For otte år siden satsede Charlotte alt på sin store drøm – det skulle hun aldrig have gjort
For otte år siden satsede Charlotte alt på drømmen om at eje en butik. Her er historien om hendes lange nedtur og den sidste udvej, hun har fundet.
På det stille kontor sidder hun med telefonen i hånden. Klar til at ringe op.
Taget i betragtning af hvor grænseoverskridende det er for hende at foretage netop det opkald, så formår hun at holde hånden helt i ro. Ingen rysten på hænderne.
Charlotte ved, at det er afgørende for hende at ringe.
Hvis hun ikke gør noget, vil livet for hende, og dem hun elsker, snart tage en dramatisk vending. Ingen aner, hvor det hele så ender.
På mobiltelefonens blanke overflade rører hendes pegefinger otte nummerfelter. Et felt ad gangen. Nu er der hul igennem, og et andet sted i landet ringer en telefon.
Charlotte tager en dyb indånding. I det samme bliver opkaldet besvaret.
Fortællingen om Charlotte er historien om at satse alt på en drøm, for så pludselig at se det hele forsvinde. Det er også historien om en kvinde, der behøver hjælp for at komme på benene igen. Men hvorfor bristede drømmen og gjorde det hele så svært?
Hvorfor kan den nu tidligere forretningskvinde ikke overskue tilværelsen længere?
Forelskelsen
Denne historie tager sin begyndelse på Langeland, da Charlotte var helt ung.
Dengang var Charlotte en helt anden, end den person hun er i dag. Dengang så fremtiden lys ud.
Hun er 17 år og arbejder som ung pige i huset. Charlotte falder for den store, rolige smed på motorcyklen. Han hedder Jesper, og fascinationen er gengældt.
Han bliver betaget af den kønne, unge pige med den smittende energi.
Det uundgåelige sker – Charlotte og Jesper bliver kærester. Livet er lyst og fuld af lykke, og der er også fart på. De er begge vilde med at køre på motorcykel og nyder friheden på landevejene.
Jesper og Charlotte vil hinanden. Og de vil være en rigtig familie. De vil have børn sammen. Pludselig er det den drøm, der fylder. Men der sker ikke noget.
Børnene kommer ikke.
- Det var hårdt. Specielt for ”Lotte”, husker Jesper.
Parrets liv er pludselig fyldt med fertilitetsbehandlinger, hormonbehandlinger, temperaturtagninger, vægtøgninger og humørsvingninger. I seks år prøver Jesper og Charlotte at blive forældre, men der kommer ingen børn. Presset er enormt.
Derfor er det en kæmpe lettelse den dag, de giver op.
Nu handler det om at se frem mod et forhold, der ikke rummer børn, men med plads til meget andet.
Charlotte øjner muligheden for at udleve en drøm om at blive selvstændig, da tøjforretningen Lizzy Mode i Humble sættes til salg.
- Så køber vi butikken i maj 2008. Det var en erstatning. Jeg kunne få lov at have den som mit lille barn, siger Charlotte.
Hun har ingen anelse om, at den underskrift på købsaftalen bliver skæbnesvanger for hende. Otte år senere vil hendes valg tage hende derud, hvor en række telefonopkald i sidste ende bliver afgørende for hele familiens fremtid.
Næsten ni måneder senere får hun en rystende besked fra en mand fra et lille sønderjysk firma. Charlotte har begået en kæmpe fejl.
Miraklet sker - nedturen begynder
På Langeland sætter Charlotte imidlertid alt ind på sit nye ”barn” – tøjbutikken, der får navnet Broadway.
Hun drømmer om, at det bliver hende, der skal klæde alle i den lille by moderigtigt på.
Det er en optimistisk tid, inden katastrofen indtræffer, og midt i euforien vælger Charlotte og Jesper at gifte sig.
Vielsen foregår i den nærliggende Lindelse kirke. Charlotte står hvid brud, og der er fest bagefter.
Og så sker det, lige som de ellers havde opgivet helt.
Ni måneder og to dage efter brylluppet bliver Valdemar født.
- Det er et mirakel. Det var så ikke med i planen med butikken, og det gik nok lidt ud over den, husker Charlotte tilbage.
Hun holder barsel i tre måneder, hvor en barselsvikar passer butikken. Derefter går hun i gang igen. Hun får lært Valdemar, at han skal ammes hver fjerde time, og det fungerer fint.
