Penge

Bank: Dine boligrenter holder sig rekordlave i årevis

De danske boligrenter er rekordlave, og det bliver de ved med at være længe endnu, vurderer cheføkonom.

Renten på de variabelt forrentede boliglån er gået i minus. Samtidig kan du få et boliglån med fast rente til bare 2 procent – det laveste niveau nogensinde i Danmark.

Rentefesten er dog langt fra ved at stilne af. Tværtimod. De lave boligrenter forbliver lave i flere år endnu, fordi de vil følge renteudviklingen i Europa, og der er ingen udsigt til højere renter foreløbig. Muligvis kan de endda falde en anelse, spår økonomerne i Sydbank.

Begynder priserne at falde, så er det meget sandsynligt, at vi vil have ekstremt lave renter i årtier

Jacob Graven, cheføkonom i Sydbank

- Den Europæiske Centralbank (ECB, red.) vil holde renten ekstremt lav i lang tid endnu. Vi skal formentlig ind i 2018 inden ECB måske vil hæve renten. Vi kan heller ikke udelukke, at renten først begynder at stige i 2019 eller 2020, siger cheføkonom i Sydbank Jacob Graven og peger på, at renterne kan falde endnu et lille nøk, inden de eventuelt begynder at stige.

Cheføkonom: Renten kan forblive rekordlav i årtier

Afgørende for de danske renter bliver det, om inflationen i Europa stiger fra det rekordlave niveau på 0,2 procent, den ligger i nu. Så længe inflationen ligger der, vil renterne også forblive i de nuværende lave niveauer.

- Forbliver inflationen lav, eller begynder priserne at falde, så er det meget sandsynligt, at vi vil have ekstremt lave renter i årtier, siger Jacob Graven og understreger, at han dog forventer, at inflationen langsomt vil bevæge sig opad, hvorefter renterne vil begynde at stige svagt startende på et tidspunkt mellem 2018 og 2020.

Får cheføkonomen ret i spådommene, betyder det, at især boligejere med flekslån vil fortsætte med at få refinansieret deres boligrenter til rekordlave niveauer i de kommende år.

Faste renter vil stige hurtigere

Renterne på fastforrentede lån kan til gengæld godt stige en anelse over det kommende år, hvis der kommer mere gang i amerikansk økonomi. Renten på fastforrentede lån påvirkes nemlig også af de amerikanske renter som ser ud til at stige hurtigere end i Europa.

- På boliglån med faste renter er usikkerheden noget større, fordi de blandt andet er påvirket af, hvad der sker i USA. Men uanset, hvordan de amerikanske renter udvikler sig, så vil det ikke ændre på, at renterne på boliglån med fast rente forbliver lave, siger Jacob Graven, der mener at de fastforrentede boliglån kan gå fra at have en rente på 2 procent til 2,5 procent i løbet af det kommende år.