Simpel el-fidus: SÄdan kan du spare kassen pÄ din regning

Det tager kort tid at skifte elselskab - og en husejer med et hĂžjt forbrug kan spare op til 1.600 kroner om Ă„ret, viser en ny undersĂžgelse.

Synes du ogsĂ„, at rudekuverterne fra elselskabet er lidt for mange, lidt for hyppige og lidt for hĂžje? 

SĂ„ er der godt nyt.

En ny undersĂžgelse af elpriserne anno 2015 fra Energitilsynet viser, at der er mange penge at spare for de danske forbrugere, nĂ„r det kommer til el. 

Der er nemlig ganske store prisforskelle pÄ elprodukterne pÄ det danske marked - og dermed store besparelser. 

Samtidig viser Energitilsynets undersÞgelse, at de fleste danskere ikke aktivt undersÞger, hvor de kan fÄ den bedste pris pÄ deres el.

Det kan vĂŠre er en rigtig god forretning og en rigtig god timelĂžn.

Mads Lyndrup, kontorchef i Energitilsynet

Det forklarer kontorchef i Energitilsynet, Mads Lyndrup. 

- Alt for fÄ danskere interesserer sig for deres elregning, og hvad de betaler for strÞm. To tredjedele af danskerne har aldrig aktivt valgt et elprodukt. Og det er langt under 10 procent af os, som i lÞbet af Äret skifter elleverandÞr, siger han. 

Dansk Energi mener, at Energitilsynets beregninger er for optimistiske i forhold til, hvor meget privatkunder kan opnÄ ved at skifte elleverandÞr. De peger pÄ, at en rapport fra Copenhagen Economics fra efterÄret 2015 viste, at bruttoavancen for en elleverandÞr pÄ en gennemsnitlig villakunde er pÄ cirka 418 kroner. Derfor mener Dansk Energi, at det er urealistisk at gÄ ud fra, at kunder vil kunne spare fx over 500 kroner.

– De nye beregninger fra Energitilsynet er blandt andet baseret introduktionstilbud. Det betyder, at man skal skifte leverandĂžr jĂŠvnligt og minimum en gang Ă„rligt og igen til produkter med introduktionstilbud for at fastholde fortjenesten, siger Lars Aagaard.

Det skal du gÞre for at fÄ den billigste pris

Gå ind på www.elpris.dk og indtast dit forbrug. Her kan du sammenligne de forskellige tilbud.

Tænk over dit forbrug og læg mærke til, hvor meget forbruget fylder i forhold til abonnementsprisen. Har du et lille forbrug, så skal du ikke vælge et produkt, hvor du betaler et relativt højt abonnement.

Tag stilling til, om abonnementet skal være med en fast eller variabel pris. 

Find ud af, om du synes, produktet skal være ’grønt’, eller om du vil støtte noget gennem dit abonnement. Enkelte abonnementer giver mulighed for netop det.

Der er rigtig mange udbydere, der har et introduktionsstilbud, som giver billig strøm i en periode. Det er fint at bruge tilbuddene, men man skal være opmærksom på, at tilbuddene har en udløbsdato, og priserne kan stige.

Hvis du vil sikre dig, at du altid har markedets billigste produkt – for dig - skal du sørge for at tjekke priserne hvert kvartal eller hvert halve år, men hvis du undersøger sagen én gang om året, er det også fint.

 

Op til 1.600 kroner at spare

Bor du eksempelvis i lejlighed, kan du spare mellem 160 og 270 kroner om Äret ved at skifte elprodukt. 

Bor du derimod i parcelhus og har et stÞrre forbrug, kan du spare helt op til 1.600 kroner ved at vÊlge et andet elprodukt. 

I grafikkerne herunder kan du se de regionale og boligmÊssige forskelle pÄ, hvor meget du i gennemsnit kan spare. 

Kan vĂŠre en god timelĂžn

RÄdet fra kontorchefen er derfor enkelt.

- Find og brug Energitilsynets prisundersĂžgelse pĂ„ energitilsynet.dk. GĂ„ ind pĂ„ www.elpris.dk og vĂŠlg det produkt, som passer dig –  det kan vĂŠre en rigtig god forretning og en rigtig god timelĂžn, siger Mads Lyndrup og fortsĂŠtter:  

- Det er dumt ikke at bruge de her ti minutter, det tager at fÄ valgt et billigere produkt. Det er relativt overskueligt, og vi hÄber, at vi det gÞr det lettere at trÊffe et valg. Der er faktisk penge at spare.

Hvor meget af din elregning gÄr egentlig til strÞm?

Ren elprisGebyrer og afgifter
TrÊk i hÄndtaget for at give dit bud.Dit bud: 0 procent gÄr til gebyrer og afgifter.
Se om du ramte rigtigt
Dit bud: procent
Det rigtige svar: procent gÄr til gebyrer og afgifter.
Ren strĂžm
Elafgifter og moms
Transport
Abonnementer
Elprisen kan opdeles i fire hovedelementer: 1. Prisen pÄ kommerciel strÞm (ren strÞm). 2. Abonnementer til leverandÞren og netselskabet. 3. Betaling for transport af el samt betaling af tarif, der gÄr til det overliggende elnet. 4. Afgifter og moms. Momsen udgÞr 20 procent, elafgifterne 38 procent og PSO-afgiften er pÄ 11 procent.
Se fordelingen (5)

– SelvfĂžlgelig er det en god ide, at man som kunde ser sig for og aktivt vĂŠlger, hvilket produkt man vil have. Men man skal bare ikke sĂŠtte nĂŠsen op efter den helt store Ăžkonomiske gevinst. Der er en rĂŠkke andre omrĂ„der, hvor man med fordel kan sammenligne tilbud. Eksempelvis tilvalg af klimaprodukter, aftalevilkĂ„r, bindingsperiode og betalingsbetingelser, siger Lars Aagaard.Dansk Energi oplyser, at knap 70 procent af din elregning er skatter og afgifter, og at der derudover kommer en pris pĂ„ transport af strĂžm oveni pĂ„ 10-15 procent. Det er altsĂ„ kun 15-20 procent, en mindre del af elregningen, der kan konkurreres om, nemlig selve rĂ„varen el og abonnementsbetalingen til elhandleren.