Penge

Boligejere scorer 140 millioner i sommervarmen

Titusindvis af boligejere har sikret sig store besparelser ved at lægge boliglånet om i sommer.

4.500 kroner efter skat. Sådan lyder den gennemsnitlige besparelse i ydelsen per år for de titusindvis af boligejere, der lagde deres fastforrentede boliglån om i sommer, vurderer Nykredit.

Penge, som boligejerne nu har ekstra at bruge af i husholdningen.

Boligejerne har især lagt om fra lån med en fast rente på 3,5 procent til en rente på 2 procent. Derudover er det især lån med renter på 4 og 4,5 procent, der er blevet lagt om.

Samlet set har boligejerne fået en besparelse i ydelsen på 140 millioner kroner alene i det første år efter omlægningen af boliglånene i sommer.

- Set over lånenes fulde løbetid skal boligejerne som i august skiftede til en lavere rente betale 5 milliarder kroner mindre i ydelse som følge af en rask sommerbeslutning, siger seniorøkonom i Nykredit Jeppe Borre, der peger på, at mange af boligejerne dog næppe beholder deres lån til lånets udløbsdato.

Trods det, at der i sommer blev omlagt fastforrentede boliglån for omkring 50 milliarder kroner, mener han, at sommerens omlægningsbølge kan blive efterfulgt af endnu en.

- Hvis kursen på lånet til 2 procent holder det høje niveau, tror jeg ikke, at bølgen i juni er et enkeltstående tilfælde i denne omgang, siger han.

Næste opsigelsesfrist for fastforrentede boliglån er i slutningen af oktober.

- Der er stadig titusindvis af boligejere, der med fordel kan lægge lånet om og spare penge, siger Jeppe Borre, der understreger, at der selvfølgelig også kan være god grund til at holde fast i et lån med en højere rente, hvis man forventer at sælge sin bolig inden for en overskuelig årrække.

Set over lånenes fulde løbetid skal boligejerne som i august skiftede til en lavere rente betale 5 milliarder kroner mindre i ydelse som følge af en rask sommerbeslutning

Jeppe Borre, seniorøkonom i Nykredit

Vil man sælge, kan det nemlig sjældent betale sig at omlægge boliglånet på grund af de omkostninger, der er forbundet med en omlægning.

Vil man til gengæld beholde sin bolig, og fik man ikke lagt lånet om i denne omgang, er det blevet endnu mere attraktivt siden juni. I dag får man nemlig udbetalt 20.000 kroner ekstra, når man låner en million i forhold til, hvad man fik udbetalt under sommerens omlægninger.

Dengang lød kursen på 97, hvilket betyder, at man fik udbetalt 970.000 kroner, når man lånte en million kroner. Med en kurs på knap 99, får man i dag udbetalt knap 990.000 kroner, når man optager et lån på en million kroner.

- Man skal ikke sige, at kursen ikke kan stige endnu mere, men når vi taler om et lån til 2 procent, så er kurs 99 ekstremt attraktivt, siger Jeppe Borre.