Det fungerer til gengæld ikke helt så fint i tøjbutikken.
Tilbage efter barsel finder Charlotte ud af, at hun har lavet en stor fejl, da hun købte tøjbutikken - en fejl, der koster Charlotte alt, og som ikke kan gøres om.
- Jeg kan huske, at jeg står ovre hos en sælger i et firma i Sønderjylland, og han er den første, der siger det til mig: Det, du har købt, er ingenting værd.
Charlotte er uerfaren som butiksindehaver og har købt et varelager med, da hun overtog butikken.
Det er rystende. For varelageret kostede hende næsten en halv million, og nu viser det sig at være værdiløst.
Modebranchen er nemlig benhård, for kunderne er nådesløse. Hvis man overhovedet skal købe sidste års model, skal den i det mindste være stærkt nedsat. Og Charlotte havde jo altså købt for en halv million kroner af sidste års modeller.
Hun har oprettet en dyr kassekredit for at kunne købe det værdiløse varelager. Tilmed har hun fået sin egen mor til at kautionere for lånet.
De glade tider er forbi.
Charlotte skal også snart opdage, at hendes mand, Jesper, ikke er sig selv. I den svære tid, der venter, overser hun de små faresignaler, og under hele familien hviler en tikkende bombe.
Og nedtælling er netop sat i gang.
Sygdommen
Det er krævende for Charlotte at være nybagt mor og butiksindehaver på én og samme tid. For at få råd til at have en deltidsansat butiksmedhjælper i sin egen butik, må hun tage aftenarbejde som social- og sundhedshjælper.
Den løsning fungerer nogenlunde i et par år, men da Charlotte bliver gravid med barn nummer to, Marie, spidser tingene til.
Familien er nu hårdt presset. Det er svært at få hverdagen til at hænge sammen.
Og Charlotte ser slet ikke, at hendes mand har det rigtig skidt.
Jesper arbejder på det tidspunkt som taxachauffør. Han er den, der henter Valdemar og passer ham, indtil Charlotte kommer hjem. Men så magter han ikke mere. Han slipper taget, og hun må tage over.
Med to jobs og en lille ny i maven er Charlottes lunte meget kort.
- Jeg havde ondt af mig selv, og jeg blev vred på Jesper.
Det viser sig, at Jesper har fået en depression, og parret må indse, at han ikke er til meget hjælp derhjemme.
- Det var et helvede. Jeg havde en hurtig fødsel, og da jeg kom hjem røg jeg lidt ned i et hul. Jesper kunne jo ikke tage over.
Charlotte må nu ansætte en butiksassistent på fuld tid for selv at kunne passe det mindste barn, Marie, om dagen og stadig arbejde i hjemmeplejen om aftenen. Det er en benhård tid som nybagt mor, en syg mand derhjemme, og en butik, hvor omsætningen falder, og gælden er stor.
Men Charlotte nægter at give op.
- Jeg tager skyklapper på og kører bare i et højere gear. Prøver at navigere i forretningsverdenen, hjemmeplejen, at være mor. Men det hele begynder at smuldre.
Charlotte plages af dårlig samvittighed, både over for børnene og overfor butikken. Når hun fokuserer på butikken, synes hun, at hun svigter børnene, og når børnene får hendes opmærksomhed, er det butikken, det går ud over.
- Jeg skal hele tiden vælge mellem børn og forretning, og det går rigtig skidt.
Det viser sig dog, at det kan gå endnu værre. Der går ikke længe, inden tæppet bliver trukket helt væk under hele familien.
Slaget er tabt
Ude i verden sker der på det tidspunkt noget, der skal få stor indflydelse på økonomien hos Charlotte og Jesper.
Finanskrisen, hedder den. Den værste økonomiske krise i 100 år. Krisen er global.
Banker krakker over hele verden, aktiekurser er i frit fald, og huspriserne styrtdykker. I Danmark falder forbruget, og overalt breder butiksdøden sig.
Også på Langeland mærker man krisen.
Omsætningen i Charlottes butik daler. Kunderne udebliver, og når de endelig kommer, køber de ikke så meget, som de plejede. Charlotte får sværere og sværere ved at betale enhver sit, men hun nægter at opgive forretnings-drømmen. Især fordi hun har andre end sig selv at tage hensyn til.
