Penge

2.900 kroner lige ned i lommen - største lønhop til danskerne i syv år

Lønstigninger og rekordlav inflation sender lønmodtagernes rådighedsbeløb markant i vejret.

En almindelig timelønnet dansker har fået omkring 2.900 kroner mere at forbruge om året.

Det viser beregninger Dansk Erhverv har lavet på baggrund af nye tal fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA).

Tallene bygger på lønudviklingen fra 2014 til 2015, der netop er blevet offentliggjort. Lønnen steg i den periode med 1,9 procent for de 835.000 privatansatte på DA's område.

Da inflationen sidste år samtidig var den laveste siden 1953 på bare 0,5 procent, var der tale om en betydelig fremgang i reallønnen på 1,4 procent.

- Vi skal tilbage til tiden fra 2008 til 2009 for at finde tilsvarende høj reallønsvækst. Dengang bar arbejdsmarkedet præg af den overophedning, som ramte dansk økonomi inden den globale finanskrise for alvor ramte, siger cheføkonom i Dansk Erhverv Steen Bocian.

Timelønnen for en typisk lønmodtager er steget fra 215,90 kroner til 220 kroner inklusiv pension. Når inflation og skat er fratrukket giver det omkring 2.900 kroner ekstra i rådighedsbeløb alt efter, hvilken skat, man betaler.

- Det er på mange måder usædvanligt, at reallønnen stiger så forholdsvis meget så tidligt i den økonomiske genopretning, når man holder sig for øje, at genopretningen er meget svag, siger Steen Bocian.

Mens lønvæksten fra 2014 til 2015 lød på 1,9 procent, lød den til sammenligning på 1,2 procent året før.

I tv-indslaget øverst får du gode råd om, hvordan du forhandler dig til en højere løn. I tv-indslaget herunder kan du se, hvad især kvinder skal holde sig for øje under lønforhandlingen.