Skriv din adresse og spar penge på strøm
Ny offentlig hjemmeside skal gøre det billigere og nemmere for dig at være elkunde. Hjemmesiden kan hjælpe dig til billigere strøm.
Fredag har en ny offentlig internetportal set dagens lys – en portal, der skal gøre det nemmere og billigere at være kunde på det danske elmarked. Hjemmesiden, som netop er kommet online, hedder elpris.dk, og det er Energitilsynet som står bag.
- Portalen skal sikre, at forbrugerne nemt og simpelt kan beregne priserne på de forskellige elprodukter, som er på markedet, siger Pia Rønager, kontorchef hos Energitilsynet.
- Et af målene har været, at gøre det endnu mere enkelt at få oplysninger om markedet – hvordan man skifter, og hvilke fordele man kan få. Vi har store forventninger til, at det kan rykke noget, og at det bliver så overskueligt at skifte, at flere forbrugere gør det, siger cheføkonom hos Forbrugerrådet Tænk, Martin Salamon.
Udover at forbrugerne kun skal taste adressen, for at finde den billigste el, så er der også nye regler for hvad elselskaberne må skrive på regningen. Omkring halvdelen af de enkelte poster på elregningen kan fjernes, så det bliver endnu nemmere, at regne sig frem til den pris, som man skal betale per kWh.
Forbrugerne: Elmarkedet har været uoverskueligt
Tanken er at hjemmesiden i høj grad skal afløse den gamle sammenligningsportal – elpristavlen.dk, og den nye portal er i den grad tiltrængt som afløser. Det viser en undersøgelse af det danske elmarked foretaget af Copenhagen Economics.
Den slår fast, at rigtig mange forbrugere har svært ved at sammenligne priser på el. Et af problemerne har været, at finde ud af, om elpriserne er et ’godt tilbud’, der kun gælder et par måneder, eller om prisen kommer til at ligge fast.
- Det vigtige er, at man kan se om de tilbud, som man får serveret på hjemmesiden, rent faktisk er bedre end det man har i dag. Det bør blive mere overskueligt nu, siger Martin Salamon.
En anden grund til at flere forbrugere har set elmarkedet som uoverskueligt, er fordi der er flere selskaber inde over leveringen og regningen på el. Den nye portal skal derfor være med til at gøre op med problemerne, og øge gennemsigtigheden for forbrugerne.
Er en del af en større reformation
Portalen bliver lanceret samme dag, som cirka 600.000 elkunder bliver befriet for to elregninger, og er en del af en større forandring på elmarkedet, der har til formål at gøre det nemmere at være kunde og gøre det nemmere at skifte selskab – for fremadrettet vil alle skiftende kunder også kun få én regning for el.
- Det er jo i forvejen ret enkelt at skifte. Men med den nye portal bliver det mere enkelt at tage beslutningen. Det er ikke noget der tager flere timer at sætte sig ind i, og det bliver mere enkelt nu, siger Martin Salamon, som håber på, at nogle af selskaberne vil bruge lejligheden til at markedsføre sig mere aggressivt.
Pia Rønager fra Energitilsynet fortæller, at det samtidig bliver muligt for de forskellige elselskaber at lave ens priser alle de steder, hvor de leverer el. Den mulighed har de ikke haft indtil i dag på grund af den såkaldte net-tarif, som er omkostningerne til drift og vedligehold af det overordnede elnet i Danmark.
- Tariffer er forskellige fra område til område. Men det bliver jo op til elselskaberne, for hvis det skal kunne lade sig gøre, så skal de måske tabe lidt nogle steder og tjene mere andre steder, siger Pia Rønager.
Hos Forbrugerrådet Tænk håber man på, at de nye regler vil betyde mere konkurrence blandt selskaberne, og at de billige selskaber bruger lejligheden til at markedsføre sig mere aggressivt.
- Der er stadig en hel del forbrugere og mindre erhvervsvirksomheder, som kan spare en del penge på strøm. Men det er jo klart, at størrelsen på besparelsen hænger sammen med dit forbrug af el, siger Martin Salamon.
Kan du få det billigere?
Ifølge Martin Salamon kan det sagtens lade sig gøre at få billigere strøm. Men det kræver, at man som forbruger er aktiv og opsøgende.
- Vi anbefaler, ligesom med alle andre typer abonnementsbaserede udgifter, at man gennemgår sine udgifter og tjekker markedet en gang hvert halve år, siger Martin Salamon.
Det skyldes, at elselskaberne, som man kender det fra telebranchen, giver introduktionsrabatter – så man for eksempel har en nedsat pris det første halve år. Derfor kan man sagtens få billigt el, hvis man ellers selv aktivt opsøger det.