Fogeden kommer

Fogeden: Det er ubehageligt at smide folk på gaden – men det skal jo gøres

Når TV 2-programmet ’Fogeden kommer’ ruller over skærmen tirsdag, så kan seerne møde fogeder, som tager ud for at sætte folk på gaden.

Det er et alsidigt job at være foged. Det er samtidig et job, som betyder, at man må finde sig i at blive kaldt lidt af hvert. Det fortæller både Heidi Ballin og Dennis Jessen, som begge arbejder som foged ved fogedretten i Roskilde, og som er med i premieren på TV 2-programmet 'Fogeden kommer' tirsdag aften.

- Man ved ikke hvad man møder, eller hvordan folk reagerer. Det er meget forskelligt, siger Dennis Jessen.

- Der er kommet bemærkninger, der godt kunne virke som en trussel. Efterhånden som man hører mange ting, så er der også ting, som man ikke tager til sig på den måde, siger han.

Han fortæller, at han som foged behandler mange forskellige slags sager – de fleste på kontoret, men en del af jobbet er selvfølgelig også at tage ud til folk, som ikke har betalt huslejen eller strømregningen.

- Det er typisk den slags sager, når vi tager ud til folk. Men mange af de almindelige sager bliver løst, efter at folk er blevet indkaldt til at møde i fogedretten. Men der er nogle tilbage, og der skal vi ud på bopælen, siger Dennis Jessen.

Når fogeden ender med at stå med en begæring i hånden, der giver ham eller hende lov til at sætte folk på gaden, så er det ikke en særlig rar situation.

- Men det er en del af jobbet, og vi er blevet vant til det. Vi kører jo ud til mange af den slags sager. Det er selvfølgelig ikke behageligt, at skulle banke på og vide, at det som udgangspunkt betyder, at de skal sættes ud af deres hjem. Det er meget indgribende. Det er ikke behageligt, men det er noget der skal gøres, siger Dennis Jessen.

Han fortæller, at det vigtigste er at behandle folk ordentligt, når de ender i en barsk situation.  

 - Man skal have respekt for, at man er på folks hjemmebane, og derfor skal man selvfølgelig behandle folk pænt og ordentlig på trods af sagens alvorlige karakter.

Skilsmisse, sygdom og arbejdsløshed kan ramme alle

Heidi Ballin mener, at det bedste ved jobbet som foged er, at man blandt andet møder rigtig mange forskellige mennesker. Hun forklarer, at det ikke nødvendigvis er folk på bunden af samfundet, som ender med at få besøg af hende og kollegaen Dennis Jessen.

- De er af forskellige årsager endt i en svær situation. Det kan både være skilsmisse, sygdom eller at folk har mistet deres arbejde. Så det kan sagtens være folk, der har været vant til at betale deres regninger og altid har været pligtopfyldende. Men hvor det hele pludselig ramler af en uforklarlig grund, siger Heidi Ballin.

De sværeste sager som foged er, når der er børn involveret i sagerne. Det fortæller Dennis Jessen, som fortæller, at det er en hård situation.

- Sagerne gør også meget indtryk, når folk skal sættes på gaden. Det er meget indgribende for folk at miste deres bolig. Det er især i de tilfælde, hvor der er børn, eller har boet børn, hvor det kan være hårdt, siger Dennis Jessen.

I de sager bliver kommunen kontaktet, og det er op til dem at vurdere, om der er forhold, der gør, at kommunen også skal være til stede.

’Fogeden kommer’ bliver sendt i aften klokken 20.50 på TV 2.