- Jeg havde jo superdejlige forældre, der valgte at støtte op om denne her drøm. Jeg vidste godt, hvad det ville komme til at betyde for dem, hvis jeg valgte at dreje nøglen, fordi de havde kautioneret. Så det var svært at kaste håndklædet i ringen, siger Charlotte.
Det bliver banken, der tager beslutningen for hende. Den lukker for kassekreditten, der er grundlaget for forretningen. Drømmen om livet som succesrig butiksindehaver brister, og det er hårdt.
- Den anerkendelse og respekt, man får, fordi man er butiksejer eller har en forretning, den er jo væk. Så er jeg jo ingen. Ens identitet forsvinder. Det har jeg det svært med. Jeg mister min plads i samfundet.
Nu er det pludseligt meget svært for Charlotte at gå med oprejst pande gennem hovedgaden i Humble.
- Jeg havde det svært med at det var så lille et samfund. Jeg havde lyst til at krybe i et musehul og flygte.
Der er ikke mere at gøre. Men på ét punkt bliver Charlotte mere og mere bekymret.
Butikken lukker i 2014 og i foråret 2015 går den på tvangsauktion og bliver solgt for 200.000. Mindre end en femtedel af, hvad den har kostet.
Charlotte står tilbage med en gæld på en million kroner til banken, og der er også gæld til Skat og til varekreditorer. Hun har helt mistet overblikket over, hvor stor den samlede gæld er.
Rudekuverterne hober sig op derhjemme, og Charlotte må også flere gange i Fogedretten og stå til ansvar for sit fejlslagne butikseventyr.
Hver gang tager kreditorerne pant i huset. I Jespers barndomshjem, som han for alt i verden ikke vil miste.
- Vi havde ikke set det komme. At vi kunne miste alt.
Størst bliver Charlottes tvivl, når hun ser på sin mand, Jesper. Bekymringen vokser.
- Jeg er i tvivl om, om Jesper kan klare det.
Fortrængningen
Selv om butikken er lukket, og økonomien er ét stort rod, går livet videre på Langeland.
Både Jesper og Charlotte har arbejde, hun i Svendborg, han på Langeland. De lever så vidt muligt som før, men fortrænger gælden, som alligevel lurer overalt. Den er en tikkende bombe, og den ødelægger stemningen i familien.
Der skal ikke meget til, før Charlotte ryger ud af balance.
Hun går i sort, når Fogedretten truer med, at hun bliver afhentet af politiet, hvis hun ikke møder op.
Jesper går på kattepoter, især når der kommer rudekuverter, der skal åbnes. Han vælger tidspunktet, hvor han fortæller hende om dem, med den største omhu. For han kender hendes reaktion.
- Det er skræmmende at man kan komme så langt ud, konstaterer Charlotte.
Charlotte er fuld af skyld og skam. Hendes drøm om at være selvstændig har kostet familien meget. Hun har det svært med at skylde sin mor penge, men endnu værre er hendes skyldfølelse i forhold til børnene. Hun er bange for ikke at kunne give dem det liv, hun synes, de har krav på.
Og så er der Jesper.
Butikseventyret har ikke bare kostet ham muligheden for at realisere sine egen helt personlige drøm om at bygge en værkstedsgarage, hvor han skulle gå og rode med alle de maskiner, han elsker.
Det truer også med at koste ham sit barndomshjem.
- Jeg vil have det rigtig, rigtig dårligt, hvis vi mister Haugbølle, primært i forhold til Jesper. For det er jo min gæld, forklarer Charlotte.
Derfor beslutter hun sig for at gøre noget, hun aldrig har gjort før. Hun begynder at skrive en besked.
Vi lukker øjnene og lader stå til
Alvoren står nærmest mejslet i den meddelelse, der lander på TV 2s redaktion.
Den er sendt af en kvinde, der kan se fundamentet skride under sig selv og sin familie.
- Vi lukker øjnene og lader stå til, skriver kvinden om den kæmpe gæld, der blot bliver større.
- Dårlig samvittighed fylder de lange nætter, slutter den desperate henvendelse til TV 2s program 'Danskere på tvang'.
- Det at have en stor gæld kan komme til at fylde så meget, at der ikke er plads til andet. Man kan udvikle stress og depressioner, og nattesøvnen er heller ikke for god. Så det fylder alle døgnets vågne timer - også de timer, hvor man egentlig skulle have sovet, siger gældsrådgiver Annette Wisborg fra TV 2 serien 'Danskere på Tvang'.
