GO'

Derfor skal du skifte bank ofte - du kan spare penge

Du skal ikke nøjes med at true med at skifte bank. Du skal gøre det. Mindst én gang hvert år, skal du undersøge markedet, lyder rådet fra en ekspert.

Det er ikke nemt at drive bank i Danmark for tiden. Eller rettere sagt: Det er ikke særlig populært.

Både Danske Bank og Nykredit har taget turen, og nu er Nordea også kommet i klemme.

Kunder og andre danskere raser mod Nordea efter, at bankkoncernen er blevet sat i forbindelse med en skattelyvirksomhed i Panama og flere af bankens nuværende kunder truer ligefrem med at melde sig ud.

Og det er ikke en dårlig idé, lyder det fra to bankeksperter.

Det er meget sjældent, at man får et brev, hvor der står, at banken har sat renten ned.

John Norden, Mybanker.dk

Faktisk bør man overveje at skifte bank ofte - også selvom ens bank ikke er ramt af en skandale, lyder det fra Brian Stjernholm, der er privatøkonomisk rådgiver hos Uvildige.

- Som minimum skal man gøre det hver gang, der sker større ændringer med ens bankforretninger. Det vil sige, når man skal skifte bil eller bolig, og hvis lånet skal lægges om. Så hver gang, der er en lejlighed til det, så man gå i gang. Hvis der ikke er sket ændringer i en længere periode, så vil jeg sige, at man skal afsøge markedet hvert andet år, siger han til TV 2.

Kunderne er for loyale

Bliver man varslet om, at banken ændrer på renten, skal man begynde at undersøge, om der er tale om en generel prisstigning i markedet, eller om det bare er ens eget pengeinstitut, der skruer priserne op, lyder rådet fra Brian Stjernholm.

Ellers snyder man bare sig selv.

Vi oplever ret ofte, at bankerne kan give priser, der ligger under de listepriser, de oplyser, hvis de bliver presset lidt.

Brian Stjernholm, Uvildige.dk

John Norden, der er partner i bankportalen Mybanker.dk, er enig.

Danskerne er bare ikke gode nok til at gøre det. Det skyldes, at de er for loyale bankkunder. Og loyalitet i bankverdenen kan koste dyrt, lyder det. 

- Sagen er, at bankprodukter skifter pris meget ofte, og du finder ud af det ved, at du enten får et brev eller en mail om, at nu har banken sat renten i vejret - nu er det blevet dyrere. Men det er meget sjældent, at man får et brev, hvor der står, at banken har sat renten ned. Det er svært at sende sådan et brev for banken, ser det ud til, siger John Norden.

Dermed opdager man ikke nødvendigvis, når renten falder, og de konkurrerende banker sætter priserne ned. Og derfor kommer man nemt til at betale en for høj rente.

- Nogle af de undersøgelser, vi har, viser, at danskerne går glip af to procentpoint om året ved ikke at forhandle svarende til otte milliarder kroner om året, siger John Norden.

Du skal arbejde for sagen

Ifølge privatøkonomisk rådgiver, Brian Stjernholm, er der flere ting, man kan gøre for at få en billigere rente.

Jeg vil altid anbefale, at man går ind i en forhandling med en bank i stedet for at få et bud via internettet.

Brian Stjernholm, Uvildige.dk

Det kræver lidt benarbejde. Til gengæld kan en almindelig familie med bolig, børn og bil nemt spare op til 20.000 kroner om året ved et skifte, har tidligere undersøgelser vist.

- Det kræver, at man afsøger markedet. Man kan altid finde listepriserne på bankernes hjemmesider, men vi oplever temmelig ofte, at bankerne kan give priser, der ligger under de listepriser, de oplyser, hvis de bliver presset lidt. Så man skal arbejde lidt for sagen, siger han til TV 2.

Sådan kan du gøre

En god metode er, at man søger på nettet og finder fem banker i lokalområdet, man vil bede om tilbud fra. Her kan man bruge søgemaskinen Google.

