Fogeden kommer

Anni på 74 år har levet uden strøm i syv måneder - så kom fogeden

74-årige Anni får besøg af fogeden, fordi hun ikke har betalt sin husleje. Mødet med den ældre kvinde bekymrer fogeden.

Det kan få store konsekvenser, hvis man ikke længere kan betale sin husleje, eller hvis man utilsigtet kommer til at springe en betaling over.

Det kan 74-årige Anni fra Greve skrive under på.

I TV 2-programmet 'Fogeden kommer' får hun besøg af Heidi Ballin fra fogedretten i Roskilde, da huslejen for december måned ikke er blevet betalt.

Her bliver fogeden mødt af et syn, der vækker bekymring. Det viser sig, at den 74-årige kvinde har levet uden strøm i adskillige måneder.

Foged: Det kan udløse en udsættelse

Tilfældet med den ældre kvinde er ikke enestående.

Hvert år bliver tusindvis af danskere sat på gaden, fordi økonomien har givet dem et benspænd.

Der findes ikke en simpel opskrift på, hvordan det går galt, men ifølge Heidi Ballin er de økonomiske problemer typisk en udløber af sociale problemer.

Hun har tidligere fortalt, at det ikke nødvendigvis er folk på bunden af samfundet, som ender med at få besøg af hende eller hendes kollegaer.

- De er af forskellige årsager endt i en svær situation. Det kan både være skilsmisse, sygdom eller at folk har mistet deres arbejde. Så det kan sagtens være folk, der har været vant til at betale deres regninger og altid har været pligtopfyldende. Men hvor det hele pludselig ramler af en uforklarlig grund, siger Heidi Ballin.

Ingen strøm til køleskab og lys

I den 74-årige Annis tilfælde var det hendes søns indflytning, der skabte problemet.

Da han flyttede ind for et år siden, mistede hun sin boligsikring, og når man kun har 3.000 kroner til sig selv hver måned, er 2.000 kroner mange penge at miste.

I første omgang betød det, at elregningen ikke kunne betales.

- Jeg har fået lukket for lyset. Det har jeg haft i syv måneder, fortæller den 74-årige, da foged Heidi Ballin besøger hende sammen med en advokat og en betjent. Selvom 74-årige Anni forsikrer dem om, at hun nok skal klare sig, er de alligevel bekymrede for hendes situation.

Kvinden fra Greve har levet uden strøm til køleskab og lys i hele perioden, og nu står hun til at blive sat ud af sit lejemål.

Det er ikke værdigt for hende at leve på den måde. Hun står i en økonomisk situation, hvor det er svært for hende at overskue noget som helst.

Heidi Ballin, foged

Foged: Det er en svær situation

Når foged Heidi Ballin rykker ud, skal hun altid sikre sig, hvorfor regningen ikke er blevet betalt, og om det faktisk er korrekt, at der skal ske en udsættelse.

Derfor undersøger hun også Annis sag nærmere sammen med advokaten, der er tilstede. Sammen kan de dog konstatere, at der ikke er tale om en fejl.

Annis problem er opstået, da hendes budgetkonto er løbet tør, fordi den ikke har fået tilført et beløb, der har været stort nok til at betale hendes regninger, lyder det fra foged Heidi Ballin.

- Situationer som denne her er ikke særlig sjove, for det er ikke værdigt for hende at leve på den måde. Hun står i en økonomisk situation, hvor det er svært for hende at overskue noget som helst, konstaterer hun. Og noget kan tyde på, at fogeden har ret i, at den 74-årige kvinde ikke har kunnet overskue sin egen situation.

Ligesom mange andre danskere før hende fik den ældre kvinde angiveligt ikke læst de advarsler, hun fik tilsendt af banken, boligselskabet og fogedretten, inden fogeden bankede på.

Sådan endte det for 74-årige Anni

I mange tilfælde løser sagerne sig selv. Ud af de 14.267 udsættelsessager, der var i 2015, var det kun de 2.551, der endte med en faktisk udsættelse.

Så galt endte det ikke for den 74-årige kvinde.

Besøget af fogeden var en såkaldt 'konstatering', hvor foged Heidi Ballin forkyndte udsættelsesdatoen over for Anni, og derfor var der stadig mulighed for, at den 74-årige kunne betale sin regning eller indgå en aftale for at blive boende. Og det var det, der skete.

Der blev skaffet hjælp, og Anni fik betalt sin husleje, og det endte med, at hun fik lov til at blive boende.