Fogeden kommer

Et par briller ændrede alt: Nu er Martin og Ninnas liv forandret for altid

Ægteparret Martin og Nina er nødt til at lede efter mad i skraldespande for at få hverdagene og økonomien til at hænge sammen.

Tankemylder, en stor bunke ubetalte regninger, der vokser og vokser, og ugentlige besøg i en skraldespand for at finde mad. Bekymringer.

Det var ikke sådan, ægteparret Martin og Ninna Zilmer Dam havde forestillet sig, at de skulle leve deres liv. Langtfra.

Vi ejer ikke længere ting, der er noget værd.

Martin Zilmer Dam

For nogle måneder siden var det efterhånden alligevel gået hen og blevet hverdag for dem begge.

Martin og Ninna Dams økonomi var havareret - afsporet af et overdrevent forbrug af elektronik og tøj for lånte penge.

I dag er det slut.

I TV 2-programmet 'Fogeden kommer' bliver Martin Zilmer Dam indkaldt til fogedretten i Svendborg, da han ikke har betalt for de briller, han bestilte til parrets søn, Christoffer, gennem et postordrefirma.

I fogedretten blev stolen sat for døren for familien fra Fyn.

Det har været en syg øjenåbner.

Martin Zilmer Dam

Mødet har startet et nyt liv

Missede Martin Zilmer Dams bare én betaling, ville fogedretten hente en af hans kæreste ejendele:

De antikke sabler, Martin Zilmer Dam har arvet efter sin far, ville blive solgt på en auktion, lød beskeden.

Dét fik det til at dæmre for den familiefar fra Fyn.

- Det har været en syg øjenåbner. Når man bliver nødt til at gøre sådan noget – at sætte pant i ting, der betyder noget, ting, der har affektionsværdi - så er man nødt til at se, hvad man foretager sig og spørge sig selv, hvad fanden man har gang i, siger Martin Zilmer Dam, da TV 2 træffer ham efterfølgende.

Han og Nina Ninna Zilmer Dam har nu lagt deres liv helt om, lyder det.

Har fået fred i sindet

Sablerne fik han lov til at beholde, men den dyrtindkøbte elektronik er solgt.

Det indikerer, at kviklån i høj grad bruges til impulskøb, hvor købet sker ud fra begrænsede overvejelser om pris og konsekvens.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen

Ipads, computere, telefoner og kameraer - det hele er væk, så parret kan betale en del af deres mange og "hidsige regninger", som Martin Zilmer Dam kalder det.

- Vi ejer ikke længere ting, der er noget værd. Og vi prøver at prioritere i de daglige indkøb. Vi køber alt brugt. Ninna og jeg går i brugt tøj, vores møbler er brugte, og så har jeg skiftet Imac'en ud med en syv år gammel computer, jeg har fået foræret, siger han.

Derudover har ægteparret taget kontakt til alle deres kreditorer og indgået aftaler om tilbagebetalinger og henstand, lyder det.

- Det har været godt. Rent psykisk og spændingsmæssigt har vi det meget bedre nu, for vi går ikke længere rundt og frygter, at fogeden pludseligt dukker op, siger Martin Zilmer Dam.

172.680 sager som Martin og Ninnas om året

Martin og Ninna Zilmer Dam er langt fra et enkeltstående tilfælde. Sager som deres ses hyppigt i landets 24 fogedretter.

Hvert år behandler fogedretten mellem 300.000 og 350.000 sager, hvoraf cirka halvdelen er såkaldte pengekrav, hvor fogedretten skal kradse penge ind for en kreditor.

Og en stor del af sagerne ligner Martin og Ninna Zilmer Dams.

Selvom der ikke findes en enkel opskrift på, hvordan danskerne havner i fogedretten, så går ét element igen: Løbske kviklån. Og det er måske slet ikke så overraskende.

Antallet af kviklån er ifølge den seneste rapport fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen nærmest eksploderet.

Kviklån bruges til impulskøb

I 2010 blev der oprettet 20.384 kviklån med et samlet udlånsbeløb på 37 millioner kroner. Få år senere lød det, at der blev udstedt 160.000 kviklån, og at det samlede udlån udgjorde omtrent 430 millioner kroner.

Jeg har bare brugt fuldstændigt vildt.

Martin Zilmer Dam

Ligesom i Martin og Ninna Zilmer Dams tilfælde bliver de mindre lån i høj grad brugt til at anskaffe almindelige forbrugsgoder, såsom elektronik, tøj, møbler eller fornøjelser. Kun en lille andel af forbrugerne bruger pengene på ydelser som mad eller regninger.

- Det indikerer, at kviklån i høj grad bruges til impulskøb, hvor købet sker ud fra begrænsede overvejelser om pris og konsekvens, lyder en af rapportens konklusioner.

Det var netop det, der skete for parret fra Fyn, fortæller Martin Zilmer Dam.

Fik ro i sindet af impulskøb

Martin Zilmer Dam er førtidspensionist, da han lider af skizofreni, og det er denne lidelse, der har gjort, at han har båret sig ad, som han har gjort.

- Min diagnose har haft stor påvirkning på vores økonomi. I de perioder, hvor jeg har haft det dårligt, har jeg ikke kunnet administrere penge på noget plan, så jeg har bare brugt fuldstændigt vildt, fortæller han.

- Når man har den diagnose, som jeg har, så vælter tankerne i ekstreme situationer ind over hinanden: Hvad kan der ske, og hvad hvis vi bliver hjemløse? Det kan være alvorligt belastende, og det er stressende.

Martin Zilmer Dam erkender, at det kan være svært at forstå for andre, at han er blevet ved med at købe ting for lånte penge. Men det er en lidelse, der giver sig selv næring, forklarer han.

- Mange af de ubetalte regninger vokser, når man ikke afdrager på dem overhovedet, og man begynder spontant at bestille alle mulige ting, fordi man føler, at man får det bedre. Ja, det er virkelig problematisk, siger han.

Hun skal nok komme i arbejde igen.

Martin Zilmer Dam

Pengene rækker længere

Parrets gæld er stadig stor - på den forkerte side af 500.000 kroner - og rådighedsbeløbet er fortsat 'kun' på et par tusinde kroner hver måned, når alle regningerne er betalt.

Alligevel er ægteparret fra Fyn ved godt mod. De er begyndt at ane en vej ud af deres problemer.

For at klare sig hver måned, begyndte de at lede efter mad i skraldespandene bag det lokale supermarked. 

De 'skralder' stadig bag den lokale Fakta, men økonomien hænger i dag meget bedre sammen, end den har gjort i lang tid, fortæller Martin Zilmer Dam.

- I denne måned kunne vi få pengene til at strække sig til den 22. i måneden, og i næste måned kan vi få pengene til at række til hele måneden. Det er et fremskridt, siger han til TV 2.

Martin Zilmer Dam tror, at tingene bliver bedre. Parret har planer om at flytte fra deres lejlighed i Ringe til et sted, hvor huslejen er billigere, og hustruen Ninna Zilmer Dam, der har været på kontanthjælp i en årrække, er nu kommet i et ressourceforløb.

- Hun skal nok komme i arbejde igen, slutter Martin Zilmer Dam.