Penge

Undgå skattesmæk - nu kommer din forskudsopgørelse

Fra tirsdag kan du sikre dig, at du ikke får en ubehagelig hilsen fra skattefar for næste skatteår.

Skattesmæk eller penge tilbage i skat. Det er det, du kan afgøre for skatteåret 2017, når din forskudsopgørelse ligger klar på Skat.dk tirsdag.

Forskudsopgørelsen 2018

Forskudsopgørelsen for 2018 ligger klar i din skattemappe fra 14. november 2017.

I forskudsopgørelsen kan du sikre dig, at du ikke kommer til at betale for lidt i skat i løbet af 2018. Dermed kan du undgå at få et skattesmæk for skatteåret 2018.

Først i marts 2019 bliver det opgjort, om du får et skattesmæk for skatteåret 2018. Det sker, når årsopgørelsen kommer.

Men allerede nu kan du altså sikre dig, at du betaler den rigtige skat til næste år.

Forskudsopgørelsen for næste år kan også ændres løbende i løbet af 2018.

- Du skal især være opmærksom på at rette din forskudsopgørelse, hvis din løn har ændret sig i år, eller hvis du har lagt dit boliglån om, så dine udgifter til renter har ændret sig, siger revisor og skatteekspert hos revisionsselskabet PwC, Søren Bech, til TV 2.

Og netop renteudgifter til boligen har ændret sig for mange i år som følge af de rekordlave boligrenter.

Skattesmæk på 7.400 kroner

I et eksempel, hvor en boligejer har lagt et boliglån om til en værdi af 1.500.000 kroner med en rente på 3,5 procent til et lån med en rente på 2 procent, risikerer boligejeren et skattesmæk på 7.425 kroner, - hvis boligejeren vel at mærke ikke registrerer de markant lavere renteudgifter på forskudsopgørelsen. Det viser et regneeksempel PwC har lavet for TV 2. I det konkrete tilfælde vil renteudgifterne nemlig falde med 22.500 kroner som følge af omlægningen.

- I det tilfælde er det fornuftigt at dele merbetalingen ud over 12 måneder i 2017 i stedet for at få et skattesmæk, siger Søren Bech. Han peger på, at det er dyrt at skylde penge til Skat. En restskat bliver nemlig tilskrevet høje renter, hvorfor det typisk er den bedste forretning at undgå skattesmækket.

En anden stor gruppe, der skal være på vagt, er de skatteydere, der har fået en markant ændret indkomst. Sniger din løn sig op over 521.300 kroner (43.441 kroner per måned, red.), ryger du op i topskatten, og så risikerer du også et skattesmæk, hvis du ikke retter din forskudsopgørelse til.

Du skal især være opmærksom på at rette din forskudsopgørelse, hvis din løn har ændret sig i år, eller hvis du har lagt dit boliglån om

Søren Bech, skatteekspert og revisor hos PwC

Højere løn eller ny bopæl?

Stiger en lønmodtager fra en løn på 42.000 kroner til 45.000 kroner og får vedkommende ikke registreret det, ender det op med et skattesmæk på 2.580 kroner, viser PwCs beregninger.

Er du flyttet eller har du skiftet arbejde, således at du har fået længere eller kortere vej til arbejde, er det ligeledes en god ide at rette forskudsopgørelsen til. Her er det befordringsfradraget, der er interessant. Har du fået længere til arbejde, kan du trække mere fra i skat. Har du til gengæld fået kortere til arbejde, skal du have det rettet til, så dit fradrag ikke bliver for stort, hvilket kunne munde ud i et skattesmæk.

Hvorvidt du får et skattesmæk eller skal have penge tilbage i skat bliver opgjort i marts 2018.