Beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed

Her er fejlene du aldrig må begå som boligkøber

Der er en række fejl, du skal undgå som boligkøber, hvis du vil have de bedste chancer for at få fat i lige netop den bolig, du er ude efter.

Du er ’forelsket’ i en bolig og nu vil du bare have, at den bliver din. Men det er langt fra alle boligkøbere, der ender boligjagten med at underskrive skødet på deres drømmebolig, og ofte skyldes det en række klassiske fejl.

Boligekspert, ejendomsmægler og vært på TV 2-programmet Beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed Sara Lygum gør i tv-indslaget herover boligkøberne opmærksom på fem ting, der ofte tipper bolighandlen til den rigtige eller den forkerte side.

Tredje sæson af Beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed har premiere onsdag aften klokken 20.00 på TV 2.

1: Byd det, du egentlig vil give

Det er vigtigt at vurdere, hvilken bolig, der er tale om, hvor stor efterspørgslen er i området, og hvor hurtigt andre boliger bliver solgt i området. På den måde kan du lettere vurdere, om du kan tage chancer med et lavere bud, eller om du skal op og give det, du er i stand til ved dit første bud.

- At give udbudsprisen for en ejendom, er ikke ensbetydende med, at man har givet for meget, siger Sara Lygum og uddyber:

- Hvis der er en bolig, man gerne vil have, og den skal 200.000 kroner ned i pris for at det kan lade sig gøre, så er det måske det, man skal byde i stedet for at byde 500.000 kroner under for at have noget at forhandle med. Byd i stedet det, man vil give, så har du ofte de bedste chancer for at få boligen, siger hun.

2: Afskriv ikke boligen for hurtigt – tag din egen håndværker med

Hvis boligen kræver nogle renoveringer som du venter vil være dyre, men måske ikke umiddelbart selv er ekspert i, så vent med at afskrive boligen som en mulighed.

- Tag i stedet din egen håndværker med ud og se boligen og få ham til at undersøge, om det kan holdes inden for budgettet. På den måde får du et bud på, om boligen kan renoveres og samtidig holde sig inden for dit samlede budget. Det er ikke sikkert, det er så dyrt, som man selv frygter, siger Sara Lygum.

3: Ny eller gammel bolig – stor forskel på udgifterne

Nogen afskriver også muligheden for at købe et nyere hus, fordi de ofte er dyrere end et gammelt. Er huset nyt, kommer der dog heller ikke nær så mange omkostninger til vedligeholdelse.

- Forbruget er som regel også markant mindre, og det kan påvirke banken, så man får lov at låne meget mere end, hvad man ellers havde antaget, siger Sara Lygum.

4: Undersøg forskellige banker

Mange boligkøbere taler kun med den bank, de allerede er kunde i. Det er dog en stor fejl, for ofte er der lavere renter at få hos konkurrenterne.

- Der kan også være nogle steder, hvor man kan låne lidt mere, siger Sara Lygum.

5: Husk en ejerskifteforsikring

Inden du køber en bolig, er det en særdeles god ide at købe en ejerskifteforsikring.

- Er der noget, der er overset i tilstandsrapporten eller forkert beskrevet, så kan man gå til sin ejerskifteforsikring, hvis man har sørget for at tegne sådan en. Hvis man ikke har tegnet en, så er der ingen at gå til, hvis man først har fået købt sin bolig. Så det er vigtigt at tegne sådan en, og den skal være tegnet inden, man får udleveret nøglerne til sit kommende hjem, siger Sara Lygum.

Se Beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed på TV 2 i aften klokken 20.00, hvor Sara Lygum får en ny vært-kollega i stedet for Peter Ingeman.

I tv-indslaget herunder kan du se, hvilken boligforbedring der dårligst kan betale sig i dit hjem, og hvilken, der bedst kan betale sig.