Penge

Sammenligning: Er nyt boliglån virkelig et superlån?

Jyske Bank har sat et nyt boliglån i søen. Selv kalder banken det for et nyt superlån, men det er ikke alle, der er enige i det udsagn.

Kun få dage efter, at konkurrenten Realkredit Danmark har annonceret nye prisstigninger, er Jyske Bank på banen med et nyt produkt til boligejerne i Danmark.

Få en ultralav rente med en garanti om, at den ikke stiger til mere end 1,5 procent de næste fem år eller til mere end to procent om otte år, lyder tilbuddet fra Anders Dam, der er bankens topchef.

- Sådan et bankboliglån er aldrig set før, og det kan blive meget stort. Det bliver vores nye flagskib over for boligkunder, siger ordførende direktør Anders Dam fra Jyske Bank.

Rosende ord

Det nye boliglån minder om et traditionelt kort flekslån, men det er i realiteten et bankboliglån med en indbygget sikkerhed i form af et renteloft.

Renten inklusiv rentetillæg er på nuværende tidspunkt lavere end realkreditselskabernes F1-lån, og det har allerede fået rosende ord med på vejen.

- Jeg synes, at det er et godt produkt, og jeg er glad for, at der produktudvikles. Der er ikke meget konkurrence i realkreditsektoren, men dette viser, at man kan finde ud af at konkurrere inden for bankverden, siger Lars Krull, der er bankforsker på Aalborg Universitet, til finans.dk.

Sammenligning: Så meget koster det

Sammenligner man med de øvrige produkter på markedet, tåler Jyske Banks nye lån da også at blive sammenlignet med de billigste produkter på markedet.

Det viser en opgørelse, som bankportalen Mybanker.dk har udført for TV 2.

Se sammenligningen nederst i artiklen

I øjeblikket ligger den årlige omkostning i procent, ÅOP, på 1 procent på det lån, hvor der er sat et renteloft i fem år og på 1,1 procent på det lån, hvor Jyske Bank garanterer en maksrente i otte år.

Til sammenligning koster et F3-lån 1,2 procent og et traditionelt F5-lån 1,4 i ÅOP.

I kroner og ører er der altså en prisforskel på mellem 1.000 og 4.000 kroner om året på det billigste af Jyske Banks nye lån og et F3- og F5-lån.

Er superlånet et superlån for kunderne?

John Norden, der er partner i Mybanker.dk, er dog ikke imponeret over det lån, som Jyske Bank selv har kaldt for et 'superlån'.

- Du betaler meget for rentesikkerheden, der ikke er en garanti for, at renten ikke vil stige, men kun en garanti for, at den ikke vil stige meget, siger han til TV 2.

John Norden mener, "det er friskt" at kalde det nye lån for et superlån,

- Men hvis det tiltaler nogen at have en sikkerhed i form af et renteloft, så er det jo godt, og så kan man overveje det. Men jeg ved ikke, hvor meget det er værd med de nuværende renteniveuaer, siger John Norden.

- Og så skal man huske, at der er mulighed for, at de kan ændre på gebyrerne, tilføjer han.

Netop det spurgte TV 2 Jyske Bank-chefen Anders Dam om tidligere på dagen.

Banken lancerer et lån, der skal konkurrere med de udskældte F1-lån og topchef Anders Dam har store forventninger til det nye produkt.

Jyske Bank vil være billigst

Jyske Bank, som ejer BRF Kredit, har indtil videre holdt sig fra at hæve priserne på sine boliglån. Men den garanti gælder kun for i år.

Kan du garantere, at gebyrerne ikke bliver hævet?

- Nej, det kan jeg ikke. Vi har sagt, at vi ikke ændrer det i år. Men det vi har sat os i hovedet er, at vi vil være billigere, så selvom der skulle komme en dag, hvor vi ændrer vores priser i opadgående retning, vil det fortsat være det sted, hvor man billigst kan få et boliglån, lød det fra Anders Dam.