Penge

Presset stiger på Nykredit: Ny modforening stiftet

Foreningen Fair Bidragssats består af en gruppe sure Nykredit-kunder, som vil være boligejernes talerør.

Nu kommer der yderligere pres på Nykredit. For tusindvis af utilfredse kunder i Nykredit og Totalkredit fik torsdag aften deres helt egen forening.

Det skete, efter at foreningen Fair Bidragssats holdt stiftende generalforsamling i Vejle. 4.400 danskere har registreret sig som medlemmer af den nye forening.

Protesterne startede i det tidlige forår ovenpå Nykredits bebudede gebyrstigninger på boliglån. Det fik en gruppe kunder til at blæse til kamp mod realkreditkæmpen, der via Totalkredit sidder på 40 procent af markedet.

Foreningen har samlet over 40.000 medlemmer på Facebook-gruppen ”Kritiske interessenter i Nykredit og Totalkredit”

Fair Bidragssats vil ’sikre og påvirke kreditforeningernes bidragssatser til fordel for foreningens medlemmer’ – og torsdag aften mødes alle interesserede så for formelt at stifte foreningen.

Ifølge en af stifterne, Chresten Ibsen har cirka 75 personer meldt deres ankomst.

- Det er den samme kamp, vi vil kæmpe. Vi vil jo have Nykredit til at rulle bidragsforhøjelserne tilbage. Vi vil arbejde på det lovmæssige, og lægge et pres på kreditforeningerne, siger han.

Han fortæller, at han ikke har nogle specifikke løsninger på bordet, for det er meningen, at medlemmernes skal finde frem til dem i fællesskab.

Ekspert: De kan sagtens presse

Ifølge seniorrådgiver ved Institut for Økonomi og Ledelse, Lars Krull, så kan stiftelsen af foreningen være med til at lægge et pres på Nykredit.

- Presset har noget at gøre med organiseringen. For det er ikke et pres, at 40.000 råber, at det er for dyrt. Men hvis en større gruppe i en forening, siger at ’det er for dyrt, fordi..’ – og så kommer med noget eftertænksomt og fornuftigt, som man ikke rigtig kan modsige, så lægger du et større pres, siger Lars Krull.

Han uddyber, at de 40.000 personer på Facebooksiden, som har meldt sig ind i koret af kritiske røster, ikke står bag et synderligt stort pres mod banken.

- Det er ikke pres, at man vifter med et banner, og trykker ’Synes godt om’. Det er derimod et pres, hvis man aktivt går ind og forsøger at ændre noget, ved at komme med fornuftigt, og har bekendt sig til nogle vedtægter, siger Lars Krull.

Udspringer fra Facebook

Udover Chresten Ibsen er en af de andre stiftere Anders Sandbjerg Larsen. De to mødtes via Facebook.

Anders Sandbjerg Larsen skrev et åbent brev til Totalkredits ledelse, som blev delt mere end 16.000 gange og omtrent samtidig havde Chresten Ibsen, der driver et pressebureau i Aarhus, oprettet Facebook-gruppen ’Kritiske Interessenter i Nykredit og Totalkredit.’

De to fandt sammen over nettet, og det tog fart – i dag resulterer samarbejdet så i en ny forening.

- Vi går fra den virtuelle verden til den rigtige, så vi bliver et mere officielt talerør for de her mennesker i klemme, siger Chresten Ibsen.

Han tør ikke spå om fremtiden, for det kommer også til at afhænge af det afsæt foreningen får efter den stiftende generalforsamling.

- Men der er uoverskuelige kræfter gemt i den her Facebookgruppe, og vi har været heldige at få nogle af kræfterne brugt rigtigt. Så jeg tror faktisk på, at det her problem med bidragssatserne kan løses, siger han.

Foreningen har forud for generalforsamlingen haft møder med BRFkredit og Jyske Bank. De møder skal bruges som afsæt og viden om, hvordan foreningen reelt kan lægge pres på realkreditinstitutterne.