Nye regler træder snart i kraft: 600.000 elkunder får ny regning

Snart træder nye regler på elmarkedet i kraft. Det betyder at danske elkunder fremover får en anderledes elregning.

Fra 1. april kan mellem 560.000 til 630.000 danske elkunder se frem til en ny elregning.

Nye regler på området skal gøre det mere enkelt at være kunde, for i dag modtager de mange hundredetusindvis af kunder to regninger for el – de regninger bliver snart til én, og det kan få betydning for, hvor mange kunder, der vælger at skifte elselskab.

Det vurderer Forbrugerrådet Tænk, som ser frem til de nye regler.  

- Det vil gøre det mere gennemskueligt. For kunderne bliver det nemmere at manøvrere rundt i mellem de tilbud, som er på markedet og sammenligne de forskellige priser, siger Martin Salamon, cheføkonom hos Forbrugerrådet Tænk.

Sådan skifter du elselskab:

  • Skab dig et overblik over, hvilke selskaber der leverer el i dit område.
  • Sammenlign priser og betingelser hos de forskellige selskaber. Fra 1. april kan du bruge elpris.dk, der viser produkter og priser på elmarkedet. Du kan tjekke priser og produkter på elpris.dk
  • Vælg tilbuddet, som passer bedst.
  • Tilmeld dig den nye leverandør. Din tidligere leverandør vil automatisk få besked om dit skifte.

Kilde: Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen 

De kunder som får to elregninger har på et eller andet tidspunkt siden liberaliseringen af elmarkedet i 2003 skiftet selskab. Derfor modtager kunderne en regning på selve el-prisen og én på transport, skat og afgifter.

En del af disse kunder, får dog allerede én enkelt regning, da visse selskaber har indgået aftaler før 1. april. 

- Verdens mest usexede produkt

Elselskaberne tror, at de nye regler kommer til at betyde en vandring af kunder fra selskab til selskab.

Halvdelen af 23 adspurgte elselskaber siger til brancheforeningen Dansk Energi, at de tror reglerne vil give flere eller langt flere skift af elselskab.

BETALER DU EL PÅ PBS/BETALINGSSERVICE?

  • Hvis du har en betalingsserviceaftale med din elleverandør, som kun dækker dit elforbrug, skal du lave en ny aftale.
  • Efter den 1. april vil du derfor modtage en samlet regning for elforbrug og nettransport, og denne regning kan du så tilmelde betalingsservice.
  • Derudover skal du aflæse din elmåler den 31. marts, hvis ikke den bliver fjernafslæst. Dit netselskab skal have tallene, og de vil sende dig en slutopgørelse for dit forbrug til og med den 31. marts.
  • Dit netselskab vil også fremover sende informationer ud omkring aflæsningen af måleren.

Kilde: Dansk Energi

- Der er ingen tvivl om, at det har generet kunder, der har skiftet selskab, at de har fået to regninger. Den hindring forsvinder i hvert fald 1. april. Vi tror nok, at vi vil se lidt flere leverandørskift. Fordi forsyningspligten forsvinder, og man som kunde ikke automatisk bliver tildelt en leverandør, men man skal selv gøre et valg, siger Arne Melgaard, der er indkøbs- og produktansvarlig i Energinord til Dansk Energi.

Hos Nettopower, der er en relativt ny spiller på elmarkedet, forventer man en lille bølge af kundeskift, men ikke at det vil ’vælte ind med kunder’.

- Vi har det mest usexede produkt i verden. Det er jo noget, folk forventer, de har – og de vågner ikke om natten og tænker, at de hellere må skifte elleverandør, siger direktør Frank Bengtsson til Dansk Energi.

Sidste år skiftede elkunderne selskab i stor stil. 7,3 procent af alle kunder skiftede leverandør – og det er ny rekord.

Når de nye regler træder i kraft, vil netselskabet sende en slutopgørelse med forbruget til og med 31. marts. Herefter vil forbrugeren så modtage den nye regning, som dækker både forbrug og transport af el.

I tv-indslaget herunder kan du se, hvordan du sparer kassen på belysningen af dit hjem.