Man kan også benytte sig af bankportaler som Mybanker.dk eller Pengepriser.dk, men det er ikke alle banker, der figurerer i deres systemer, lyder det fra Brian Stjernholm.

- Det kan være en mulighed, men det er ikke sikkert, at den billigste bank er med dér. Jeg vil altid anbefale, at man går ind i en forhandling med en bank i stedet for at få et bud via internettet, siger han.

Hvis du gerne vil spare penge ved at skifte bank, kan du her på råd til, hvordan du bedst banker renten ned: 

Seks råd: Sådan banker du renten ned i banken

 1. Gør dit hjemmearbejde

  Det første, man bør gøre, er, at man skal have sit hjemmearbejde på plads. Man bør med andre ord få styr på, hvad man betaler i renter, og hvor meget man betaler af på sin gæld.

  Hvis man ved, hvad man er værd som kunde, så vil banken alt andet lige være mere ivrig efter at låne penge ud. Bankerne foretrækker personer, der har styr på hver en detalje i deres økonomi og kender gældens størrelse.

  For selvom bankerne lever af at låne penge ud, lever de også af at dem hjem igen.

 2. Undersøg markedet

  Man bør altid undersøge markedet for alternativer og andre rentesatser.

  Bankerne skilter selv med de rente-intervaller, de opererer med, og man kan også bruge tjeneste som Mybanker.dk's tjeneste- 'Skift-bank', hvor man hurtigt kan danne sig et overblik.

  Vær dog opmærksom på, at de forskellige bankportaler ikke har alle bankerne tilknyttede.

 3. Kom ikke med hatten i hånden

  Har man en stor gæld, skal det ikke afholde én fra at lede efter bedre vilkår i andre banker. Har man en tårnhøj forbrugsgæld, er man ikke automatisk en dårlig kunde i bankens øjne. Det er kun, hvis man ikke afdrager på gælden, banken rynker på næsen.

  Har man styr på sin økonomi og gældspleje, har man dog al god grund til at have selvtillid. Evnen til at tage ansvar for sin egen økonomi har en afgørende betydning for, hvilken aftale man kan få i hus i banken. Har man styr på sagerne, skal man ikke komme med hatten i hånden, når man mødes med sin bankrådgiver.

  Hav en dagsorden parat:

  Spørg ikke, hvor meget du kan låne, men fortæl banken, hvilket beløb du bør kunne låne og hvorfor. Har du undersøgt markedet, kan du også oplyse, hvilken rente der er passende.

 4. Saml din gæld ét sted

  Det vil oftest være en fordel at samle sine bankforretninger ét sted.

  Det vil ofte udløse en bedre rente, da banken tjener penge mere end ét sted, hvis den eksempelvis både får lov til at forvalte boliglån, billån og forbrugslån. Det er typisk de tre lånetyper, der er de største.

  Glem realkreditlånet - her kan man ikke forhandle om renten. Men fokuser gerne på de dyreste lån, når du skal presse prisen.

  Kan man barbere to procent af et boliglån på 500.000 kroner, sparer man årligt 10.000 kroner, lyder regnestykket.

 5. Undersøg omkostningerne

  Man skal dog i sin iver efter at score de laveste renter ikke være blind for, at man kan komme til at betale mere et andet sted, hvis man flytter alle sine bankforretninger til ét sted.

  Man skal også holde øje omkostninger såsom renter og gebyrer, og om der er omkostninger til forvaltning af for eksempel pensionen.

  Det skal man altid gøre - også selvom man er mangeårig kunde i banken og synes, man kender sin rådgiver rigtig godt. For i sidste ende er en bank en forretning.

 6. Vær kritisk

  Når man frem til den beslutning, at man skal skifte bank, skal man dog lige undersøge, hvordan det generelt går i forretningen.

  Er det en bank, der er presset, kan det påvirke lånelysten i banken, og skal man bruge lidt ekstra penge til en udbygning, kan bankens problemer komme i vejen for projektet.

   

Guiden er skrevet på baggrund af et interview med Rune Wagenitz Sørensen, der er uvildig investeringsrådgiver i Miranova.