Penge

Studerende på boligjagt: Sådan finder du en studiebolig

Onsdag starter flere tusinde unge på deres uddannelse, og mange af dem skal finde et sted at bo i en af de danske studiebyer. Se her, hvordan du gør.

Tusindvis af unge starter onsdag på deres uddanelser.

Det betyder, at et presset boligmarked kan blive rødglødende, når tusindvis af unge i de her dage leder et sted at bo i en af landets studiebyer.

I København er huslejen for en 1-værelses steget med 19 procent siden 2014 og koster i gennemsnit 6.500 kroner om måneden i dag. I Aarhus er huslejen steget med 16 procent og en lejlighed koster i gennemsnit 5000 kroner om måneden.

Det kan man se på en af de største danske hjemmesider for boligformidling, Boligportal.dk, der har undersøgt huslejerne på lejligheder på deres side. 

Skaf dig et forspring - og en lejlighed

Men hvordan skaffer du dig et sted at bo, uden at det koster kassen?

TV 2 har lavet en guide sammen direktør hos Boligportal.dk, Henrik Løvig, og giver dig her gode råd, som kan give et forspring og skaffe dig en bolig.

Skil dig ud fra mængden

Du står bedst, hvis du skiller dig ud. Det kan du gøre ved at lave en kreativ ansøgning som dem i tv-indslaget øverst. Du kan eventuelt sætte ansøgningen op grafisk.

En præcis profil

I din ansøgning skal du lave en præcis beskrivelse af, hvem du er. En beskrivelse, du både kan bruge i din ansøgning og på de sociale medier. Beskrivelsen skal selvfølgelig være retvisende. I din ansøgning bør du også indsætte et billede af dig selv, så udlejerne kan se, hvem de skriver eller taler med i telefonen, inden du eventuelt skal ud og se på lejemålet.

Du kan se eksempler på ansøgninger, der virker i tv-indslaget øverst.

Vær’ hurtig

På de store lejeportaler er konkurrencen benhård. Derfor er det helt afgørende, at du er hurtig til at rykke på de nyeste boligannoncer. Udlejerne får ofte flere hundrede henvendelser på deres annonce, og derfor er det vigtigt, at du er blandt de første, der henvender sig til udlejeren, hvis du skal have en chance og ikke blot drukne i mængden af henvendelser.

Søg bredt

Selvom mange kommende studerende har en helt klar forestilling om, hvor de vil bo i deres studietid, nytter det sjældent at være alt for snæver i sin boligsøgning. De, der stædigt holder fast i deres krav om, hvor de vil bo, ender ofte som sorteper i det store boligspil og ender tit uden bolig ved studiestart.

Se her, hvad du skal være opmærksom på for ikke at blive snydt på boligmarkedet.

Snup en start-løsning og søg videre

Det vigtigste er, at du har tag over hovedet i din studieby, når studierne starter.

Det kan være en rigtig fin løsning at finde noget, du kan starte i. Om tre til fire måneder, hvor det værste pres er taget af lejeboligmarkedet, kan du så søge videre efter noget, der passer bedre til, hvad du oprindeligt havde forestillet dig.

Det er for eksempel markant lettere at finde tag over hovedet, hvis du kan leve med, at du ikke bor inde midt i byen - det gælder især i København og Aarhus.

Se formand for Lejernes Landsorganisation Helene Toxværd udpege de to punkter i lejekontrakten, du skal være særlig opmærksom på for ikke at blive snydt.