Penge

Julemad og gaver bliver billigere i år – og danskerne har flere penge

Julemaden og mange af gaverne er blevet billigere siden sidste jul. Samtidig har danskerne fået flere penge.

Flæskestegen er blevet billigere. Marcipan og klassiske julegaver som smykker, tøj, spil og skønlitteratur er også faldet i pris. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Samtidig har danskerne fået flere penge mellem hænderne.

Når vi ser på de ting, vi køber til jul, så rækker pengene ekstra langt i år

Louise Aggerstrøm, privatøkonom i Danske Bank

- De varer, der er blevet billigere gennem det seneste år er noget, vi typisk køber til jul. De ting, der er steget i pris – som for eksempel huslejer – har ikke noget med julen at gøre, siger privatøkonom i Danske Bank, Louise Aggerstrøm.

Billigere julegaver, slik og marcipan

Når flæskestegen er blevet billigere skyldes det, at svinekød er faldet 5,6 procent i pris. Juleanden koster til gengæld nogenlunde det samme som sidste år. Kartofler er til gengæld faldet syv procent i pris, mens sovs og fond er blevet 2,5 procent billigere.

Ligeledes er slik og marcipan faldet i pris med 0,9 procent.

Julen er stadig dyr for mange, og derfor er det positivt, når vi skal have færre penge op ad lommen for at fejre julen

Louise Aggerstrøm, privatøkonom i Danske Bank

Derudover bliver det også billigere at fylde op med klassiske julegaver under juletræet. De bløde pakker er for eksempel blevet billigere, da tøj til både mænd, kvinder og til børn er faldet mellem to og syv procent i pris gennem det seneste år.

Flere penge mellem hænderne

Elektronik, spil, skønlitteratur er også blevet billigere.

De varer, der er blevet billigere gennem det seneste år er noget, vi typisk køber til jul

Louise Aggerstrøm, privatøkonom i Danske Bank

Oven i de billigere julevarer, har danskerne også fået flere penge mellem hænderne. Gennemsnitslønnen på det private arbejdsmarked er steget omkring to procent, mens forbrugerpriserne samlet set kun er steget 0,3 procent.

- Det betyder, at pengene rækker længere. Og når vi ser på de ting, vi køber til jul, så rækker pengene ekstra langt i år. Julen er stadig dyr for mange, og derfor er det positivt, når vi skal have færre penge op ad lommen for at fejre julen, siger Louise Aggerstrøm.

Flyv hjem til jul

Prisen for at rejse hjem til familien er til gengæld blevet en anelse dyrere, hvis du tager bilen. Benzinpriserne er nemlig steget 0,9 procent. En togbillet er blevet 1,4 procent dyrere. Flyver du hjem til jul, kan du til gengæld glæde dig over et prisfald på mere end fem procent.

Rejser du udenlands i julen, er prisfaldet på flybilletter endnu større. Flyvninger ud af landet er nemlig blevet 12,8 procent billigere.

Herunder får du gode råd om, hvordan du finder den billigste benzin og diesel, så du kan komme billigere hjem til jul.