Fogeden kommer

Steen mistede sit hus: Din idiot, du har sgu været dum

Steen Jensen mistede huset, fordi han ikke havde forstået reglerne. I dag ryster han på hovedet over sin fejl - men han fortryder ikke sit valg.

- Kigger man i bakspejlet, så kan man jo sige til sig selv: Steen din idiot, du har sgu været dum.

Steen Jensen på 54 år havde altid troet, at han skulle bæres fra sit hjem i Ringsted.

Men sådan skulle det ikke være. For alt det, der kunne gå galt, gik galt.

I dag er han én af de mange tusinde danskere, der har oplevet at få solgt deres hjem mod deres vilje.

For et par måneder siden røg huset, han havde boet i i 33 år, på tvangsauktion og solgt. Havde han vidst det, han ved i dag, var det ikke sket.

- Men nu er det for sent, fortæller Steen Jensen til TV 2.

Fogeden kommer på TV 2

TV 2-programmet 'Fogeden kommer' sætter fokus på de danskere, hvor retten griber ind, når de ikke kan betale - den unge mor, der risikerer at få slukket for strømmen efter et længere hospitalsophold, manden der ender i fogedretten for endnu en ubetalt parkeringsafgift, og Steen Jensen der står til at miste sit hus efter en ulykkelig skilsmisse.

Se hele afsnittet tirsdag aften klokken 20.50 eller på TV 2 PLAY.

Steen er ikke alene

Der findes ikke en simpel opskrift på, hvad der leder til en tvangsauktion. Heller ikke i Steen Jensens tilfælde. 

På en eller anden måde var det noget, der "bare skete", lyder hans forklaring.

- Jeg havde ikke på noget tidspunkt tænkt mig at flytte. Men ja, sådan gik det bare alligevel, fortæller Steen Jensen, da TV 2 træffer ham et stykke tid efter tvangsauktionen.

Steen Jensen er ikke et enestående tilfælde. Langt fra.

Sidste år behandlede de 24 fogedretter i landet 338.000 sager. Langt de fleste blev ordnet via et kontor, men der er sager, hvor fogeden må rykke ud, eller en bolig bliver sat til salg på en tvangsauktion.

Jeg var tom indeni. Jeg tror ikke, at jeg rigtig tænkte, da jeg sad der. På en eller anden måde var jeg ikke helt med på, hvad der skete omkring mig.

Steen Jensen

Og selvom antallet af tvangsauktioner er langt fra toppen, ligger det fortsat højt, hvis man sammenligner med niveauet, inden finanskrisen satte ind i slutningen af 2007.

Når en ejendom går på tvangsauktion, betyder det, at boligen sælges mod ejerens vilje.

Typisk sker det, fordi de ikke har fået betalt deres terminer eller ejendomsskat til tiden, men det kommer sjældent som lyn fra en klar himmel, når det sker.

Ligesom i Steens Jensens tilfælde får man flere rykkere og advarsler, inden huset ryger på tvangsauktion, og der kan gå mellem seks og syv måneder fra ejerens manglende betaling til en tvangsauktionen gennemføres.

Jeg var helt tom indeni

I Steen Jensens tilfælde var det en gæld til banken på 65.000 kroner, der fik korthuset til at vælte.

Hans samlever gennem ti år havde forladt ham - og Steen Jensen ville ikke dele huset med hende.

Han var bitter og stædig, og derfor holdt han op med at betale sine terminer, og han mødte ikke op til de vejledningsmøder, han blev indkaldt til. Det var det, der i sidste ende fik banken til at begære hans ejendom solgt på en tvangsauktion, fortæller han.

Ved den endelige auktion kunne han bare se til, mens huset blev budt op - op over det beløb, som han og en ven havde planlagt, de skulle købe huset for. 

Det var som at se en film, man ikke var med i, fortæller Steen Jensen:

- Jeg var tom indeni. Jeg tror ikke, at jeg rigtig tænkte, da jeg sad der. På en eller anden måde var jeg ikke helt med på, hvad der skete omkring mig – det var bare noget, der skete. Det foregik bare.

Derfor havde han heller ikke en plan klar, da det viste sig, at han ikke kunne blive boende.

Her er han i dag

Umiddelbart efter, Steen Jensen blev sat ud af sit hus, flyttede han ind hos en veninde, men det gik ikke.

I dag opholder han sig i sit lille kolonihavehus og i et mindre lagerrum på sin arbejdsplads, hvor der er indlagt lys, vand og varme, mens leder efter en lejlighed, hvor han har råd til at bo.

Lejlighederne i Ringsted er for dyre. Dem, han har fundet, koster omkring 14.000 - 15.000 kroner, og dét har han ikke råd til, fortæller Steen Jensen.

Jeg fortryder ikke beslutningen om, at hun ikke bare skulle have halvdelen, for det var mit hus, men jeg har måske ikke undersøgt tingene korrekt. Jeg var bare irriteret og vred over det hele. Sådan er det. Der er ikke så meget at gøre ved det nu.

Steen Jensen, 54 år

Han har heller ikke fået afklaret de økonomiske omstændigheder omkring tvangsauktionen endnu, men han har alligevel valgt at lægge den bag sig.

- Jeg er ikke klar over, om jeg har en restgæld, for jeg har ikke set papirerne fra mødet, men det er heller ikke noget, jeg har søgt. Jeg har brugt meget tid på arbejdet – for at glemme det hele lidt, siger Steen Jensen.

Betalte ikke terminen med vilje

I dag erkender Steen Jensen, at det var en fejl, at han ikke betalte sine regninger, men han fortryder ikke sin beslutning.

Jeg bare skal ikke eje et hus igen - aldrig mere. Jeg skal bare have en lejlighed, hvor jeg kan tage ud i mit kolonihavehus.

Steen Jensen

Han havde overset, at han kun skulle dele et eventuelt overskud ved et hussalg, men da husets værdi ikke oversteg gælden i boligen, skulle han i virkeligheden ikke af med noget som helst, hvis huset blev solgt. Det indser han nu.

- Jeg fortryder ikke beslutningen om, at hun ikke bare skulle have halvdelen, for det var mit hus, men jeg har måske ikke undersøgt tingerne korrekt. Jeg var bare irriteret og vred over det hele. Sådan er det. Der er ikke så meget at gøre ved det nu, siger Steen Jensen til TV 2.

Et overstået kapitel.

Det kan lyde hårdt at miste sit hus, og det er det også, men Steen Jensen har det alligevel godt i dag.

- Det var trist at miste huset, men på en eller andel led er jeg kommet over det. Det er man jo nødt til. Jeg har haft en masser gode venner og familie, der har bakket mig op og hjulpet, så det har været godt nok, siger han.

I dag er det et overstået kapitel.

- Jeg skal bare ikke eje et hus igen - aldrig mere. Jeg skal bare have en lejlighed, hvor jeg kan tage ud i mit kolonihavehus. Jeg skal ikke flytte sammen med nogen igen – jeg skal bare være mig selv, og have min vinterlejlighed og mit kolonihavehus. Jeg vil bare være mig selv, lyder det.