Penge

Skattefrie gaver: Så meget må du give konfirmanderne

Gavebeløbene kan være overordentligt store til konfirmanderne, men hvor meget må du egentlig give skattefrit til en konfirmation?

Luksusrejser, store kontantbeløb og måske også arveforskud. Konfirmationer er blandt de fester, hvor danskerne spenderer de allerstørste gaver, især hvis de er i nær familie med festens midtpunkt.

Der er dog en fast grænse for, hvor meget du må give konfirmanden i gave, hvis I er i nær familie. Er du ikke i nær familie med konfirmanden, er grænserne noget mere flydende.

I tv-indslaget øverst kan du se, hvor konfirmanderne får de højeste renter i år.

Er du i nær familie med konfirmanden må du give op til 61.500 kroner uden at konfirmanden bliver beskattet af gaven. For at være nær familie skal du være forælder, stedforælder, plejeforælder, bedste- eller oldeforælder eller søskende. Overstiger gaven dette beløb, skal konfirmanden betale 15 procent i skat af hele gaven.

Uklare grænser for venner og fjerne slægtninge

For mostre, onkler og andre familiemedlemmer gælder der andre, mere tågede regler, og her bliver din egen vurderingsevne sat i spil.

- For andre end den nærmeste familie er det ikke muligt at opstille præcise retningslinjer, som man kan indrette sig efter for at være sikker på, at gaven ikke er skattepligtig. Ud over begivenheden kigger Skat også på gavens størrelse i forhold til relationen mellem giver og modtager, samt om gavens størrelse ligger i et naturligt niveau. Giver man normalt gaver i den dyrere ende, så er det ikke unaturligt at gavens størrelse til en konfirmation også er tilsvarende høj," siger advokat med speciale i skatteret Lars Emde Poulsen fra advokatkontoren Advodan.

Ifølge Skats hjemmeside skal konfirmanderne betale skat af gaver fra fjerne slægtninge og fra familiens venner, hvis gavernes værdi er større, end hvad der er ’almindeligt passende’. Hvornår den er det, er der dog ingen grænser for, og det er her, du selv skal ind og vurdere.

Revisor: Klarere retningslinjer, tak

- Jeg kan sagtens forstå, hvis forældre og konfirmander bliver forvirrede over det her. Det havde været praktisk, hvis der havde været mere klare retningslinjer. Skat kunne komme med nogle indikationer af, hvilket niveau vi bevæger os i og derigennem give et indtryk af, hvad Skat synes er passende, siger ekspert i personlig beskatning Per Ørtoft Jensen.

Revisor og skatterådgiver Søren Bech fra revisionsselskabet PwC er enig i, at det er yderst vanskeligt for konfirmander og deres forældre at vurdere, om gaverne fra venner og fjerne slægtninge er skattefri.

Revisor: Se på reglerne for arbejdsgaver

Han peger på, at der findes en regel for, hvornår en gave fra en arbejdsgiver bliver skattepligtig, nemlig hvis den overstiger 800 kroner.

- Så det kan man jo prøve at bruge som målestok, men indenfor konfirmationsgaver fra venner og fjerne familiemedlemmer findes der ingen afgørelser for, hvornår gaverne er skattepligtige, siger Søren Bech, der peger på, at der næppe reelt er nogen konfirmander overhovedet, der betaler skat af gaverne.

I tv-indslaget herunder kan du se, hvordan reglerne er for beskatning af gaver fra din arbejdsplads. En regel som revisor Søren Bech mener, forældre og konfirmander kan overveje at kigge på i forhold til, om der skal betales skat af konfirmationsgaverne fra venner og fjerne slægtninge.