på auktion, bliver det årets hammerslag på en ravklump

David Utzon-Frank, vurderingsekspert hos Bruun Rasmussen Kunstauktioner

Stor efterspørgsel fra Kina sender ravpriser op

Når priserne på rav er så høje skyldes det blandt andet en stor efterspørgsel fra Kina. Kineserne efterspørger især det matte rav – netop den slags klumper som John Rasmussens.

Herunder kan du se alle vurderingerne af seernes egne ting i seneste udgave af Auktionshuset Live.

Flere vurderinger landede over 200.000 kroner, da eksperterne vurderede seernes egne ting.