Donald Trump

Det betyder Trumps sejr for din økonomi

Mod alle odds er det lykkedes Donald Trump at vinde valget. Det kan få konsekvenser for danskernes privatøkonomi - både positivt og negativt.

Valgkampen er ovre, stemmerne er afgivet, slaget er afgjort.

Stik imod meningsmålinger og ekspertforudsigelser er sejren til Donald Trump en realitet.

Sejren kan på kort og lang sigt påvirke danskernes pengepung, lyder det fra to økonomiske eksperter, TV 2 har talt med.

Den kommer næppe til at udløse en økonomisk krise i sig selv, men den vil sandsynligvis udløse uro på de finansielle markeder, fordi det er uklart, hvad den økonomiske politik bliver fremover.

Du taber penge på dine aktier

Først og fremmest vil en Trump-sejr betyde, at danskernes aktieporteføljer og pensionsopsparinger får et hug.

Alle havde forventet, at Clinton ville vinde. Nu, hvor Trump har vundet, har det skabt usikkerhed, og den slags er gift for de finansielle markeder.

- Det giver kursfald, lyder det fra Per Hansen, der er investeringsøkonom i Nordnet.

Skal du købe flere aktier efter Donald Trumps sejr, eller skal du have færre? Hør økonoms bud på det her.

- Det, der sker, er, at vi bliver fattigere. Aktierne generelt går ned, og dollaren går også ned, og da de fleste danskere har investeret i investeringsprodukter, der er også er bundet op på den amerikanske dollar, bliver de også ramt på valutaen. Så faktisk får rigtig mange to hug i dag, siger han.

Se mere fra det amerikanske valg på TV 2 PLAY

Las Olsen, der er cheføkonom i Danske Bank, er enig i, at sejren vil udløse uro på de finansielle markeder. Han tror dog ikke, at effekten vil blive særlig stor - og slet ikke på sigt, da aktiemarkederne vil rette sig igen.

En Trump-sejr betyder ikke kun, at danskerne taber penge.

Boligejerne vinder med Trumps sejr

Hvad danskerne taber på aktiemarkedet, kan boligejerne vinde på rentefronten lige nu og her.

På kort sigt, vil udviklingen i USA betyde, at renterne vil falde - ikke massivt, for renteniveauet er i forvejen meget lavt - men det vil blive endnu billigere at låne penge, vurderer begge økonomer.

- Vi kan allerede se, at de amerikanske renter er faldet 10 basispoint. Det indikerer, at boligejerne endnu engang vil blive mindet om, at renterne er lave - og at de vil forblive lave i lang tid endnu, siger Per Hansen.

Renterne forbliver rekordlave i endnu længere tid efter Donald Trumps valgsejr

Intet er dog sikkert.

Donald Trump er modstander af de lave renter, og han har ytret, at den amerikanske centralbank, FED, har været for langsomme til at sætte renten op, lyder det fra Danske Bank cheføkonom.

- Han har varslet udskiftninger i toppen af ledelsen, siger cheføkonomen.

Det kan være med til at aflyse de rentestigninger, som FED har arbejdet på, men det kan også udløse rentestigninger efter et stykke tid, vurderer Las Olsen.

Her bliver danskernes pengepung ramt

På ét område bliver danskernes pengepung ramt, hvis Donald Trump fører sin politik ud i livet.

Donald Trump er protektionist, og derfor kan den samhandel, som Danmark har med USA, blive svækket, vurderer både Las Olsen og Per Hansen.

- Danmark har en meget stor eksport til USA. Så hvis vi ser en verden, der bliver mere protektionistisk, hvis verden bliver mere lukket, så risikerer vi at miste handel til USA, og at den globale handel bliver mindre, lyder det fra Las Olsen.

- På længere sigt vil det betyde en mindre vækst i økonomien, der vil være med til at gøre os alle fattigere, siger han.

Per Hansen fra Nordnet er enig. Importen og eksporten af varer til USA er en vigtig brik, når det gælder det danske bruttonationalprodukt.

- Så udsigten til meget mere 'Made in America' og mindre 'shipped to America' er bestemt ikke godt for danskerne. Det er svært at sige, hvad det vil betyde, for den danske privatøkonomi.

- Men det kan sagtens betyde fyringer og færre lønstigninger i Danmark, hvis produktionen falder i Danmark, fordi de ting, som danske virksomheder vil sælge i USA, skal produceres i USA, slutter Per Hansen.

Den historiske valgkamp er ovre – Donald Trump bliver den 45. præsident i USA. Den overraskende sejr kom i hus efter et gyservalg.