Det er Annette Wisborg, der læser den desperate besked fra Charlotte. Det er også hende, der skal hjælpe Charlotte med at genvinde kontrollen over sit liv. Og ikke mindst få et overblik over, hvor stor gælden er.
Det er en sandhed, ingen havde forestillet sig.
Første skridt er at få Charlotte til at se fortiden i øjnene - tage fat i de ting, hun har fortrængt og gemt væk.
- Det er over et år siden, jeg har åbnet min e-boks. Jeg har ikke haft modet til det, og jeg tror ikke en gang, jeg kan huske koden, siger Charlotte, der heller ikke har turdet at tage fat på regnskaberne.
- Uanset hvilken regning, jeg åbnede, havde jeg ikke penge til at betale den. Så jeg kunne lige så godt lade være. Det var nemmere at pakke det hele væk og lukke øjnene for det.
Nu er Charlotte tvunget til at tage fat. Til at åbne de plasticposer og æsker, hvor alle bilag og regninger har ligget gemt, siden butikken lukkede.
Frem kommer kasseboner i sirlige kuverter, uåbnede rudekuverter, gamle indtastninger og kontoudtog. Et stort arbejde venter forude. Nu skal det hele sorteres og ordnes for til sidst at blive til et regnskab, som kan bruges til at få overblik over familiens økonomi.
- Vores økonomiske situation er kommet ud et sted, hvor vi ikke har overblikket mere. Vi har så stor en gæld at det er uoverskueligt. Vi lukker øjnene, siger Charlotte, før hun kender gældens størrelse.
Størrelsen på gælden får hun at vide af gældsrådgiveren på næste møde i parrets hus.
Charlotte bryder sammen, da Annette afslører beløbet. Gælden er vokset. Meget. Til næsten to millioner kroner.
- Man kan jo godt sige, at de to millioner er det, som det har kostet dig at have din butik, Charlotte, lyder ordene fra Annette Wisborg.
Hun fortæller også det chokerede par, at det, hvis de skal betale hele gælden tilbage med renter, med deres økonomi vil tage dem til Valdemar fylder 34 år.
Opgaven for Charlotte er lige så enkel, som den er hård. Hun skal lave en aftale med alle, hun skylder penge.
Fælles for dem alle er, at de ikke kan få de penge, som Charlotte skylder dem, og de skal alle acceptere dét.
Først, når der er kommet aftale med alle, ved familien om de har en fremtid i huset på Langeland.
I sidste ende må særligt én person må ofre sig - for Charlottes skyld, viser det sig.
De svære forhandlinger
Vi er tilbage på kontoret, hvor vi startede historien om Charlotte. Til det telefonopkald, der er et af de vigtigste, hun nogensinde skal foretage sig.
Over for Charlotte sidder gældsrådgiver Annette Wisborg. Hun har lagt planen, der skal bringe Charlotte og familien ud af deres store økonomiske knibe. Foran hende venter en stribe svære opkald.
I grove træk kan gælden deles i to.
Charlotte skal selv lave aftaler med de firmaer, hun skylder penge, samt sin egen mor.
Opgaven er simpel. Charlotte skal forhandle sin gæld ned til noget, hun vil være i stand til at betale, når familiens øvrige leveomkostninger er dækket. Men alle skal behandles ens, og tilbydes en lige stor procentdel af gælden.
Banken og Skat er umiddelbart dem, Charlotte skylder flest penge. Gældsrådgiveren har selv valgt at tage forhandlingerne med dem.
Det skal senere vise sig at give familien en overraskelse, de ikke har forestillet sig.
Charlotte tager telefonen og taster de otte cifre. Hun skal kontakte de mennesker, hun har skuffet. De mennesker hun skylder penge og i lange tider ikke har kontaktet.
Hun føler skam, fordi hun ikke har kunnet betale dem. Og fordi hun nu ikke kan tilbyde dem ret meget.
- Det er Charlotte Lyder. Jeg skylder nogle penge. 25.000 hos jer, siger Charlotte og fortsætter.
- Altså, det, jeg kan tilbyde jer nu, er 3.500. Og så skal vi slå en streg over det sidste.
Fuldt og endeligt?, bliver der spurgt i den anden ende af telefonsamtalen.
- Ja.
