Penge

Ikke set siden trediverne: Danske priser står bomstille

Priserne udvikler sig så langsomt i Danmark, at vi ikke har set noget tilsvarende i 63 år.

Priserne på danske varer rykkede sig ikke en tøddel fra august til september. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Da lønningerne samtidig stiger omkring 2,2 procent, betyder det, at danskerne får flere penge mellem hænderne.

For en gennemsnitlig familie med to voksne og to børn betyder det, at familien får 560 kroner mere at bruge om måneden, når man sammenligner med en situation, hvor inflationen ligger på mere normale 2 procent, viser beregninger fra Nykredit.

- Det understøtter alt sammen privatforbruget. Det er derfor vores forventning, at privatforbruget fortsat vil stige. Der bliver dog ikke tale om et nyt tydeligt forbrugsboom. Dertil er danskernes gæld fortsat for høj, siger cheføkonom i Nykredit Tore Stramer.

På vej mod laveste inflation i 63 år

Økonomerne i Nykredit venter nu, at inflationen ender på 0,4 procent for hele 2016. Får de ret i det, vil det være det laveste niveau siden 1953 – altså i 63 år.

- Dermed er der udsigt til en reallønsfremgang på 1,8 procent. Ud over at det vil markere det fjerde år i træk med stigende realløn, vil der også være tale om den største reallønsfremgang siden 2009 – altså i syv år, konstaterer Tore Stramer.

Hos såvel Nykredit som hos Danske Bank venter man, at inflationen bliver en anelse højere i de kommende måneder.

- Men det vil ikke ændre ved, at inflationen er meget lav, siger cheføkonom i Danske Bank Las Olsen.

Ikke set siden 1930'erne

Han peger desuden på, at 2016 bliver det tredje år i træk med en inflation på under 1 procent. En situation, vi ikke har haft i Danmark siden 1930’erne.

- Det er først og fremmest udtryk for lav inflation globalt. Den lange og dybe økonomiske krise har presset inflationen og inflationsforventningerne helt i bund, og prisvæksten har haft meget svært ved at komme i gang igen, selv om vi nu efterhånden er tre år inde i opsvinget i Europa, siger Las Olsen og uddyber:

- Det er et alvorligt problem for den Europæiske Centralbank (ECB), som har en målsætning om, at inflationen skal op på to procent igen. Hvis det skal lykkes, er det nødvendigt at få forventningerne til inflationen op, for hvis ingen regner med, at priserne stiger, så stiger de heller ikke. Det er derfor, vi nu har negative renter og store opkøb af obligationer fra ECB, og vi regner med, at de kommer til at gøre endnu mere, siger han.