Penge

Indtast dit navn og få svar her: Har du et overskudsnavn?

Peter, Simon, Hanne eller Jytte - her kan du få svar på, om dit fornavn er et overskudsnavn eller ej.

Har du nogensinde overvejet, om dit navn er noget værd - om det er forbundet med succes?

Under alle omstændigheder, så er det noget, som big data-virksomheden NN Markedsdata har sat sig for at finde ud af.

Virksomheden har gransket 396.128 navne i dansk erhvervsliv for at finde ud af, hvilke navne der går igen, når det gælder om at skabe et overskud i en virksomhed.

Måske ikke overraskende er Danmarks mest benyttede fornavn, Peter, også det navn, der oftest ledsages af en direktørtitel i dansk erhvervsliv, viser undersøgelsen.

Omkring 50.000 danskere hedder Peter i Danmark, og NN Markedsdatas undersøgelse viser, at der er 12.371 direktørstillinger, der er besat af en mand, der bærer netop dét fornavn.

Det betyder dog ikke, at 'Peter' er det mest succesfulde navn.

Test virker desværre ikke længere.

Selvom erhvervsledere, der hedder Bjarke, ligger under gennemsnittet, har det ikke forhindret for eksempel arkitekt Bjarke Ingels i at have masser af succes.

Der findes 11.930 erhversledere i Danmark, der hedder Lars til fornavn. Øverst i artiklen kan du møde en 'Lars', der har tjent 20 milliarder kroner.

De fleste hedder Peter

Testen er kun for sjov, men undersøgelsen er alligevel med til at afsløre nogle sjove detaljer i dansk erhvervsliv.

Ifølge Ivan Jæger Christiansen, der er direktør i NN Markedsdata, har man valgt at rangere navnene efter deres 'evne' til at skabe overskud.

- Ranglisten over de mest succesfulde navne i dansk erhvervsliv er fremkommet af en simpel samkøring af danske virksomheders regnskaber med direktørernes navne. På den måde kan man ud fra direktørens navn rent faktisk sige, hvor stor sandsynlighed der er for, at direktøren står i spidsen for en overskudsgivende virksomhed, forklarer Ivan Jæger Christiansen.

Af de 12.371 Peter-direktører i Danmark lykkedes for omkring hver sjette at skabe et overskud i deres virksomhed i 2015, men man skal helt ned på en 1138. plads på listen over de mest succesfulde navne, for at finde navnet 'Peter' - tæt på grænsen til ikke at være et succesnavn.

Der er en ret klar indikation af, at virksomheder, der har kvinder i bestyrelsen, har en større sandsynlighed for at lave overskud end virksomheder, der ikke har.

Ivan Jæger Christiansen, direktør NN Markedsdata

Dagny topper listen

Blandt de navne, der topper listen over de mest succesfulde navne i dansk erhvervsliv, finder man Benn, Dagny, Esper, Hagbard og Hans-Jørn, der alle er navne på direktører, som kun har skabt overskud.

Til gengæld kan man sige om netop de direktører, der hedder dette til fornavn - ud over, at de ikke tæller ret mange - at de ikke har skabt ret store overskud.

Eksempelvis har de 12 Dagny-direktører, der findes i Danmark, i gennemsnit kun skabt et overskud på 4.228 kroner.

Til sammenligning findes der 19 direktører i Danmark, der hedder Göran til fornavn, der i gennemsnit leverede et overskud på næsten 15 millioner kroner hver.

Der er få kvinder på toppen

Undersøgelsen viser også, at der fortsat er langt mellem kvinderne på direktionsgangene i landets virksomheder.

Blot 33.000 direktørstillinger besættes af kvinder – svarende til 14 procent, viser undersøgelsen.

Det samme gør sig gældende, når man ser på antallet af kvinder i bestyrelserne.

En tidligere undersøgelse har vist, at kun 20 procent af alle bestyrelsesposter i Danmark besættes af kvinder, og dét på trods af, at de faktisk er de bestyrelser, der er de mest succesfulde.

- Vi kigger ikke på, hvor stort overskuddet er, men der er en ret klar indikation af, at virksomheder, der har kvinder i bestyrelsen, har en større sandsynlighed for at lave overskud end virksomheder, der ikke har, siger Ivan Jæger Christiansen.

71 procent af de virksomheder, der har mindst én kvinde i bestyrelsen, gav overskud sidste år. Det samme gjorde sig kun gældende for 65 procent af de virksomheder, der kun har mænd i bestyrelsen.

Vil du gerne vide mere om dig selv?

Her kan du med hjælp fra Naborapporten, der er udviklet og leveret af banken Spar Nord, se, hvad din adresse fortæller om dig og dine naboer: