Penge

Ekspert advarer kunderne: Pas på Nykredits nye tilbud

Bankerne står i kø for at ’kapre’ de utilfredse kunder i Totalkredit. Nu har Nykredit Bank også meldt sig på banen. Det får en ekspert til at advare.

Jorden Brænder under realkreditgiganterne Nykredit og Totalkredit.

Tusindvis af realkreditkunder raser over, at de nu står til at betale mere i gebyrer på deres boliglån, alt i mens de konkurrerende banker lokker med nye produkter og tilbud til de kunder, der er villige til at skifte deres realkreditlån ud med et boliglån i netop deres bank. Nu har også Nykredit Bank fulgt eksemplet. 

Nykredit tilbyder kunderne, at de kan omlægge fra realkreditlån i Totalkredit til et alternativt bank-boliglån i Nykredit Bank – uden gebyrer.

Tilbuddene fra Nykredit og de konkurrende banker skal man dog passe på med at tage i mod, lyder opfordringen fra John Norden, der er partner i prisportalen Mybanker.dk.

Banken kan skrue på renten

Selvom det kan lyde fristende med et billigere banklån, skal man være opmærksom på, at et banklån - et såkaldt prioritetslån - netop ikke er det samme som et realkreditlån.

- Man kan ikke sammenligne et realkreditlån med et banklån, og det er for mig at se ikke en oplagt løsning for en kunde at skifte til et prioritetslån. For det er for dyrt og for usikkert. Vælger man et banklån, er man udsat for bankens indtjeningsbehov, og banken kan skrue på renten, hvis man kommer i uføre, siger John Norden.

Hvis man bliver skilt eller fyret, kan banken sætte renten op. Og det gælder for alle de lån, som bankerne i øjeblikket lokker med - også Nykredit Banks, lyder det.

Her skal alarmklokkerne ringe

Det betyder ikke, at man skal udelukke muligheden for, at et banklån kan være en løsning, hvis man oplever, at man er havnet i en bidragsklemme.

Fordelen ved et banklån er, at det er nemmere - og billigere - at skifte til en anden bank, men det kan være vanskeligt at gennemskue, hvornår det er en god idé for den enkelte at gå bankvejen, lyder det fra John Norden.

- Det er en total uigennemskuelig situation lige nu, og det er umuligt at sige, om det er en god idé eller ej. For det kommer an på, om kunden har et hus, der er blevet mere eller mindre værd, og hvordan den økonomiske situation ellers ser ud. Mit råd er, at man ikke bare skifter sit realkreditlån ud med et banklån. Her skal alarmklokkerne ringe, siger han.

Man skal undersøge muligheden for og danne sig et fuldt overblik, inden man træffer et valg, slutter John Norden. 

Her kan du få råd til, hvordan du kan få banket gebyrerne på dit banklån ned:

Sådan banker du bidragssatsen ned

 1. Få en ny vurdering af værdien på din bolig

  Hvis du har en formodning om, at din bolig er steget i værdi siden du optog dit boliglån, er det en god ide at bede dit realkreditselskab om at vurdere værdien af din bolig igen.

  Ender den nye vurdering med, at din bolig vurderes til at være mere værd, end da du optog boliglånet, udgør dit boliglån nemlig mindre af boligens værdi end tidligere, og det kan sende bidragssatserne ned. Det sker, fordi det er den yderste del af boligens belåning, der er dyrest, når det angår de såkaldte bidragssatser.

  En god tommelfingerregel er, at den dyreste belåning er den, der går fra 60 til 80 procent af boligens værdi. Kan en ny vurdering sende din belåning af boligen ned under 60 procent, sparer du altså meget lette penge alene på baggrund af den nye vurdering.

 2. Skift realkreditselskab

  Du kan opleve, at dit realkreditselskab ikke vil give dig en ny vurdering af din bolig. I den situation kan du forhøre dig hos et par andre realkreditselskaber. Ofte vil de hellere end gerne give dig en uforpligtende vurdering af din bolig med henblik på at snuppe dig som realkreditkunde fra din nuværende udbyder. Det koster ikke noget at få en uforpligtende vurdering.

  Vælger du at skifte realkreditselskab, skal du være opmærksom på, at det koster omkring 10.000-15.000 kroner at skifte - i nogle tilfælde mere. I mange tilfælde kan det dog sagtens være en god forretning at skifte alligevel på baggrund af efterfølgende lavere bidragssatser.

 3. Betal afdrag på den yderste del af lånet

  Hvis din bolig allerede er vurderet rigtigt, kan du også sætte turbo på afdragene af den yderste del af belåningen på din bolig.

  For at komme af med den yderste del, kan du tage et lån, hvor du sætter turbo på afdragene på den del af boliglånet, der udgør 60 til 80 procent af boligens værdi. Det er nemlig denne del, der er dyrest, når det angår bidragssatser, så det er bare med at få høvlet gælden ned, så den kun udgør 60 procent af boligens værdi.