Penge

Kø helt ud på gaden: København støvsuget for andelsboliger

Markedet for andelsboliger i København er rødglødende, og selv boliger i foreninger med dårlig økonomi kan sælges.

Sorte penge og køer langt ud på gaden alene for at komme ind og se en andelslejlighed i København er hverdag.

Det betyder, at også andelslejligheder med dårlig økonomi kan sælges, advarer andelsbolig-analytiker Tejs Volfsberg Carstensen i dagbladet Politiken.

​​- Markedet er så hot, at mange købere ikke får skabt sig et overblik over, hvordan blandt andet den månedlige boligafgift til andelsboligforeningen er sammensat, og hvordan det vil påvirke deres privatøkonomi, hvis renten stiger. Ændringer i renten vil ramme andelshavere meget hårdere end boligejere, siger den Tejs Volfsberg Carstensen fra selskabet Konvestor til Politiken.

Som TV 2 allerede beskrev for et år siden, er riften om andelsboligerne i København så voldsom, at mange endda tilbyder sælgerne sorte penge for overhovedet at få lov at købe boligen.

- Stort set alt kan sælges i øjeblikket, hvor købere i desperation tilbyder at betale penge, hvis de kan få lov at købe, siger Tejs Volfsberg Carstensen.

Årsagen til det rødglødende marked for andelsboliger er blandt andet, at ejerboliger er steget voldsomt i pris gennem de senere år. Andelene derimod, er fortsat billige. Derudover flytter der flere og flere mennesker til København, og den kombination giver altså et andelsmarked, hvor der også snydes ved at betale penge under bordet for overhovedet at få lov at købe.

Desuden er den offentlige ejendomsvurdering fastfrosset i øjeblikket, og det betyder, at mange andelslejligheder er omkring 20 procent billigere end tilsvarende ejerlejligheder.

- Mange af vores kunder kan godt se fornuften i at blive andelshavere, siger Jens Damgaard Nielsen, boligforeningschef i Arbejdernes Landsbank, til Politiken.

I tv-indslaget herunder kan du se, hvordan du finder de bedste renter i banken, og dermed på dit andelsboliglån.