Efter højesteretsdom: Tusinder af danske sager om forsinkede fly på vej i retten
Højesteret har afgivet dom i en principiel sag om kompensationsret til flypassagere ved forsinkelser på flyafgange. Flere tusinde får gavn af dommen.
Højesteret stadfæstede mandag afgørelsen fra både By- og Landsretten i en principiel sag om kompensation til passagerer ved længere forsinkelser på flyrejser.
Det er det islandske selskab Primera Air, der har taget sagen til den højeste retslige instans efter at have tabt i både By- og Landsretten.
- Vi er enormt glade for at passagererne vinder igen. Det sender et stærkt signal om, at de mange sager, der er blevet sat i bero, nu også har en god chance for at gå passagerernes vej, siger Johan Fugmann, der med selskabet flyforsinkelse.dk har repræsenteret passagererne i sagen.
Sagen drejer sig om i alt 12 passagerer, der har søgt erstatning for forsinkelser i forbindelse med to flyvninger med Primera Air fordelt på to sager. Hver især står passagererne til en kompensation på op til 3.000 kroner.
Op mod 2000 sager om kompensation til passagerer er sat i bero og skal altså nu holdes op mod dommen, for at beslutte den videre sagsgang. Luftfartsbranchen står nu overfor, at skulle udbetale enorme summer i kompensation til passagerer, der er blevet forsinket på flyrejsen.
Skuffelse hos forsvarer
Morten L. Jakobsen,advokat for Primera Air, ærgrer sig over dommen.
- Det er selvfølgelig vildt ærgerligt. Vi havde håbet, at Højesteret havde set på sagen med nogle andre øjne, men sådan gik det ikke, siger han.
Til trods for at dommen nu for tredje gang gik imod flyselskabet, så glæder Morten L. Jakobsen sig over, at der nu ligger en konkret vejledning fra Højesteret, som kan bruges til sammenligning med andre sager.
- Nu har vi en Højesteretsdom, som vi kan læne os op ad, og vi står nu overfor et større arbejde med at sammenligne de mange sager om kompensation med denne sag, siger advokaten.
1500 sager i vente
Johan Fugmann, der er direktør for virksomheden flyforsinkelse.dk, er glad for dommen og ser frem mod de 1500 sager, der venter på at komme i retten.
- Behovet for assistance i forbindelse med kompensation ved flyforsinkelser er i høj grad til stede. Derfor er det meget positivt, at Højesteret har stadfæstet dommen, siger han.
Flyforsinkelse.dk stod til at miste sit kundegrundlag, hvis retssagen faldt ud til luftselskabets side. Det kunne have kostet Johan Fugmann sin virksomhed.
- Den her sag kunne have haft store konsekvenser for virksomheden. Hvis dommen faldt ud til fordel for Primera Air, så ville vi have mistet 80-85 procent af vores kunder, siger Johan Fugmann.
Dansk Luftfart: Vi må tage det til EU
Direktør i Brancheforeningen Dansk Luftfart, Michael Svane, er ikke tilfreds med mandagens afgørelse fra Højesteret.
- Dommen giver dybe panderynker i Dansk Luftfart. Vi bliver nødt til at tage den her dom op til en politisk drøftelse med de europæiske politikere, siger han .
Forbrugerrådet Tænk: God dag for danske flypassagerer
Forbrugerrådet Tænk glæder sig også over Højesteretsdommen, der faldt mandag middag.
- Det her er en rigtig god dag for danske flypassagerer. Nu er der kommet klarhed om, hvornår man har ret til kompensation, siger direktør Lars Pram.
Det er en EU-forordning om forbrugerbeskyttelse, der ligger til grund for stridigheden mellem parterne.
Ifølge forordningen har passagerer ret til kompensation ved ufrivillig boardingafvisning, aflysning og ved forsinkelser på mindst tre timer.
Sagens afgørelse danner derfor præcedens for danske og europæiske flyselskabers fremtidige kamp mod utilfredse passagerer, der er blevet forsinket på en rejse eller har oplevet et aflyst eller overbooket fly.