Penge

OVERBLIK: Så meget kan du spare på at skifte boliglån

Ekspertudvalget anbefaler, at indfrielsesgebyret på 750 kroner skal væk. Samtidig er der flertal i udvalget for, at også kurtagegebyret fremover bør droppes. TV 2

Realkreditinstitutter må vinke farvel til et gebyr på 750 kroner, hvis kunder vil skifte, mener ekspertudvalg. Andre gebyrer er også i spil.

En af boligejernes store drømme om gebyrfrit at kunne skifte realkreditinstitut, kan blive virkelighed, hvis politikerne følger anbefalingerne fra et ekspertudvalg. Det erfarer TV 2 Business. 

Det betyder, at realkreditinstitutterne må vinke farvel til et indfrielsesgebyr på 750 kroner, hvis kunder vil skifte institut.

Det er en af hovedkonklusionerne i rapporten fra et ekspertudvalg, som har kigget realkreditmarkedet grundigt efter for især flytteomkostninger og gennemsigtighed.

Udvalget blev nedsat efter balladen med Nykredits/Totalkredits forhøjelser af de løbende gebyrer på realkreditlån, som udløste en proteststorm fra kunderne.

Ud over, at det skal være billigere at flytte lån, anbefaler et flertal i udvalget, at institutterne skal sige farvel til gebyrer på kurtage og kursskæring for at gøre det nemmere at skifte institut. 

Et typisk skifte koster i dag mellem 10-12.000 kroner for et lån på to millioner kroner.

Herunder kan du se, hvad det koster i gebyrer, hvis du som kunde vil flytte eksempelvis dit boliglån til et andet institut.

  • Når du flytter et realkreditlån, kræver instituttet eller banken, som du flytter fra, et indfrielsesgebyr - typisk på 750 kr. Det er det gebyr, man nu planlægger at sløjfe.
  • Derudover skal du af med et kurtagegebyr, der er bestemt efter størrelsen på dit lån. Hvis du har lånt en million kroner, er det typisk mellem 1500 og 2500 kroner.
  • Når du skal optage det nye realkreditlån, kræver den nye bank igen et kurtagegebyr på samme beløb.
  • Derudover kræves en ny vurdering af din økonomi og din bolig. Den koster typisk 1500-2000 kroner.
  • Af øvrige udgifter tæller en tinglysning på 3000 kroner, et ekspeditionsgebyr, typisk mellem 2000 og 3000 kroner, samt en afgift til staten på 1660 kroner.