Penge

Nordeakunder raser over skatterådgivning

Nordeas anbefaling har bragt en række kunder i klemme hos de spanske skattemyndigheder

En større gruppe kunder hos Nordea er kommet i klemme med de spanske skattemyndigheder, efter at de har fulgt Nordeas anbefaling til at undgå arveskat. Mange sagsøger nu banken over deres fejlagtige rådgivning.

Det skriver Børsen.

Frem til 2012 har Nordea markedsført en løsning, der angiveligt muliggjorde det at undgå arveskat ved at købe ejendom i Spanien og anvende friværdien i ejendommen til at stifte et lån. Provenuet fra lånet blev derefter investeret i et særligt forsikringsprodukt, som er fritaget spansk arveafgift. Dermed har man undgået skatteafgiften.

Problemet er opstået, efter at de spanske myndigheder på baggrund af den aggressive markedsføring af denne skattekonstruktion har gjort modellen ulovlig, hvilket har fået en gruppe af Nordeas kunder i fedtefadet.

- Det er skattesvindel. Uanset hvad Nordea siger, så er det skattesnyd, siger Antonio Flores fra advokatfirmaet Lawbird, til Børsen.

Advokaten repræsenterer en række danske kunder i sager mod Nordea.

I Nordea Luxemborg, som har været hovedaktør i sagen, mener man ikke, at der hændt noget ulovligt.

- Skat er en naturlig del af det, vi laver. Vi giver svar på forskellige skattemæssige spørgsmål, kunderne har - naturligvis i overensstemmelse med alle love og regler, udtaler kommunikationschef Jonas Torp til Børsen.

Sagen har ingen direkte forbindelse til Panama-lækagen, men viser dog hvor optaget Nordea Luxemborg har været af at være deres kunder behjælpelige med skatterådgivning, skriver Børsen.