Fogeden kommer

De mistede deres elskede bowlingcenter: Nu er der måske en vej ud

For Karin og Faramarz brast drømmen med finanskrisen. I dag står livsværket og forfalder, og makkerparret aner ikke, om de er købt eller solgt.

Ude foran et bowlingcenter i Maribo - bag knæhøjt ukrudt og et tometer højt hegn - står Karin Pedersen og Faramarz Davodi.

For få år siden var de ejerne af bowlingcenteret bag hegnet, Maribowl, men den tid er forbi. Helt forbi.

For lidt over et år siden sagde Nykredit, der havde lånt dem en del af pengene, stop, og Maribowl røg på tvangsauktion.

I dag står Karin Pedersen og Faramarz Davodi tilbage med en millionstor gæld og en bristet drøm.

- Banken lukkede det. De ville ikke være med, og de ville ikke gøre noget for, at vi kunne fortsætte, siger Faramarz Davodi, da han genser stedet.

Endnu ved han ikke, at deres pinsler måske snart er forbi.

Livsværket er groet til

Mødet med Karin Pedersen og Faramarz Davodis fælles drøm, som de købte sammen for over 10 år siden, er ikke et behageligt et af slagsen.

Der er ingen tvivl om, at det bliver aldrig bliver et bowlingcenter igen. Det er passé.

Karin Pedersen, tidligere ejer af Maribowl

Den nye ejer hedder "Nykredit", da det var pengeinstituttet selv, der købte ejendommen på tvangsauktion for to millioner kroner.

Efterfølgende satte Nykredit bowlingcenteret til salg for omkring tre millioner kroner, og dér har det stået lige siden.

- De lod det bare stå, siger Faramarz Davodi.

Sidste gang han og Karin Pedersen besøgte Maribowl var for et år siden -et par dage inden tvangsauktionen. Dengang stod deres spillemaskiner, bowlingkugler og kegler, hvor de havde forladt dem. Selv bowlingskoene og glassene i baren stod på deres plads.

I dag er dørene er låst, så de kan ikke komme indenfor, men sandsynligheden for, at det hele står, som det gjorde for et år siden, er ikke ret stor. 

Udenfor er det hele groet til. Mælkebøtter og græs står i fuld flor på det, der engang havde været en kundeparkeringsplads.

- Der er ingen tvivl om, at det bliver aldrig bliver et bowlingcenter igen. Det er passé. Hvis der var nogen, der havde overtaget det kort tid efter, så kunne det måske være, at det kunne have fortsat..., lyder det fra Karin Pedersen.

- Nej, ikke så lang tid efter, supplerer Faramarz Davodi.

Det spøger stadig

Selvom både Karin Pedersen og Faramarz Davodi har fået nye job, spøger det gamle center stadig.

Vi kan ikke gøre noget med de almindelige job, som vi har. Det er håbløst.

Faramarz Davodi, tidligere ejer af Maribowl

Hun arbejder som kok, og han arbejder på et cafeteria ikke langt fra, hvor de bor. Ikke langt fra deres gamle arbejdsplads i Maribo.

- Vi er så heldige, at vi begge fik et arbejde. Hvis ikke vi havde fået det, havde det være værre. Så skulle vi gå rundt og tænke på det hele tiden, og så havde vi måske ikke været her i dag – sådan er det i hvertfald for mig, siger Faramarz Davodi, da TV 2 træffer ham.

Karin Pedersen nikker. De tænker stadig på stedet. For det er næsten ikke til at glemme. 

- Man kan ikke lade være med at tænke på det, for vi brugte jo rigtig meget tid på at lave det og på at få tingene til at hænge sammen, siger Faramarz Davodi.

Gælden er på over otte millioner kroner

Det, der skulle have skabt frihed for Faramarz Davodi og Karin Pedersen, endte med at skubbe dem ned i et dybt hul i form af en gæld på over otte millioner kroner. En gæld, som parrets kreditorer stadig forsøger at kradse ind.

Selvom de gerne vil glemme Maribowl, kan de ikke få få lov til det, som Karin Pedersen udtrykker det.

Så kom krisen. Det var den, der gjorde det sidste. For så kunne vi ikke se nogen udvej. Når man ikke kan se frem til, at man har til terminerne, så er det svært.

Karin Pedersen, tidligere ejer af Maribowl

Med jævne mellemrum bliver Karin Pedersen og Faramarz Davodi indkaldt til fogedretten, hvor de må give den sammen melding til den ene kreditor efter den anden:

De har ingen muligheder for at betale det, de skylder. Drømmen er blevet til deres mareridt.

- Vi kan ikke gøre noget med de almindelige job, som vi har. Det er håbløst, siger Faramarz Davodi.

Ifølge Karin Pedersen var det krisen, der fik det hele til at vælte, og på sin vis er parret måske et skoleeksempel på det, der skete for rigtig mange danskere, da hjulene gik i stå i 2008.

Ser man på tallene, var Faramarz Davodi og Karin Pedersen ikke de eneste danskere, der blev ramt, da krisen kom væltende.

Da parret først åbnene centeret nærmest strømmende gæsterne til, men efterhånden blev det gode liv til en kamp, da de havde optaget nogle forkerte lån, swap-lån, fortæller de.

Det blev hårdere og hårdere for hvert år der gik, og til sidst blev forretningspartnerne enige om at give op.

- Og så kom krisen. Det var den, der gjorde det sidste. For så kunne vi ikke se nogen udvej. Når man ikke kan se frem til, at man har til terminerne, så er det svært, siger Karin Pedersen.

Der er måske fundet en køber

I dag lever de i uvished om, hvad der nu skal ske.

Jeg vil bare gerne have en afklaring på det her, så vi kan få lov til at komme videre og drømme igen.

Faramarz Davodi, tidligere ejer af Maribowl

I dag lever de i uvished om, hvad der nu skal ske, men det kan være, at deres ventetid snart er forbi.

TV 2 har kontaktet Nykredit for at høre deres side af sagen. Nykredit har ikke ønsket at kommentere Faramarz Davodi og Karin Pedersens sag, da de ikke kan udtale sig om kundeforhold.

Dog kan Nykredit oplyse, at der indgået dialog med en mulig køber af stedet.

Da Faramarz Davodi får beskeden, er hans reaktion beskeden.

Han er skeptisk.

- Jeg ved ikke helt, hvad jeg skal sige til det. Hvad skal jeg sige? Så kommer der måske en løsning på det hele alligevel - men lad os nu se, hvor mange penge, vi får for det, siger Faramarz Davodi til TV 2.

Selv håber han på, at det kan ende med en gældssanering. Det gør Karin Pedersen også, men hun er også realistisk.

- Det er ikke noget, der bare sker fra den ene dag til den anden, men det kan være, at vi kan få betalt noget af det af henover en årrække, siger hun. Og uret tikker.

Om ti år er det meningen, hun skal gå på pension. Og inden da ville det være rart at få en afklaring - et svar på, om de er købt eller solgt, lyder det fra dem begge. 

- Jeg vil bare gerne have en afklaring på det her, så vi kan få lov til at komme videre og drømme igen, siger Faramarz Davodi.