Penge

Derfor bør du tjekke din skat igen - 950.000 fik smæk sidste år

Når du tjekker din årsopgørelse, skal du ikke nøjes med at tjekke, om du har fået penge eller smæk. Du bør også rette skattebilletten for 2016.

Den har ligget klar i godt og vel en uge, årsopgørelsen for 2015, og traditionen tro er danskerne væltet ind på skat.dk for at tjekke, om de har fået penge eller smæk.

Men selvom årsopgørelsen er en populær sag, så bør en stor gruppe dog også tage et ekstra kig på årsopgørelsens 'lillebror', forskudsopgørelsen.

Sådan lyder rådet fra skatteekspert Anders Zitawi, der er Senior Manager i revisionshuset Deloitte. 

- Det er en meget god idé. Rent tidsbesparingsmæssigt er man jo allerede logget på skat.dk, og så man kan jo lige så godt tjekke forskudsopgørelsen, når man nu er i gang, siger han til TV 2.

Gør man ikke det, risikerer man, at man betaler for lidt eller for meget i skat i år, lyder det.

DERFOR ER FORSKUDSOPGØRELSEN VIGTIG

I din forskudsopgørelse kan du se din trækprocent og fradrag for 2015. Når du retter din forskudsopgørelse, retter du også dit skattekort, som automatisk bliver sendt til din arbejdsgiver eller andre udbetalere som for eksempel SU eller dit pensionsselskab.

Du kan ændre i dine skatteoplysninger hele året, men indberetningen kan få betydning for din lønudbetaling resten af året. Venter man til juni, får man reguleret hele året på det halve år.

Kilde: Skat

Fik du skattesmæk i år, skal du tjekke

Har man fået et skattesmæk i år, og undlader man at tjekke sin forskudsopgørelse, er der endvidere stor sandsynlighed for, at man gentager 'succesen' til næste år.

- Er der værdier, der er sat for højt eller for lavt, så er der stor sandsynlighed for, at man får en restskat til næste år, når årsopgørelsen for 2016 bliver sendt ud, Anders Zitawi.

Det skyldes, at de forkerte oplysninger fra sidste år kan blive 'overfør' til dette skatteår. Har man et fradrag, man ikke er berettiget til, eller er lønindkomsten ikke angivet korrekt, kan det udløse et skattesmæk, forklarer skatteeksperten.

Og behovet for at rette forskudsopgørelsen er reel.

950.000 fik et skattesmæk

Sidste år, da årsopgørelsen for 2014 blev sendt ud, fik 950.000 danskere et skattesmæk på i alt 4,7 milliarder kroner, hvilket svarer til, at de hver især skulle betale omkring 4.950 kroner tilbage i skat.

Tallet er dalende, da Skat har automatiseret en del af årsopgørelsen, men heri ligger der også en risiko for, at 'forkerte tal', bliver flyttet med.

Så har man i år et befordringsfradrag, man ikke længere har ret til, eller har man fået mere eller mindre i løn, er det en meget god idé at løbe forskudsopgørelsen igennem. 

- I bund og grund kan det være alt, man skal tjekke. Medmindre man kører med totalt statiske forhold fra år til år, så er det altid en god idé at kigge tallene i forskudsopgørelsen igennem, siger Anders Zitawi.

Du bør rette din forskudsopgørelse, når der sker større ændringer i din økonomi. Her er otte tilfælde, hvor du bør besøge www.skat.dk:

Skat: Ni grunde til at rette forskudsopgørelsen

 1. Mere eller mindre i løn

  Får du mere eller mindre i løn, bør du indberette det til Skat. Særligt hvis du bevæger dig over eller under topskattegrænsen.

 2. Hvis du holder op med at arbejde

  Holder du op med at arbejde, går på pension eller efterløn, bør du rette din forskudsopgørelse, så du får betalt den rigtige skat. Skat har hjulpet med en genvej øverst på forskudsopgørelsen. Du kan for eksempel klikke på 'Pensioneret', hvis du er gået på pension.

 3. Du er pensionist

  Udbetaling Danmark udbetaler din pension ud fra din forskudsopgørelse. Er der sket ændringer i din indkomst i løbet af året, skal du derfor rette din forskudsopgørelse, så Udbetaling Danmark får besked.

 4. Du har et kørselsfradrag

  Du kan få kørselsfradrag for de dage, hvor du kører mellem hjem og arbejdsplads, hvis du har mere end 12 kilometer til arbejde. Hvordan du transporterer dig selv, er underordnet, men udgifterne må ikke være betalt af din arbejdsgiver. Har du skiftet til et job tættere på og ikke fået ændret dit fradrag, risikerer du et skattesmæk.

 5. Fradrag og renteudgifter

  Renter for lån i bank, sparekasse, forsikringsselskab eller realkreditinstitut er automatisk med på din årsopgørelse, men du skal skrive dem på din forskudsopgørelse.

  Det skal du, fordi forskudsopgørelsen bliver dannet ud fra informationer fra tidligere år, hvor der til årsopgørelsen bliver hentet oplysninger ind fra bankerne og lignende. Er der sket ændringer, vil der ikke blive taget højde for det i forskudsopgørelsen, hvilket kan betyde, at man ender med at skulle betale penge tilbage i skat.

  Få hjælp til at regne dine fradrag ud.

 6. Salg eller køb af bolig

  Hvis du har købt eller solgt din bolig, skal du huske at indberette det til Skat. Dine renteudgifter skal blandt andet justeres. Skriv også flyttedatoen på din forskudsopgørelse, du skal nemlig kun betale ejendomsværdiskat for den periode, du bor i boligen. Det gælder også, hvis du flytter før overtagelsesdagen. Ret desuden dine renteudgifter på forskudsopgørelsen, hvis dine lån ændrer sig.

 7. Start af egen virksomhed

  Har du startet ny enkeltmandsvirksomhed, skal du skrive virksomhedens forventede overskud eller underskud på forskudsopgørelsen. Gør du ikke det, sætter Skat overskuddet til mellem 50.000 og 100.000 kroner.

 8. Skilsmisse

  Bliver du separeret eller skilt, ophører din sambeskatning med din ægtefælle. Du bliver betragtet som enlig i hele det år, hvor du bliver separeret eller skilt, uanset hvornår på året det sker, skriver Skat.

  Hvis du retter tallene i din forskudsopgørelse, skal du skrive tallene for hele 2018.

 9. Udlejning

  Lejer du for eksempel din bil, bolig eller anden ejendom ud, skal det også registreres.

Kilde: Skat