Fogeden kommer

Heine satsede det hele på 20.000 kasser grønt mos: I dag har jeg kun min gæld tilbage

Heine Vedel troede, at han kunne tjene masser af penge på at sælge mos - i stedet endte han i fogedretten.

- Her er det mos, vi skulle tjene penge på, men det kan vi ikke, for prismæssigt er det faldet under vores kostpris.

Heine Vedel viser rundt på sit gartneri, der ligger et stykke uden for Viborg.

Foran ham ligger en stor bunke grønt mos i gennemsigtige poser. Engang var det guld, der lå for hans fødder. 

I dag er bunken roden til hans nedtur.

I sjette afsnit af TV 2-programmet 'Fogeden kommer', der sendes tirsdag aften, er det netop mosset, der årsagen til, at Heine Vedel må møde i fogedretten. For den skovejer, han havde købt mosset af, kunne han alligevel ikke betale.

- Nu skal det bare destrueres, siger Heine Vedel.

Men så kom krisen

I begyndelsen gik det ellers godt.

Faktisk gik det mos-forretningen helt forrygende, fortæller Heine Vedel.

- Fra 2000 til 2007 levede jeg af det. Det var dér, vi tjente vores penge. Det var det grønne guld, og vi tjente rigtig gode penge, siger han, da TV 2 træffer ham i dag.

Men så kom krisen, og ligesom mange andre erhvervsdrivende før Heine Vedel, begyndte det hele at gå i stå, lyder det.

- Vi brugte mange af de penge, vi havde tjent, på at investere ind i 2008, men så kom krisen, og de aftaler, vi havde lavet med banken, holdt pludselig ikke en meter. Afdragene blev sat op - fra 25.000 kroner til 100.000 kroner i kvartalet - og renten sat i vejret fra syv til 16 procent.

- Det er der ingen, der kan følge med til, siger Heine Vedel.

Det sidste søm i kisten

Det sidste søm i kisten blev bunken af mos - de sidste rester af et stort parti, Heine Vedel havde købt af en skovejer i 2014.

Set i bakspejlet var det ikke klogt gjort.

Heine Vedel.

Heine Vedel havde købt stort ind - 20.000 kasser - men timingen var ikke på hans side, fortæller han selv.

- Prisen på mos styrtdykkede. Til sidst tabte vi næsten 200.000 kroner på mos og pyntegrønt, lyder det fra den tidligere gartner.

Det blev kun til ét afdrag

Skovejeren, han havde købt mosset af, fik ikke sine penge.  Heller ikke selvom Heine Vedel indgik en aftale med skovejerens advokat i fogedretten om, at han ville afdrage 9.000 kroner per måned.

Det blev kun til ét enkelt afdrag, inden kassen var tom, og Heine Vedel og hans ekskæreste måtte kaste håndklædet i ringen.

Og selvom Heine Vedel havde lovet sig selv, at han aldrig ville havne i en situation, hvor han ville ende i fogedretten igen, endte det ikke sådan.

I dag har manden, der ifølge sit eget udsagn har 'adskillige fogedretssager' bag sig, føjet endnu én til listen.

Her kan du se eller gense Heine Vedels besøg i fogedretten, hvor han afgiver sit løfte til fogeden: 

Set i bakspejlet

Gartneriet eksisterer ikke længere. Det er lukket, og ejendommen sat til salg, da Skat sagde stop.

I dag har jeg ingenting. Jeg har kun min gæld tilbage - et stort hul i jorden.

Heine Vedel

Gartneriet var ikke hans - det var ekskærestens - men Heine Vedel var med til at drive det. Og han kæmpede hårdt for at redde det. Blandt andet ved at satse på mos og ved at omlægge gartneriet til et anlægsgartneri, fortæller han.

- Set i bakspejlet var det ikke klogt gjort. Jeg er jo typen, der kæmper til sidste dråbe, men selv jeg må erkende, at det ikke gik, lyder det fra Heine Vedel.

Snart sendes der en konkursbegæring afsted, og Heine Vedel arbejder selv på at få en gældssanering, da han også skylder også en del penge penge fra en tidligere konkurs - et tocifret millionbeløb - en gæld, han ikke har nogen mulighed for at betale, siger han.

- I dag har jeg ingenting. Jeg har kun min gæld tilbage - et stort hul i jorden, lyder det fra Heine Vedel.

Det er klart, at en del af de kreditorer, jeg har haft, de er jo lukket ned i dag. Deres forretninger har jo også kørt ad helvede til for at sige det til mildt.

Heine Vedel

For tiden arbejder han for et byggefirma som en slags 'altmuligmand', men planen er, at han skal være ansat i sin egen virksomhed igen.

Der går bare lidt tid. Først skal han gældssaneres, siger Heine Vedel.

En ond spiral

Heine Vedel tænker sig lidt om, da han bliver spurgt, hvordan han har det med, at han skylder så mange penge væk, som han gør. Penge, som andre erhvervsdrivende aldrig fik.

- Selvfølgelig er det træls, at der er nogen, der taber penge, men det er sådan, at de fleste trækker bare lidt på skuldrene over det, hvis de har en god økonomi, for de kan jo trække det fra i skat.

- Men det er klart, at en del af de kreditorer, jeg har haft, de er jo lukket ned i dag. Deres forretninger har jo også kørt ad helvede til for at sige det til mildt. Det er klart, at de er sure over, at de mistede penge, men det er jo en spiral, som alle ryger ind i, når den først er startet.