Penge

Trods skattesejr: - Jeg har stadig 325 kroner mindre om måneden

Kunder hos Nykredit og Totalkredit vil ikke blive indkomstbeskattet af de såkaldte KundeKroner. Formand for Fair Bidragssats er dog ikke tilfreds.

Skatterådet har givet Nykredit medhold i, at den kompensation, de har lovet kunderne - de såkaldte KundeKroner - slipper mere lempeligt i skat.

Bidragssatser

Bidragssatsen bliver sat ud for, hvor mange penge du skal låne til boligen.

Satsen afhænger også af, hvilken type boliglån du har, og om det er med eller uden afdrag.

Kreditforeningerne har forskellige måder at beregne deres omkostninger på, men bidragssatsen går normalt direkte til realkreditinstitutterne. Hos Totalkredit samarbejder man med bankerne om formidlingen af boliglånet, hvorfor samarbejdsbankerne får en del af bidragskagen.

Bonusmodellen skal beskattes som kapitalindkomst svarende til 33,6 procent for en boligejer i en gennemsnitlig kommune.

Det er noget lavere end de 52,7 procent, det havde kostet, hvis ordningen var blevet vurderet, som almindelig skattepligtig indkomst.

Kommer stadig af med penge

Hardy Bjærge, der er formand for foreningen Fair Bidragssats, mener ikke, at udmeldingen ændrer på det store - resultatet er fortsat, at han kommer af med penge.

- Det er selvfølgelig altid dejligt at få penge tilbage, specielt når det er ens egne penge, man har indbetalt. Men vi trækker jo vores bidragssats fra på selvangivelsen allerede på nuværende tidspunkt, så når vi får penge tilbage, bliver det modregnet fra samme sted, siger Hardy Bjærge, der i dag er selvstændig, men har 40 års erfaring fra den finasielle sektor.

- Nettoresultater for mit vedkommende, er, at det vil komme til at koste mig 325 kroner om måneden alligevel, siger han.

Beregningen er foretaget efter modellen, hvor privatkunder får en rabat på 1.000 kroner per lånt million.

Selv sige Nykredits koncernchef Michael Rasmussen om Skatterådets udmelding: 

– Vi er glade for, at Skatterådet har bekræftet vores fortolkning af lovgivningen. Vi ser nu frem til at kunne arbejde videre med KundeKroner, der som forventet kan gennemføres på den bedst mulige måde for vores kunder, lyder det fra koncernchefen i en pressemeddelelse

Nemmest uden bidragssats

Foreningen Fair Bidragssats blev stiftet i kølvandet på Nykredits udmeldning om højere bidragssatser - den har i dag over 6000 medlemmer, og Hardy Bjærge siger, at foreningens holdning er den samme, som den hidtil har været: 

- Det er ligegyldigt, hvad der egentlig kommer til at ske med de her KundeKroner skattemæssigt eller ej, så flytter folk fra Totalkredit og Nykredit, så snart de har mulighed for det. Det eneste, der kan genopveje Totalkredits goodwill, er, hvis de trækker bidragssatserne tilbage, siger han.

- Men det er selvfølgelig glædeligt, at vi får noget tilbage af det, vi selv har betalt, men det nemmeste ville være, hvis vi ikke skulle betale noget. 

Fair Bidragssats arbejder stadig på at nå til bunds i, hvorvidt det var i orden at hæve bidragssatserne. 

- Vi forsøger via Forbrugerstyrelsen, Konkurrencestyrelsen og Ombudsmanden at finde ud af, om den måde Nykredit kører det på, er efter bogen og om de i realiteten har deres tilladelse til, at de kan hæve satserne.

Hvordan KundeKrone-modellen konkret skal se ud, har Nykredit-ledelsen ikke løftet det fulde slør for. Men i starten af marts meldte Foreningen Nykredit, der ejer hovedparten af Nykredit og Totalkredit, at der var 600 mio. kroner på vej ud til de kunder, der rammes af bidragsstigninger 1. juli.