Donald Trump

Vestas banket ned: Danske aktier dykker efter Trump-sejr

Katastrofen udeblev på det danske aktiemarked onsdag. Udsigten til Donald Trump som præsident skabte dog fald. Vestas-aktien faldt mere end 8 procent.

Det var frygtet, at valget af Donald Trump som USA's næste præsident ville skabe kaos på det danske aktie marked onsdag. Den helt store reaktion udeblev dog, når man ser på det danske C20 CAP-indeks generelt.

Samlet faldt det toneangivende aktieindeks C20 Cap med 0,7 procent til indeks 952.

- Der er nok mange, der ikke helt forstår, hvad der foregår. Fra morgenstunden så vi det, vi havde forventet. Aktierne faldt meget i en form for rygmarvsreaktion.

- Men inden for få timer vendte det, og nu ligner det jo en helt almindelig dag på aktiemarkedet. Det kan hænge sammen med, at Donald Trump i sin tale virkede langt mere modereret end tidligere, siger chef for aktieanalyse hos Sydbank Jacob Pedersen.

De danske transport- og grønne energiselskaber kommer under større pres end nogensinde før, efter at det amerikanske præsidentvalg blev afgjort i nat. Michael Friis Jørgensen, chefanalytiker hos Alm. Brand Markets, giver sin vurdering.

Til gengæld var der kæmpefald og kæmpestigninger til enkelte aktier. Blandt andet faldt Vestas-aktien 8,5 procent, mens FLSmidth steg mere end 11 procent.

Natten til onsdag faldt de japanske aktier med over fem procent og den mexicanske peso blev svækket til et tyveårigt lavpunkt over for den amerikanske dollar.

Efter en dag har aktiemarkederne dog taget nyheden om, at Donald Trump, der blandt andet er mod internationale handelsaftaler og vil bygge en flere tusinde kilometer lang mur mod Mexico, med ro.

- Vi så den samme teflonreaktion efter brexit, hvor al den frygt, der burde sende aktiemarkedet ned, ikke gjorde det. Vi lever i en skør verden, hvor investorer ved deres fulde fem køber 30-årige obligationer med negativt afkast. Så situationen på finansmarkedet er i forvejen ekstrem, siger Jacob Pedersen.

Benzinpriser, boligrenter og aktier bliver påvirket af Donald Trumps valgsejr.