Anders blev tvunget ud i lån på kvart million efter banken vurderede huset
Når realkreditinstitutter laver vurderinger af din bolig, kan det få stor betydning for økonomien i forbindelse med refinansiering af boliglån.
Realkreditinstitutterne kan bestemme, hvor meget din bolig er værd – og det kan have massiv betydning for en boligejers økonomi.
50-årige Anders Blicher fra Nykøbing Sjælland skyldte oprindeligt 2,4 millioner kroner i sit nybyggede hus. Men efter først at have modtaget en ’skrivebordsvurdering’ og efterfølgende haft en ejendomsmægler til at se på huset, måtte 227.000 kroner laves om til et banklån til en rente på 5,5 procent.
- Vi stod målløse tilbage. Ejendomsmægleren vurderede huset, og sagde så, at han lavede vurderinger for realkreditinstituttet, og derfor kunne boligen kun vurderes til 2,75 millioner kroner. Vi blev tvunget ud i et boliglån, siger Anders Blicher.
Bidragssatser i spil
Ifølge Anders Blicher har huset i alt kostet 4,5 millioner kroner, og ifølge ham ville en mere retvisende ejendomsvurdering ikke alene have sparet ham et dyrt banklån – han ville også kunne have fået en mindre bidragssats. For jo dyrere dit hus er vurderet – jo billigere er din bidragssats.
Hvor mange procent af et lån som betales i bidragssats – altså gebyrer, som skal dække realkreditinstitutternes formidling af boliglån, afgøres af, hvor meget du har lånt i forhold til boligens vurdering.
De fire største realkreditinstitutter Nykredit/Totalkredit, Brf Kredit, Nordea Kredit og Realkredit Danmark har alle det til fælles, at bidragssatsen fastsættes, når lånet optages. Men en ændring i vurderingen kan sætte bidragssatsen i vejret. For der er stor forskel i prisen på bidragssatsen alt efter, om man skylder 30, 60 eller 80 procent af boligens fastsatte vurdering til realkreditinstituttet.
Realkreditmarkedet er en jungle
En væsentlig detalje, som mange boligejere ikke skænker en tanke, men som kan få stor betydning for boligejernes økonomi.
For hvis man står over for en refinansiering, kan der være stor forskel på hvilket realkreditinstitut, der foretager ejendomsvurderingen.
Vicedirektør i Forbrugerrådet Tænk, Vagn Jelsøe, mener, at realkreditmarkedet er svært at finde ud af for den almene forbruger.
- Jeg tror ikke det er mange, der er opmærksomme på den her finurlighed med vurderingernes betydning for belåningsgraden. Men det er især bemærkelsesværdigt, at hvis du tager et lån, så er belåningsgraden, på det tidspunkt du tager lånet, altafgørende for bidragssatsen, siger Vagn Jelsøe.
Han forklarer, at bidragssatsen kun kan laves om, når man står over for en refinansiering af lånet.
- Men man kan jo hævde, at hvis man har et fastforrentet lån, så må man formode, at lånet falder i takt med, at du afbetaler. Men virkeligheden er, at realkreditområdet er meget indviklet i dag. Der er rigtig mange lån, hvor bidragssatsen er en væsentlig del af den månedlige ydelse, og så er det selvfølgelig relevant at se på, hvad man kan gøre for at få den så lav som muligt, siger Vagn Jelsøe.
Dårlig smag i munden
Efter at Anders Blicher i forbindelse med refinansieringen af hans realkreditlån, fik foretaget en ny ejendomsvurdering, sidder han tilbage med en dårlig smag i munden. Han mener, at det er noget svineri, at en ejendomsmægler laver en ejendomsvurdering, når han bliver udsendt af realkreditinstituttet.
- Vi har ikke følt, at vi kan gøre noget. Med den seneste debat er vi vågnet op, og nu vil vi kæmpe for lægge pres på realkreditinstitutterne. For hvis vi ser på vores gæld og byggeprisen, så er vurderingen nærmest halv pris. Hvis den havde været mere reel, så ville vi være nede på en belåning på 50-60 procent, siger Anders Blicher.
Dermed ville Anders Blicher ikke alene kunne undgå det dyre banklån - bidragssatsen ville også være faldet på boliglånet.
Hos Nykredit, som ejer Totalkredit, vil man ikke kommentere på konkrete kundesager, og ønsker ikke at svare på hvordan man i koncernen foretager ejendomsvurderingerne, men henviser til ejendomsmæglerne.