Penge

Foged: Vi har 15 minutter til at smide folk på gaden

Det er ikke nemt at være foged. Især ikke når samfundets svage borgere skal sættes på gaden. Det ses også i TV 2-programmet 'Fogeden kommer'.

I tirsdagens afsnit af programmet 'Fogeden kommer', tages seerne med helt ind i fogedens verden. Vi møder blandt andet den 32-årige foged Heidi Ballin, som kommer ud til Jens i en udsættelsessag - her skal Heidi skal sætte Jens på gaden.

Mødet med Jens var af flere grunde ikke nemt at håndtere for Heidi Ballin. Jens var netop blevet udskrevet fra Fjorden – en psykiatrisk afdeling i Roskilde. Derudover havde Jens slet ikke gjort noget forkert, for der var blot tale om en fejl i betalingen.

- Jeg kan se hvor dårligt, han har det, og det påvirker mig. Man vil selvfølgelig gerne give ham en så god behandling som muligt. Men det er jo svært, når det slet ikke var hans skyld, at vi står der, fortæller Heidi Ballin om oplevelsen.

Fejl var ved at sætte Jens på gaden

At der pludselig stod en repræsentant fra fogedretten i Roskilde og folk fra boligforeningen hos Jens skyldes en fejl mellem kommunen, som administrerer Jens’ penge, og boligforeningen.

Fejlen betød, at Jens uberettiget fik besøg.

Besøget hos Jens er langt fra enestående. I 2015 var der 14.267 afsluttede udsættelsessager, men kun 2551 af dem endte rent faktisk med en udsættelse. Med det antal sager rundt om i Danmark, er der heller ikke altid tid til lange snakke med borgerne, der står i en penibel situation.

Jeg kom ud til en, der havde taget livet af sig selv

Heidi Ballin, foged

- Vi brugte rimelig meget tid i forhold til, hvad vi normalt bruger ude hos Jens. Der bliver normalt sat et kvarter af til sådan en slags udsættelsessager. Men her tænker man selvfølgelig også på mennesket, og så er det vigtigere, at vi kan se os selv i øjnene. Så må man bruge den ekstra tid og så komme for sent det næste sted, siger Heidi Ballin.

Det uberettigede besøg, sætter også tydeligt sine spor hos borgeren i Roskilde.  

- Jeg kan se, at han bliver ked af det, og får tårer i øjnene, og at det er meget oprigtigt, siger Heidi Ballin.

- Han virker som om, at han bebrejder sig selv. Som om, han har gjort noget, han ikke skulle. Men det er ikke hans skyld. Han kunne faktisk ikke gøre noget ved det, fortæller Heidi Ballin.

Mange forskellige typer mennesker får besøg

Hun fortæller, at hun sjældent er ude hos borgere, som på den måde er meget sårbare. De fleste folk er samtidig fraflyttet adressen, når fogeden først kommer.

Men Heidi Ballin møder mennesker, som af den ene eller anden grund står i en svær situation.

- Med tiden lærer man at blive en god menneskekender, og man lærer, hvordan folk har det rent psykisk. Man lærer nogle reaktionsmønstre, så man kan vurdere, hvordan folk har det, siger Heidi Ballin.

Hun synes, at det psykologiske aspekt er spændende i jobbet som foged – for hun møder mange forskellige mennesker i jobbet.

Hun har tidligere fortalt, at det ikke nødvendigvis er folk på bunden af samfundet, som ender med at få besøg af hende eller hendes kollegaer.

- De er af forskellige årsager endt i en svær situation. Det kan både være skilsmisse, sygdom eller at folk har mistet deres arbejde. Så det kan sagtens være folk, der har været vant til at betale deres regninger og altid har været pligtopfyldende. Men hvor det hele pludselig ramler af en uforklarlig grund, siger Heidi Ballin.

Har betydet psykologhjælp

Heidi Ballin har tidligere fortalt, om nogle af de svære episoder hun har måttet håndtere i jobbet som foged. Den værste fandt sted sidste år.

- Jeg kom ud til en, der havde taget livet af sig selv ved at skyde sig selv i hovedet. I den situation var det godt, jeg havde gode kolleger at snakke med. Vi bruger hinanden rigtig meget, og efterfølgende fik jeg psykologhjælp gennem mit arbejde, siger Heidi Ballin.

Efter sådan en situation er det ifølge den unge foged om at komme i gang med arbejdet igen.

- Jeg er rigtig glad for mit arbejde, fordi vi rigtig ofte kan hjælpe folk med at komme videre. Nogen gange har folk frygtet at møde op i fogedretten, men når de kommer herop og finder ud af, at det bare er nogle spørgsmål, der bliver stillet, så er de ofte helt lettede, når de går ud af døren igen, siger Heidi Ballin.