Penge

Få svaret her: Så meget bruger din virksomhed på dig

Der er stor forskel på, hvad danske virksomheder bruger på deres ansatte. Her får du svar på, hvad en medarbejder koster, der hvor du er ansat.

Der markant forskel på, hvad virksomhederne i Danmark bruger på deres ansatte.

Det viser en omfattende analyse, som big data-virksomheden NN Markedsdata, har udført for TV 2.

Du kan her gå på opdagelse i tallene og se, hvor meget der bliver brugt på medarbejderne netop der, hvor du er ansat.

Henter data

Vi beklager

Der skete desværre en fejl under indlæsning af data.
Prøv at opdatere siden igen.

Find din arbejdsplads

Databasen indeholder oplysninger for virksomheder med mere end 25 ansatte, der har afleveret årsregnskab for 2015.

Udgifterne dækker over forskellige omkostninger til personale. F.eks. løn, pension og bonusser, men også ting som julefrokost, kurser, medarbejderarrangementer, julegaver, kørselsgodtgørelse, kantine, forsikring eller arbejdsskader. Vand og varme vil dog typisk ikke være talt med.

Beløbene og antallet af ansatte kommer fra virksomhedernes normale regnskaber for regnskabsåret 2015. Tallene kan ikke sammenlignes 100 procent, da alle virksomheder ikke opgør udgifterne på samme måde.

Enkelte virksomheder med mange timelønnede ansatte, f.eks. vikarbureauer, opgiver ikke alle de penge de bruger på løn som personaleomkostninger, men placerer dem andre steder i regnskabet, typisk som produktionsomkostninger. De vil derfor ikke fremgå af denne visualisering. Derfor kan nogle virksomheder se ud som om, at de bruger ingen eller kun meget få penge på personalet.

Nogle koncerner trækker også direktionen ud af regnskabet for koncernen. Eksempelvis Novo A/S, der ifølge regnskabet har 34 ansatte og samlede personaleomkostninger på 250 millioner kroner, hvor de 167 millioner tilsyneladende er diverse bonusordninger.

Analysen, som big data-virksomheden NN Markedsdata har udarbejdet på baggrund af 4.357 danske virksomheders regnskabstal fra 2015.

Den omfatter virksomheder, der har 25 ansatte eller derover, og omfatter alle udgifter, som virksomhederne har til løn, pension og bonusser, og øvrige udgifter til eksempelvis sundhedsforsikring tælles med.

- Det er interessant, for her kan man som helt almindelig dansker altså gå ind kan man se, hvad der er omkostninger ved at have en ansat - og måske få en indsigt i, hvad det koster at have ansatte i den virksomhed, man selv er ansat i, lyder det fra Ivan Jæger Christiansen, direktør i NN Markedsdata.

- Man kan ikke bruge det til at beregne lønforhold, selvom lønningerne er den største post i virksomhedernes personaleudgifter, men man se, hvordan virksomheden befinder sig i branchen, tilføjer han.

Ser man på brancherne, så er de virksomheder, der beskæftiger sig med 'finans', nogle af de bedste til at spendere penge på medarbejderne.

Tre banker bruger 80.000 kroner per måned

De virksomheder, der kan kategoriseres under brancherne 'Pengeinstitut- og finansvirksomhed, forsikring' brugte i gennemsnit 792.000 kroner per medarbejder i 2015.

Et par af finanssektorens højdespringer er her bankerne Saxo Bank, Nykredit Bank og Nordea Bank Danmark A/S, der brugte mere end 80.000 kroner per ansat per måned i 2015.

Det er 21.000 kroner mere end gennemsnittet i branchen, viser analysen.

Her koster en ansat 612.666 kroner om måneden

Under kategorien 'Anden finansiel formidling', finder man dog nogle kendte virksomheder, som bruger endnu flere penge på de ansatte.

'Novo A/S', der er holdingselskabet 'bag' blandt andet 'Novo Nordisk A/S' og Kirkbi A/S, der er selskabet bag 'Lego System A/S', er blandt de virksomheder i Danmark, der har de dyreste medarbejdere.

I Novo A/S kostede de 35 medarbejdere i gennemsnit 7.352.000 kroner om året svarende til 612.666 kroner om måneden per mand.

Brancher: Så meget koster en medarbejder om året