Priser på danske møbelklassikere stiger vildt

Danske møbelklassikere som den populære Y-stol designet af Hans Wegner bliver ved med at stige i pris.

De står i tusindvis af danske hjem, og de bliver mere og mere værd. En række af de mest klassiske danske møbler er inde i en opadgående prisspiral.

- Det gælder især Finn Juhl-møbler, men også Wegner bliver ved med at stige i pris. Begge er de det, jeg kalder møblernes statsobligationer, siger vurderingsekspert hos Bruun Rasmussen Kunstauktioner Peter Kjelgaard til TV 2.

En af de mest udbredte møbelklassikere i de danske hjem Y-stolen designet af Hans Wegner er blandt de møbler, der bliver solgt til højere og højere hammerslag.

Y-stolen er steget 50 procent

For bare to år siden kostede seks Y-stole 12.000 kroner på auktion, mens det samme antal har fået hammerslag på 18.000 kroner i år. En prisstigning på 50 procent.

Samme tendens ses på  Hans Wegners CH25-stol. Her kostede to styk 13.500 kroner i 2012, mens to tilsvarende eksemplarer er solgt for 21.500 kroner i år.

Hvis man holder sig til de her meget sikre kort som Wegner og Finn Juhl, så er det nok en ret god investering

Peter Kjelgaard, afdelingsleder hos Bruun Rasmussen Kunstauktioner

På de dyrere Finn Juhl-stole går det endnu vildere for sig. Finn Juhls Kaminstol fik i 2012 et hammerslag på 13.500 kroner hos Bruun Rasmussen. I 2015 blev en tilsvarende model solgt for 38.000 kroner, viser et af eksemplerne i tv-indslaget ovenfor.

Få dine ting vurderet på TV 2

Bruun Rasmussens eksperter stiller op til en online-auktion den 1. november.

Send billeder og en kort beskrivelse af dine genstande auktion@tv2.dk for at få dem vurderet.

Send tydelige billeder af genstanden taget fra forskellige vinkler og af detaljer. Vedhæft gerne en kort beskrivelse af genstandens detaljer og ophav. Angiv, hvor stor den er. 

Du giver tilladelse til, at Bruun Rasmussen kontakter dig direkte via e-mail med en vurdering. Et udvalg af de indsendte billeder og beskrivelser vil blive brugt i en online-vurdering på www.tv2.dk.

Ekspert: Priserne fortsætter op

Og priserne vil fortsætte op eller holde sig på de nuværende niveauer, vurderer Peter Kjelgaard

- Hvis man holder sig til de her meget sikre kort som Wegner og Finn Juhl, så er det nok en ret god investering i den forstand, at man kan være heldig at tjene på det. Hvis man er mindre heldig, kan man nok veksle dem til det, man har givet for dem, siger Peter Kjelgaard.

Danske købere presser priserne op

Typisk er det udenlandske købere, der handler priserne op på møbelklassikere. Lige netop med disse Wegner- og Finn Juhl-møbler er det dog mange danskere, der er med til at handle priserne op.

- Vi ser, at der er flere og flere danske købere, der begynder at blande de her brugte møbelklassikere med nye møbler, og det fungerer rigtig godt, siger han.

I tv-indslaget øverst kan du høre Peter Kjelgaard fortælle om, hvorfor møblerne stiger i pris, og hvordan du kan vente prisudviklingen.

I aften tirsdag klokken 20.50 kan du se Auktionshuset på TV 2. På TV 2 Play kan du allerede nu se snigpremieren.