Penge

Brudepar skruer op for prisen

Bryllupsparrene i Danmark har skruet op for prisen. Et gennemsnitligt bryllup koster nu 75.000 kroner. Shutterstock

Brudepar i Danmark bruger flere penge på den store dag end for tre år siden. Hvert tredje par viet i kirken bruger mere end 80.000 kr på dagen.

Jovist, det er helt gratis at blive viet i kirken. Festlighederne og forberedelserne løber dog op i 75.071 kroner i gennemsnit for de brudepar, der starter dagen i kirken.

Det viser en ny Gallupmåling som Penge- og Pensionspanelet har lavet for TV 2.

Brudeparrene har en forventning om, at brylluppet er noget, de kun oplever en gang i livet, og derfor skal den have gas

Ki Schou, indehaver af Bryllupsklar.dk

Den samlede pris for et bryllup er samtidig udtryk for, at brudeparrene bruger flere penge end for tre år siden. En tilsvarende undersøgelse dengang viste, at kirkebrylluppet i 2013 kostede 67.878 kroner.

- Omkring 75.000 kroner passer godt med, hvad vi oplever. Brudeparrene har en forventning om, at brylluppet er noget, de kun oplever én gang i livet, og derfor skal den have gas. Derfor synes de, det er ok at bruge mange penge på det, siger Ki Schou, der er indehaver af Bryllupsklar.dk, hvor brudepar får hjælp til at arrangere den store dag.

Det bruger vi på kirkebrylluppet

0 – 4.000 kr: 4 procent

4.001 – 18.000 kr: 10 procent

18.001 – 50.000 kr: 23 procent

50.001 – 80.000 kr: 35 procent

Ved ikke: 2 procent

Kilde: Gallupmåling som Penge- og Pensionspanelet har lavet for TV 2

Festen er dyr

Hun peger på, at det især er festen, der trækker den samlede pris i vejret.

- Middagen og drikkevarerne er helt klart den største post, uanset om man vælger at holde det ude eller vælger at handle ind selv, siger hun og peger på, at den samlede pris kan bankes godt og grundigt ned, hvis man holder brylluppet derhjemme.

- Der er meget stor prisforskel på et slotsbryllup til 1.500 kroner per kuvert i forhold til, at man holder det hjemme i haven efter at have købt ind i Tyskland. På den måde kan man virkelig lave en billig løsning, siger Ki Schou.

Hvert tredje par bruger mere end 80.000 kroner

Mens gennemsnitsprisen for kirkebrylluppet lyder på 75.000 kroner, viser undersøgelsen ligeledes, at 35 procent af brudeparrene – godt hvert tredje par - betaler mere end 80.000 kroner for kirkebrylluppet.

Middagen og drikkevarerne er helt klart den største post, uanset om man vælger at holde det ude eller vælger at handle ind selv

Ki Schou, indehaver af Bryllupsklar.dk

Og hvordan får de lykkelige par så råd til den oftest store udskrivning. Hele 81 procent bruger penge, de i forvejen har sparet op. 13 procent af parrene bruger primært penge, de har fået fra familien, mens bare 4 procent låner penge til at afholde brylluppet.

Knap halvdelen lægger budget - mange overskrider det

Af alle brudeparrene har godt halvdelen – 52 procent – lagt et budget på forhånd. Af dem, der har gjort det, svarer knap hvert tredje par, at de ikke har overholdt budgettet.

- Et bryllup er ofte en stor post i parrets økonomi, så det er en god ide at tage budget-snakken, så man ikke bagefter kommer til at stå med følelsen af at have brændt pengene af, siger forbrugerekspert hos Penge- og Pensionspanelet Louise Skjødsholm.

Når bryllupet starter på rådhuset har parrene i gennemsnit udgifter for 22.688 kroner, viser undersøgelsen.