Penge

Danske boligrenter går i minus: Besparelser på 5.100 kroner i vente

40.000 boligejere hos Nykredit får de laveste flexrenter nogensinde. Boligejere med femårige lån sparer godt 5.100 kroner om året.

De laveste renter nogensinde på flexlån i Danmark. Det bliver virkeligheden for 40.000 boligejere hos Nykredit og Totalkredit fra 1. oktober.

De nye fleksrenter

Renter på de variabelt forrentede lån hos Nykredit og Totalkredit per 1. oktober:

1-årige flekslån
Fra 1. oktober: minus 0,05 procent
Nuværende rente: 0,40 procent

3-årige flekslån
Fra 1. oktober: minus 0,01 procent
Nuværende rente:  1,01 procent

5-årige flekslån
Fra 1. oktober: 0,19 procent
Nuværende rente: 2,09 procent

Renterne er et resultat af en fem dages auktion over obligationerne bag de variabelt forrentede boliglån. Auktionen sluttede tirsdag formiddag.

Det er resultatet af en netop afsluttet auktion over flekslån hos Danmarks største realkreditinstitut.

Det er uhørt lave renter. Vi har haft lave renter på samtlige fem auktionsdage over boliglånene, og det resulterer nu i de her nye bundrekorder

Jeppe Borre, seniorøkonom i Nykredit

De 1-årige flexrenter går i bund til minus 0,05 procent. Lån med en løbetid på tre år lander i minus 0,01 procent, mens boligejere med femårige lån får en rente på 0,19 procent i de kommende fem år.

- Det er uhørt lave renter. Vi har haft lave renter på samtlige fem auktionsdage over boliglånene, og det resulterer nu i de her nye bundrekorder, der er længder foran de hidtidige rekorder, siger seniorøkonom hos Nykredit Jeppe Borre til TV 2.

Store besparelser på femårige flexlån

De helt store besparelser får boligejere med femårige flexlån. De seneste fem år har de nemlig haft en rente på 2,09 procent, og de får altså skåret knap 2 procentpoint af renten, hvilket giver en kontant besparelse på 5.160 kroner om året.

Boligejere med treårige lån sparer 960 kroner på rentetilpasningen, da deres rente falder fra 1,01 procent til de kommende minus 0,01. procent.

Rekorderne sætter en tyk streg under de ekstremt lave renter, som danske boligejere står over for

Jeppe Borre, seniorøkonom i Nykredit

Selvom renterne på de korteste lån - de etårige – aldrig har været lavere, vil boligejerne i Nykredit med etårige flexlån opleve en stigning i den årlige ydelse på 600 kroner. Trods et rentefald fra de nuværende 0,40 procent til de kommende minus 0,05 procent, så er gebyrerne nemlig steget markant på de korteste lån, hvilket får den samlede regning til at stige med cirka 600 kroner.

Lave renter på alle slags lån

- Rekorderne sætter en tyk streg under de ekstremt lave renter, som danske boligejere står over for – og det gælder alle låntyper, siger Jeppe Borre og peger på, at det fastforrentede boliglån med en rente på 2 procent ligger over kurs 98,50.

Des tættere kursen er på 100 des mere fordelagtigt er det for boligejeren. Når lånet lukker over kurs 100 lukker lånet og boligejerne kan ikke længere optage det pågældende lån.

De lave renter kan boligejerne bruge på forskellig vis. Hvis du har luft i din økonomi, anbefaler økonom hos investeringsbanken Nordnet, Per Hansen, at man bruge de lave renter til at øge sine afdrag på boliggælden for på den måde at gøre gælden mindre.

- Men dem som ikke har luft i økonomien til, at renten stiger omkring 1 procent, de skal overveje at skifte til et lån med en fast, lav rente, siger Per Hansen.