Penge

Lave benzinpriser sikrer høj lønfremgang

Lavere benzinpriser sikrer, at danskerne kan se frem til fjerde år i træk med fremgang i reallønnen.

De faldende benzinpriser banker inflationen ned på 0,3 procent i februar, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Inflationen er dermed markant lavere end i januar, hvor den lød på 0,6 procent på årsbasis.

Det betyder samtidig, at lønmodtagerne lige nu oplever den største fremgang i reallønnen i 7 år, når man tager udgangspunkt i forventningerne til Dansk Arbejdsgiverforenings lønstatistikker.

- Situationen for den almindelige lønmodtager må da også siges at være rigtig gunstig i øjeblikket. Ud over udsigten til en pæn reallønsfremgang i år, så er renterne meget lave, beskæftigelsen er i fremgang i store dele af landet, siger chefanalytiker i Nykredit Tore Stramer.

2016 ser dermed ud til at være det fjerde år i træk med reallønsfremgang for danskerne.

Da det netop er benzin- og olie, der er faldet mest, rammer den lave inflation dog skævt i øjeblikket.

- Fremgangen er ikke ligeligt fordelt. Det er i høj grad faldet i olieprisen, der trækker inflationen ned, og det er klart, at det mærker man mere til, hvis man har oliefyr og kører langt i bil. Men også på andre varer end energi stiger priserne lige nu langsommere end lønnen, siger cheføkonom i Danske Bank Las Olsen.

På baggrund af tallene venter økonomerne fremgang i danskernes forbrug.

- Det understøtter privatforbruget. Det er derfor også vores forventning, at privatforbruget fortsat vil stige. Der bliver dog ikke tale om et nyt forbrugsopsving. Dertil er danskernes gæld fortsat for høj, siger Tore Stramer.

I tv-indslaget herunder kan du se, hvad den lave oliepris betyder for en almindelig dansk privatøkonomi.