Flere boligkøbere må ty til private udlånere

Et stigende antal boligkøbere især i yderområderne af landet får afslag hos banker og realkreditinstutter og må søge lån hos private udbydere.

Drømmen om at købe sin første bolig eller flytte i noget dyrere kan slutte brat, hvis bankerne eller realkreditinstitutterne ikke vil låne dig penge.

Men nu søger flere danskere alternative finansieringsmuligheder for at få fast ejendom under fødderne, skriver Berlingske. 

Her kan du presse prisen på dit boliglån

Guiden er lavet i samarbejde med den uvildige økonomiske rådgiver Hans Peter Christensen fra Uvildige.dk.

Overordnet peger han på, at du skal forhandle om den samlede pakke.

Hvis banken tjener 15.000 kroner på dig i forbindelse med lånet, så skal du måske gå efter at få det beløb ned på 7.000 kroner samlet set.

Private udlån steget til én milliard

På to år er det samlede udlån fra de 11 største boligkreditformidlere, som ikke er banker eller realkreditinstitutter, steget fra 28 mio. kroner til lidt over én mia. kroner, eller hvad der svarer til en stigning på 3.800 procent. 

Det viser tal fra Tingbogen, som udlånsportalen UdenomBanken har udarbejdet. 

Lånene bliver typisk formidlet gennem udlånsportaler, hvor platformene fungerer som mellemmand til investorerne. Her konkurrerer investorerne om at tilbyde det mest lukrative lån til boligkøberen, der har fået nej af bankerne og realkreditinstitutterne.

Yderområder i top

Udlånsportalen blev etableret i 2014, og de står nu for omkring en fjerdedel af alle private bolig lån, der formidles udenom banker og realkredit. Odsherred, Lolland og Guldborgsund ligger i top tre over flest låneansøgninger per indbygger.

Realkreditinstututterne og bankerne står stadig for klart den største del af udlånene til boliger i Danmark. Udlån for 2.100 milliarder kroner sidder de ifølge Danmarks Statistik på.

Dermed står de private udlånere, ifølge Berlingske, stadig kun for 0,00048 procent.

Vær forsigtig

Ifølge Forbrugerrådet Tænk skal man være varsom med at kaste sig over de private lånemuligheder, hvis man bliver afvist af de etablerede udlånere.

- Mans skal som det første tænke på, at der er  en årsag til, at man har fået et nej fra bank og realkreditten. Det kunne være fordi, det ikke er en god ide at tage det her lån, fordi man ikke har råd til det, fortæller økonom Morten Bruun Pedersen til Berlingske.