Fogeden kommer

Camilla fik et chok, da fogeden kom: Du skal flytte - og du har ti minutter

Når fogeden banker på for at sætte folk på gaden, er det ikke alle, der er forberedte på, at det er alvor - at de skal flytte, nu.

Hvert år bliver flere tusinde danskere sat ud af deres lejemål, fordi de ikke har betalt deres husleje, som de skulle. 

Som regel har folk lugtet røgen i bageriet, inden fogeden kommer for at sætte dem på gaden. Men for lejeren Camilla kom fogedens besøg som et chok.

I TV 2-programmet 'Fogeden kommer' får hun besøg af foged Heidi Balling fra fogedretten, der giver hende en meddelelse, der får tårerne til at trille:

- Du er sat ud af lejemålet.

Pludseligt skulle Camilla pakke alle sine ejendele. Sit tøj og sine møbler. Alt skulle væk. Hun fik ti minutter.

Det kom som et chok

Ifølge Heidi Ballin, der er ansat ved retten i Roskilde, er det sjældent, det sker.

Når vi fortæller folk, at de har fem-ti minutter til at komme ud af deres lejemål, så kigger de mærkeligt på én, og det er jo klart.

Heidi Ballin, foged

Dog hænder det, at folk ikke har forstået, at de skal pakke deres ting, inden fogeden banker på for at sætte dem ud.

- Det er faktisk sjældent, at vi kommer ud på en effektiv udsættelse, hvor man kun har fem-ti minutter til at komme ud af lejemålet. Som regel har folk heldigvis forstået, at det gælder om at komme væk, inden fogeden kommer, siger hun til TV 2.

I Camillas tilfælde havde fogedretten allerede sendt en såkaldt 'forkyndelse' ud, og den var overbragt personligt, så hun var gjort bekendt med udsættelsesdatoen. Camilla havde bare taget fejl af datoen.

Vi har ikke tid til at stå og vente på, at folk får flyttet alle deres ting ud af lejemålet.

Heidi Ballin, foged

Se hele episoden øverst i artiklen.

Derfor kom det som en stor overraskelse, at hun skulle forlade sin bolig med det samme. I panik forsøgte hun at smide sine ejendele ud af vinduet - over til naboen for at redde dem, inden hun blev sat ud, og låsen blev skiftet.

Der er ikke tid til at vente

Reaktionen fra Camilla er både normal og forståelig, lyder det fra Heidi Ballin:

- Når vi fortæller folk, at de har fem-ti minutter til at komme ud af deres lejemål, så kigger de mærkeligt på én, og det er jo klart, for hvem kan nå at samle sine ting på ti minutter? Det er jo slet ikke realistisk, og nej, det er det ikke, men vi står og skal ud på en masse sager, og vi har ikke tid til at stå og vente på, at folk får flyttet alle deres ting ud af lejemålet.

Selvom situationen med Camilla er sjælden, er selve udsættelsen det ikke.

Sidste år afsluttede de 24 fogedretter i Danmark over 14.000 såkaldte udsættelsessager.

Der findes ikke en simpel opskrift på, hvorfor man ender med at blive sat ud af sin bolig, men ifølge den seneste rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, SFI, er det særligt de danskere, der har de laveste rådighedsbeløb, der rammes.

2.551 lejere blev sat ud i 2015

Udsatte lejere har alt andet lige et rådighedsbeløb, der i udsættelsesåret er cirka 1.700 kroner lavere om måneden end for lejere generelt, skriver SFI.

Selve indkomstkilden har ikke nogen betydning for, om en lejer bliver sat ud af sin bolig, men der er dog en overrepræsentation af lejere, der modtager kontanthjælp. De er kendetegnet ved, at de typisk har et lavt rådighedsbeløb, en stor gæld og en økonomi, de har svært ved at håndtere, lyder det.

Nu håber jeg selvfølgelig, at kommunen vil gå ind og hjælpe hende, men man tænker selvfølgelig på, hvad der bliver af hende.

Heidi Ballin, foged

Det er dog langt fra alle udsættelsessagerne, der ender med en faktisk udsættelse.

Af de 14.267 udsættelsessager, der blev afsluttet sidste år, var det kun 2.551 lejere, der blev sat ud af deres bolig.

Camilla fik en ny chance

En af årsagerne til dette kan være, at folk får flere muligheder for at rette op på den situation, de er havnet i.

- Inden fogeden kommer derud, skal man være klar over, at folk har fået rigtig mange advarsler. Boligselskabet har haft fat i dem, der er blevet sendt rykkerbreve, der er blevet sendt opsigelsesbreve, og der har måske endda også været indkaldt til et møde i fogedretten, så folk har fået rigtig mange chancer, inden vi ender med at stå ude på deres adresse, siger Heidi Ballin.

I Camillas tilfælde fik hun kastet en ny livline, da boligselskabet gik med til, at hun kunne blive boende, hvis hun eller kommunen betalte huslejen senest dagen efter.

- Nu håber jeg selvfølgelig, at kommunen vil gå ind og hjælpe hende, men man tænker selvfølgelig på, hvad der bliver af hende, slutter Heidi Ballin.