Penge

Mange føler sig snydt: Det skal du tjekke før du køber brugt bil

Flere og flere købere af brugte biler føler sig snydt. Følg de syv simple råd herunder og undgå den store skuffelse.

Markedet for brugte biler er en jungle for lægfolk. Flere købere end tidligere føler sig snydt efter deres køb af en brugt bil, oplever både FDM og Forbrugerrådet Tænk.

TV 2 giver dig her en tjekliste, der mindsker din risiko for, at du bliver snydt. Tjeklisten er lavet efter interview med afdelingsleder hos FDM Per Alkestrup.

Tjek her: Kan du også spare kassen på at lease din bil

Forfatter: Christian Kjær

decms://80bf972355c39faa161b860cb22a775cb0c46b67

{settings}

1: Prøvekør bilen i mindst en time

En del køber brugt bil uden at køre en tur i den først. Det er en stor fejl.

Selvom der ikke er noget galt med bilen, kan der være andre ting, du ikke kan leve med. Ting, som du kun kan opdage ved at prøvekøre den. Under prøveturen skal du tjekke følgende:

  1. Sidder du ordentligt i bilen?
  2. Støjer den mere end du kan leve med?
  3. Har du et ordentligt udsyn?
  4. Har du et ordentligt udsyn?

Prøvekør bilen i mindst en time. Helst både på landevej og på motorvej, og gerne på en rute, du kører til dagligt. Hvis du har et temperament, der gør, at den skal accelerere hurtigt, kan du også tjekke, om du er tilfreds med den hastighed, den accelererer i.

Er accelerationstiden ikke vigtig for dig, kan det være helt fint, hvis den er sløv i optrækket, men ellers kører stabilt. Det, der er vigtigt er, at du får en god fornemmelse af, om bilen passer til dig.

Bilredaktør: Her er de 10 fedeste nye biler i 2016

Forfatter: Christian Kjær

decms://27354c9fb0f40bd60e5be2f5577f446523a3cb93

{settings}

2: Få en bilkyndig til at teste den

Selvom du efter din egen tur i bilen føler, at den er i tip top stand, kan der stadig sagtens være skjulte fejl, slitage eller defekter.

Almindeligt slid som følge af bilens alder kan man ikke gøre sælger ansvarlig for efter handlen er gennemført. Derfor bør du få en bilkyndig ven eller bekendt til at teste den. Har du en bilentusiast i omgangskredsen som du stoler på, kan du lade ham eller hende teste den. Er du ikke velsignet med sådan en, kan du også lade din mekaniker gøre det, hvis du stoler på vedkommende.

3: Tjek priserne på markedet

For at sikre dig, at du ikke betaler for meget for den bil, du er ved at købe, bør du tjekke, hvad lignende modeller koster. Det kan du gøre på en hel række af bilsider på nettet.

Uanset, så viser erfaringerne fra FDM, at købere af brugte biler meget ofte får nedslag i prisen.

Det bliver ofte lettere at få et nedslag i prisen, hvis du finansierer bilkøbet hos bilforhandleren. Gør du det, skal du være opmærksom på, at du ikke betaler for meget i administrationsgebyr. Se videoen herunder og se eksempler på alt for høje etableringsgebyrer på billån hos bilforhandlere.

DINE FINANSER: Her skal du ALTID kigge inden du låner penge til din bil

Forfatter: Ukendt

http://video.tv2.dk/watch/d6OuXdTyHgnHmFe32E_pbvH6I9nTvSCB

{settings}

4: Køb en bil du kan sælge igen

Køber du en brugt bil som du måske vil sælge videre senere, er det en stor fordel at købe en bil, der er klassisk i sit udtryk. Klassiske farver som grå, sort og hvid er lettere at sælge end for eksempel lyserød, gul eller grøn.

Ligeledes er der altid efterspørgsel efter familiebiler i mellemklassen. Mange familier vokser ud af mikrobilerne, fordi der ikke er plads til børn, bleer og barnevogne. Derfor er der altid efterspørgsel på stationcars og mellemklassebiler, der er til at betale.

5: Tjek bilbogen: Er der gæld i bilen?

Det er blevet meget nemt at tjekke, om der er gæld i bilen. Er der gæld i den bil, du køber, overtager du gælden. Det er derfor enormt vigtigt, at du tjekker www.bilbogen.dk, hvor du kan se, om der er gæld i den bil, du er ved at købe. Det er gratis at benytte bilbogen.dk. Sælger har desuden pligt til at oplyse på slutsedlen, om der er gæld i bilen.

6: Brug tid på slutsedlen

I slutsedlen skal sælgeren oplyse alt, hvad han ved om bilen. Har den haft skader, har den været til serviceeftersyn og har der været større reparationer på bilen? Desuden skal sælger oplyse, om der er gæld i bilen, men tjek altid bilbogen.dk for en sikkerheds skyld.

På slutsedlen skal det også stå, hvor mange nøgler, der er til bilen. Er der kun én nøgle med til bilen, kan du være sikker på, at der findes en nøgle mere et sted, da der mindst er to nøgler til en bil.

7: Sådan får du en næsten ny bil

Er du utryg ved at købe en brugt bil på traditionel vis, kan du også gå efter den store flåde af tidligere udlejningsbiler, der hvert år bliver solgt videre til private. Her er det muligt at få fingre i biler, der har mindre end et år på vejene til priser, der ligger langt under nypriserne. Hvordan du gør det, kan du se i tv-indslaget herunder.

DINE FINANSER: Spar knap 117.000 kr på din næste bil

Forfatter: Ukendt

http://video.tv2.dk/watch/u7niawi9t3RZxUkSPypgwZfd7xdYqIli

{settings}