Charlotte lægger telefonen fra sig. Virksomheden vil vende tilbage med et endelig svar, men nu er hun i gang.
- Det er en lettelse, når man kommer igennem, siger hun.
Pludselig dukker der lidt af den gamle selvsikre og professionelle forretningskvinde op, og hun er klar til at tage den næste opringning.
Det lysner for Charlotte - endnu har hun ikke fået overbragt den nyhed, som Annette Wisborg har gravet frem.
Vendepunktet
Et par dage forinden havde gældsrådgiver Annette Wisborg arbejdet på Charlottes sag. Hun har selv påtaget sig at tage sig af gælden til Skat.
Den er opgjort til 291.000 kroner, men en fornemmelse af, at noget er helt galt, får hende til at endevende alle Charlottes papirer.
Det viser sig, at Annette Wisborg har ret i sin fornemmelse. Noget er gået galt.
Da Charlotte et par dage senere finder de gamle regnskaber frem, kommer det frem. Hun er sammen med Jesper, da de får et opkald fra Annette Wisborg.
Gældsrådgiveren fortæller, at hun er nået frem til en ny og overraskende opgørelse af gælden. Det store rod i Charlottes regnskab betyder, at det ikke er korrekte tal, der er blevet indberettet til Skat, forklarer hun.
Manglende selvangivelser og manglende indberetninger af moms har betydet, at Skat selv har vurderet, hvor meget Charlotte og Jesper skyldte dem. Og de tal er nu blevet korrigeret, efter at Charlottes bogføring har været en tur omkring revisoren og siden omkring Annettes bord.
Det viser sig, at Charlotte og Jesper IKKE skylder Skat penge. Tværtimod har de penge til gode, fortæller Annette Wisborg.
- Det er fantastisk, hvad et regnskab kan gøre, og hvad det betyder at få ryddet op, jubler Charlotte. Jesper ser lettet ud.
Deres skattegæld på næsten 300.000 kroner er med ét forvandlet til et stort og tiltrængt plus. 66.000 kroner for at være helt præcis.
Den gode nyhed er dog langt fra nok til at redde Charlotte. Der er langt igen, for der er stadig en gæld på mere end halvanden million, som der skal gøres noget ved, hvis familien skal kunne blive boende i huset på Langeland.
Banken har for længst krævet den kaution, som Charlottes mor har stillet, indfriet. Det betyder, at Charlotte med sit butikseventyr har påført sin mor en gæld på over 300.000 kroner.
Ud over gælden til moderen, er der gælden til banken, der er Charlottes største og hårdeste kreditor. Gælden er på cirka en million kroner.
Det er Annettes håb, at parret kan nøjes med at betale i fem år. Men banken er ikke indstillet på at kvitte så meget gæld. Så forhandlingerne fortsætter i ugevis.
- Vi har måttet kæmpe, ja, vi har nærmest kæmpet krone for krone, fortæller Annette i programmet om de svære forhandlinger.
Efter flere ugers forhandling går endelig banken med til en aftale. De indvilliger i at afskrive halvdelen af den million, de har til gode. Charlotte får 12 år til at betale den resterende halve million, og det er også lykkedes Annette at overtale banken til, at der ikke tilskrives yderligere renter.
Annette tager turen til Langeland for at fortælle om resultatet. Charlotte og Jesper er glade for aftalen med banken. Den betyder selvfølgelig, at de får nogle år med en stram økonomi, men de kan samtidig se en ende på pinslerne.
Gælden er langt om længe - efter flere års bekymringer - blevet overskuelig.
Aftalen med banken betyder imidlertid, at der ikke bliver ret mange penge tilbage til Charlottes mor. Hun må nøjes med kun at få en lille del af det tabte tilbage.
- Det er nok mest min samvittighed, der har det sværest her, siger Charlotte.
Fra at være tynget og knuget af en gæld, de end ikke kendte størrelsen på, kan Jesper og Charlotte nu gå videre i livet med følelsen af at have overblik over deres økonomi.
- Det giver en indre ro, som er ubeskrivelig. Vi er så glade for det, I har gjort for os, siger Charlotte.
Charlottes butik er tabt for evigt. Gælden til hendes mor vil aldrig blive betalt. Men en lille ny – parrets tredje barn - vokser inde i Charlottes mave som et symbol på den optimisme, der efter års nedtur trods at er vendt tilbage til familien på Langeland.