Penge

Snyder du også dig selv? Bankkunder går glip af kæmpebeløb

Private bankkunder snyder sig selv for milliarder af kroner i renteindtægter uden grund. Flyt pengene og scor lette penge, råder eksperter.

161.000 kroner. Det er, hvad der står på danskernes bankkonti i gennemsnit, når man måler på bankkunder over 18 år.

Her får du de højeste renter

Her får du de højeste renter uden at binde pengene:
Ikano Bank: 0,6 procent

Santander Consumer Bank: 0,6 procent

Bank Norwegian: 0,5 procent

Her får du de højeste renter, når du binder pengene:
Santander Consumer Bank (bundet 2 år): 1,0 procent

Ikano Bank (bundet i 2 år): 0,9 procent

Santander Consumer Bank (bundet 31 dage): 0,8 procent

Ikano Bank: 1 år: 0,8 procent

Kilde: Mybanker

Pengene står dog til langt lavere renter, end hvad der er muligt at få i rente netop nu, og bankkunderne går i alt glip af renteindtægter på 3,5 milliarder kroner om året. Det svarer til en tabt renteindtægt på i gennemsnit 750 kroner per snude.

- Vi er i en situation, hvor der er meget lave renter, men man kan mere end fordoble renteindtægten, og fordi inflationen også er lav, kan man bevare købekraften i sin formue ved at tænke sig lidt om og flytte pengene, siger partner i Mybanker John Norden til TV 2.

​Her får du de højeste renter

Bankkunderne har netop nu pengene stående til en rente på 0,18 procent. Pengene kan dog flyttes til konti med en rente på 0,6 procent uden at det betyder at man skal binde pengene til kontoen – pengene kan altså hæves uden varsel, selv til de højere renter.

De højere renter finder man i Ikano Bank og Santander Consumer Bank, og kan man leve med at varsle banken i 31 dage, inden man hæver dem, så kan man få 0,8 procent hos Santander, viser opgørelsen fra Mybanker.

- Det kan ikke tage mere end en halv time at ordne det, så det kan godt betale sig for mange at blive bedre til at flytte pengene til det sted, hvor de får de højeste renter. Det er en god timeløn at gøre det, og for mange bankkunder drejer det sig om mange flere penge, siger forbrugerøkonom i Nordea An Lehman Erichsen.

Rådgiver: Flyt pengene og få 0,8 procent

Hos det privatøkonomiske rådgivningsfirma Uvildige peger man også på, at de kunder, der har rigtig mange penge stående på konti til lave renter, med fordel kan undersøge, hvor de finder de højeste renter.

- De 161.000 kroner er et gennemsnit. I virkeligheden er de her penge koncentreret på færre personer. Dem, der har penge stående på deres konto, vil jeg anbefale at gå efter de højere renter, siger privatøkonomisk rådgiver hos Uvildige Brian Stjernholm og understreger, at så længe man bare sætter under 750.000 kroner ind i hver bank, så er beløbet dækket af den danske stat via den såkaldte indskydergaranti.

- Hvis du har en rigtig stor portion penge stående, så sæt dem over i Santander Consumer Bank til 0,8 procent, hvor du bare skal opsige aftalen med 31 dages varsel for at få pengene ud, siger Brian Stjernholm.

I tv-indslaget herunder kan du se, hvordan de rigeste danskere investerer deres penge for at få afkast trods de lave renter.