Penge

Økonomer: Renten forbliver lav i årevis

Danske boligejere kan i den grad glæde sig, hvis de store banker får ret i deres spådomme om renten.

Renten forbliver lav i årevis. Centralbankerne hæver først renterne i midten af 2018, og muligvis skal vi ud på den anden side af 2018, før det sker, spår Jyske Bank forud for dagens rentemøde i den Europæiske Centralbank.

Får banken ret, vil det samtidig betyde, at renterne på variabelt forrentede boliglån vil holde sig nede i den periode.

- Dermed skal man altså have sin bedste kikkert frem for at se en stigende rentetrend foran sig i horisonten. Derfor taler alt også for, at de mange boligejere med rentetilpasningslån kan sove roligt om natten, siger seniorøkonom i Jyske Bank Niels Rønholt.

Spørgsmålet er aktuelt i dag, hvor det er ventet, at Den Europæiske Centralbank klokken 14.30 sænker renten til rekordlave minus 0,4 procent. Efterfølgende – klokken 16 - er der spænding om, hvorvidt Danmarks Nationalbank sænker den såkaldte indskudsbevisrente til minus 0,75 procent. En rente, der har indirekte indflydelse på danske flekslån og direkte indflydelse på de såkaldte prioritetslån, som tusindvis af danskere optager direkte i banken.

Hos Danske Bank er man enig i, at renterne forbliver lave længe endnu og her forudser man, at renten falder i både Europa og i Danmark senere torsdag.

- Vi regner med, at Den Europæiske Centralbank (ECB) sætter renten ned. Da Danmark fører fastkurspolitik overfor euroen, er det naturligt at Nationalbanken lader den danske rente følge med ned, siger senioranalytiker i Danske Bank Jens Nærvig Pedersen til TV 2 og uddyber:

- Hvis Den Europæiske Centralbank følger samme opskrift som i USA, så går der minimum et par år, før vi får rentestigninger i Europa og herhjemme. ECB vil fortsætte med at købe obligationer i hvert fald ind i foråret 2017, og hvis vi drager paralleller til den amerikanske centralbank, så gik der et års tid fra de stoppede med at købe op, til de begyndte at hæve renten, siger Jens Nærvig Pedersen.

Boliglån med fast rente kan blive blive billigere igen

For boligejere, der overvejer at tage et fastforrentet lån er dagens udvikling i renterne fra centralbankerne også yderst interessante. Bebuder Den Europæiske Centralbank, at den vil lempe pengepolitikken med lavere renter og yderligere opkøb af obligationer til følge, kan det nemlig på sigt betyde lavere renter på fastforrentede lån.

- Det mest interessante for boligejerne er derfor, hvor tydeligt ECB signalerer, at der kan komme flere lempelser, for flere lempelser og endnu lavere renter vil med tiden også kunne presse renterne på fastforrentet lån ned igen, siger Niels Rønholt, Jyske Bank.

Renten på fastforrentede lån lød for godt et år siden på 2 procent under den såkaldte kronekrig, hvor spekulanter pressede den danske krone ved at spekulere i kursstigninger i kronen. Netop derfor er den danske rente i dag lavere end renten i Den Europæiske Centralbank, og derfor er det interessant om Nationalbanken vælger at sænke renten i dag og dermed indsnævre rentespændet til den europæiske rente.

Renten på fastforrentede boliglån ligger i dag på omkring 3 procent, men kan altså, ifølge Jyske Bank, presses ned igen, hvis Den Europæiske Centralbank vælger at lempe pengepolitikken yderligere.

I tv-indslaget herunder kan du se, hvad den såkaldte ’kronekrig’ betød for almindelige danske privatøkonomier for et år siden.