Penge

Dankortets ejer spår: Mobilbetalinger overhaler dankortet om lidt

Selskabet bag dankortet spår stor nedgang i brugen af dankortet. Mobilbetalinger vil være markedsførende inden fem år, lyder det fra Nets.

Inden for fem år vil mobiltelefonen have overtaget de fleste betalinger og overhale dankortet som danskernes mest foretrukne betalingsmiddel. Det spår administrerende direktør i Nets, Bo Nilsson, skriver business.dk.

- Vi regner med, at mellem 40 og 60 procent af alle betalinger vil foregå via mobilen i 2020. Det er relativt snart. I dag ligger den på fem-seks procent, så vi vil se eksponentiel vækst i mobilen som et medie for at foretage betalinger, siger han til business.dk.

Det er Nets, som håndterer alle transaktioner med dankortet, som kom på markedet i 1983.

I dag er kortet det mest brugte betalingskort i Danmark. Næsten seks millioner af slagsens er i omløb, og sidste år blev der gennemført 1,2 milliarder handler med dankort.

Dankortets historie:

1983
Dankortet kom til verden 1. september og første køb nogensinde var et par sko. Der blev efterfølgende foretaget 78.552 dankort-betalinger det første år.

1985
Den første dankort-terminal ser dagens lys, og antallet af betalinger overstiger en million.

1988
Visa/Dankortet blev introduceret. 

1999
Første Dankort-køb blev foretaget på internettet. 87.688 internet-betalinger blev gennemført første år.

2004
Der kommer chip i dankortet og i 2004 var alle dankort udskiftet.

2006
For første gang siden 1989 var Dankort-systemet nede over hele Danmark en januar morgen. 

Kilde: Nets.dk

Dør ikke helt

Direktøren fra Nets forudser ikke, at den totale død for dankortet ligger lige for.

- Det er klart, at det fysiske kort nok altid vil være i din pung, men jeg tror, vi kommer til at se, at plastickortet bliver ligesom, at vi har kontanter i dag. Plastickortet bliver noget, du har, hvis du mister din mobil, siger Bo Nilsson til business.dk

Men selvom dankortet altså ifølge Nets er på retræte, så er virksomheden klar til at holde på kunderne.

Udmeldingen kommer nemlig i kølvandet på nyheden om, at betalingsgiganten vil indføre en ny form for mobilbetaling til efteråret.

Allerede nu findes der kontaktløse kort, hvor brugeren kan betale uden at taste en pinkode.

Men planen er, at integrere dankortet i mobiltelefonen, så det ikke er kortet, der skal i kontakt med betalingsterminalen, men derimod mobiltelefonen.