Beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed

Beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed: Det skal du renovere, inden du sælger din bolig

Overvejer du at sælge din bolig, kan du for nogle få tusinde kroner fjerne en lang række anmærkninger i tilstandsrapporten.

Hvad skal renoveres og hvad skal ikke renoveres, inden du sætter boligen til salg? Det giver TV 2-vært og ejendomsmægler Sara Lygum svar på i tv-indslaget herover.

1: Skift den dårlige fuge – og slip for anmærkninger

En dårlig fuge ved badekarret eller i brusenichen kan give nogle alvorlige følgeskader, og kan udvikle sig til såkaldte K3’ere, der er den værste anmærkning, en bolig kan få i tilstandsrapporten, der bliver udarbejdet, når en bolig skal sælges.

Det er dog ganske billigt at udskifte en dårlig fuge til en ny, så det er bare om at få det gjort, så du undgår den dårlige anmærkning, råder Sara Lygum.

- Her kan man faktisk ganske billigt gå ind og få fjernet noget, der kan blive til en K3’er, siger Sara Lygum og peger på, at det ligeledes kan være en manglende fuge i vinduerne, der kan sættes i for at imødegå efterfølgende skader.

- Hvis man mangler at få sat de sidste fodpaneler på væggen, så vil man også få en anmærkning for det, siger Sara Lygum og understreger, at man altså ganske billigt kan slippe for denne anmærkning også.

2: Overvej at bringe det dårlige tag i orden

Af de store investeringer man skal overveje at bringe i orden, nævner Sara Lygum taget som noget, man skal tage med i overvejelserne.

Selvom man normalt siger at man sjældent får pengene hjem for de helt store investeringer og renoveringer i boligen, så kan et dårligt tag nemlig nemt skræmme interesserede boligkøbere langt væk, mener hun.

- Mange købere kan ikke overskue at komme ud til et tag, der er i kritisk stand. Så man skal lige overveje, om der er noget grelt ved det, siger hun.

3: Altanen i storbyen betaler sig

Altanen i en lejlighed, der ligger i byen, kan ligeledes godt betale sig at få lavet, mener Sara Lygum.

- Bor man centralt uden mulighed for at komme ud, så kan det være godt at få sat en altan på, så man kan sætte sig ud og nyde solen, siger Sara Lygum og peger på, at de penge ofte kommer hjem igen krone for krone, når man sælger boligen.

4: Men drop renovering af badeværelse og køkken

Renovering eller indsættelse af badeværelse eller køkken betaler sig til gengæld sjældent.

- Det er typisk rigtig dyre rum at istandsætte. Det er heller ikke sikkert, du lige rammer køberens smag. Der er selvfølgelig nogen, der gerne vil flytte ind i noget som er helt indflytningsklart, og hvor køkkenet står pænt, men det er også som regel et rum, folk gerne selv vil sætte deres fingeraftryk på, siger Sara Lygum og uddyber:

- Har man så valgt en låge i køkkenet, som ikke lige falder i købers smag, så har man været ude at lægge nogen penge i noget, som køber ikke har lyst til at give prisen for. Så det er faktisk sjældent, at du kan få dine penge hjem igen for den slags renoveringer, siger hun.

5: Undersøg prisniveauet inden du renoverer

Sara Lygum peger ligeledes på, at man bør undersøge prisniveauet i det område, man bor. Bor man for eksempel i et område, hvor markedet har vist, at der er en makspris for, hvad folk vil give for boligerne, er det en indikation i retning af, at man skal holde sig fra at sætte dyre materialer ind i boligen.

- Hvis du bor i et rækkehus, så kig på, om der er en given makspris for husene. Hvis det her rækkehus holder en bestemt pris, så skal man måske ikke sætte det dyreste mærke af et køkken ind, simpelthen fordi køberne ikke er villige til at betale det ekstra for boligen, fordi der nu er sat et dyrt køkken ind, siger Sara Lygum.

I tv-indslaget herunder kan du se, hvilke fejl du skal undgå, når du køber en bolig.